Přehled (5 článků)

Česká republika (CZE) : Pevnostní stavby

Československé opevnění Hlučínska

Hlučínsko je oblast západní části Slezska, zasahující do oblasti České republiky a od nepaměti je územím, o které se vedly spory. Slezské války, období po první světové válce, Mnichovská dohoda nebo konec druhé světové války – Hlučínsko bylo vždy zdrojem konfliktu.
Není se tedy čemu divit, že se zde v období První republiky rozhodla vláda v rámci staveb opevnění Československa postavit obrannou linii. Vzhledem k poloze a historickým zkušenostem však tato linie byla až v jihovýchodní části oblasti – tam, kde už nebylo vysoké procento německého obyvatelstva.
🪖︎ Ema Žurovcová 🕔︎ 23.05.2022 👁︎ 4491

9cm minomet Škoda „U Cihelny“

Samostatný pěchotní srub K-S 14 „U Cihelny“, součást opevnění králické pevnostní oblasti, je oboustranný dvoukřídlý dvouzvonový armádní pevnostní objekt v nejsilnějším a nejodolnějším provedení (3. třídě odolnosti), situovaný severně od města Králíky.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 03.02.2017 👁︎ 26862

Pěchotní srub K-S5 U potoka

Srub K-S 5 (kde K = králický úsek opev­nění, S = srub a 5 = pořadové číslo objektu v linii opevnění) s krycím názvem ,,U potoka" je typickým představite­lem těžkého opevnění (TO), které mělo zajistit severní hranici ČSR před náhlým vpádem německé armády, umožnit nerušenou mobilizaci polní armády a eventuálně také chránit její bok během případného ústupu (pod tla­kem silnějšího protivníka) směrem na Sloven­sko. 
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 21.02.2013 👁︎ 21761

Konec bastionových pevností v Čechách

Na území Čech byly v 18. století vybudovány tři mohutné městské bastionové pevnosti: Hradec Králové (1766-1789), Terezín (1780-1790) a Josefov (1781-1791), jejichž úkolem bylo chránit severozápadní hranici rakouského císařství proti případnému pruskému vpádu. Jak tento úkol splnily, je obsahem tohoto článku...
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 02.02.2012 👁︎ 40389

Památky a muzea v Králické pevnostní oblasti

Muzea a památníky v Králické pevnostní oblasti zahájily novou turistickou sezónu. Zájemci mohou navštívit tyto mohutné železobetonové pomníky připomínající poslední léta demokracie 1. republiky. A v okolí Králík je skutečně mnohé k vidění! Prostor kolem tohoto městečka v nejvýchodnější části Pardubického kraje, představoval ve 30. letech minulého století nejsilněji opevněné území tehdejšího Československa a jeden z nejsilněji opevněných úseků hranic v Evropě před 2. světovou válkou.
🪖︎ Martin Ráboň 🕔︎ 10.07.2002 👁︎ 20492

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více