Přehled (3 článků)

Velká Británie (GBR) : Bristol

Beaufightery a operace Crusader - 2. část

Devatenáctý listopad 1941. Druhý den operace Crusader, spojenecké ofenzivy na severoafrickém bojišti, mající za cíl uvolnění obklíčeného Tobruku. Za ryku silných motorů vzlétly ráno v 6.40 hod. z polní základny LG.10 Gerawla čtyři Beaufightery Mk.Ic 272. perutě RAF. Panovalo nepříznivé počasí, jaké by si při vyslovení slova „poušť“ představil málokdo. 
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 05.09.2019 👁︎ 8363

Beaufightery a operace Crusader - 1. část

Operační aktivity beaufighterů mimo mateřské ostrovy stojí tak trochu stranou zájmu leteckých historiků i širší čtenářské veřejnosti. Že to není zcela opodstatněné, ukazuje např. nasazení 272. perutě RAF během operace Crusader (Křižák) na severoafrickém pouštním válčišti v listopadu a prosinci 1941. Dvoumotorové těžké stíhačky Bristol Beaufighter Mk.IC a jejich osádky tehdy svými výkony zastínily nejednu peruť hurricanů či tomahawků letectva Západní pouště (Western Desert Air Force).
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 05.09.2019 👁︎ 7476

Na španělském nebi - Bristol Bulldog II

Do skutečných bojů se během své kariéry dostaly Bulldogy II pouze v rámci jediného letectva, a to ještě na samém konci své životnosti. Celkem osm stíhaček tohoto typu prodalo Estonsko republikánskému Španělsku, v jehož barvách pak dvouplošníky roku 1937 zasáhly do střetnutí na asturijském nebi. Čelily zde převaze nacionalistických letounů, včetně podstatně modernějších strojů německého Legionu Condor.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 13.05.2011 👁︎ 25818

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více