Přehled (2 článků)

Evropa : Rumunsko (ROM)

Besarábie 1940-1941

Většina dějin trochu znalých lidí si zpravidla spojuje ruskou (stalinskou, sovětskou) agresi se společným přepadením Polska v roce 1939 v úzké součinnosti s německým wehrmachtem a následně přepadením neutrálního Finska. Násilné odtržení severního území Rumunska v červnu 1940, známého jako Besarábie a severní Bukovina, však v našich končinách už podle všeho zavál prach zapomnění. Nikoli však v zemi, která  podobně jako Poláci, Finové, Litevci, Lotyši nebo Estonci zakoušela, co obnáší dupot okovaných bot stalinského impéria.
🪖︎ Cesky Cestovatel 🕔︎ 09.12.2016 👁︎ 32320

Stín nad Bukureští

Zatímco se pozornost většiny evropských médií dlouhodobě upírá na dluhové problémy starého kontinentu a nekončící summity Evropské unie k záchraně eura, v Bukurešti se už téměř půl roku odehrává vážná politická krize. Mnozí komentátoři dokonce mluví o nejhorší krizi od dob Ceaušeska. Co přesně se ale vlastně v Rumunsku děje? Odpovědět se vám pokusí následující komentář.
🪖︎ Juraj Nosál 🕔︎ 08.08.2012 👁︎ 8404

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více