Přehled (4 článků)

Afrika : Angola (AGO)

Role ropy v konfliktu v angolské provincii Cabinda

Na počátku roku 2010 se nezvyklého zájmu dostalo již několik dekád trvajícímu, leč světovou veřejností opomíjenému, konfliktu v angolské provincii Cabinda. 8. ledna zde totiž před zahájením fotbalového svátku Afrického poháru národů členové místního ozbrojeného secesionistického hnutí FLEC (Frente para a Libertaçao do Enclave de Cabinda – tedy Fronty za osvobození enklávy Cabinda) přepadli autobus vezoucí národní fotbalový tým Toga na zmiňovaný turnaj; při útoku zahynuli tři lidé. V tomto konfliktu, odehrávajícím se vždy ve stínu angolské občanské války a tudíž přezdívanému „zapomenutá válka Angoly“, je klíčovou proměnnou ropa, respektive její bohatá ložiska nacházející se právě na území sporné provincie Cabinda.
🪖︎ Barbora Jelínková 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 14756

Operace Leopard, Kolwezi 1978

Úspěšná záchranná mise paradesantní jednotky francouzské cizinecké legie (2REP) byla první přepadovou akcí operačního vzdušného výsadku, kterou provedly francouzské jednotky od roku 1956. Více než dostatečně ospravednila existenci a výcvik 2REP a prokázala, jak cenné je mít k dispozici jednotku schopnou rychlého nasazení a provedení přepadové akce vzdušným výsadkem.
🪖︎ Gebirgsjäger 🕔︎ 14.01.2012 👁︎ 36719

Útok na futbalovú reprezentáciu Toga

Bezpochyby najznámejším teroristickým útokom na športovcov je Mníchov 1972. Avšak, zďaleka nebol jediný. Bohužiaľ, ani najpopulárnejší šport- futbal, nezostal nepoznamenaný. Reč je samozrejme o útoku na futbalovú reprezentáciu Toga v roku 2010. A práve tento útok je témou danej seminárnej práce. V nej predstavím nielen spomínaný čin, ale aj príčiny, ktoré k nemu viedli. Predstavená tak v stručnosti bude nielen Cabinda (miesto, kde sa daný čin stal a ktoré bolo jeho príčinou) ale aj občianska vojna v Angole. Najväčšia časť práce však bude venovaná  strojcom, tj. Front for the Liberation of the Enclave of Cabinda (skrátene FLEC), ich motivácií, histórií a aktivitám.
🪖︎ Milan Podmaník 🕔︎ 22.02.2016 👁︎ 9991

Konflikty v Angole a DRC

V seminární práci jsme se zaměřili na konflikty v Angole (1975-2002) a v Demokratické republice Kongo (1997-2003), mezi jejichž hlavní motivace patří boj o kontrolu nerostného bohatství obou států. V prvních dvou částech chceme poskytnout v rámci limit rozsahu této práce podrobné informace o průběhu konfliktů, abychom v závěrečné části dospěli k jejich hodnocení a vzájemnému srovnání.
🪖︎ Jaroslav Ondrušek 🕔︎ 16.02.2012 👁︎ 19481

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více