Přehled (73 článků)

Články : 19. století (1815-1914)

Pacifická válka 1879-83

Pacifická válka, ve které bojovalo Chile proti Peru a Bolívii, byla největším vojenským konfliktem, vybojovaným v oblasti And a rozhodovala o osudu národů Latinské Ameriky. Tato válka byla známá také jako „ledková válka“ nebo „guanová válka“, protože hlavním důvodem byl boj o tyto suroviny. 
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 19.01.2022 👁︎ 7453

Královská saská armáda v roce 1866

Pojednání zaměřené na uniformy Královské saské armády a kontingentu knížectví Sachsen-Meiningen, spojenců Rakouska. Čerpal jsem z pramenů věhlasného německého historika konce 19. století, profesora Richarda Knötela, který je také autorem zde přiložených obrazových tabulí, tvořících součást mé soukromé sbírky. Jako vhodný doplněk slouží fotografie z novodobých akcí, připomínajících válku 1866.
🪖︎ Edgar Pachta 🕔︎ 19.04.2021 👁︎ 7109

Boj polského národa za svobodu, Barská konfederace 1768–1772

V roce 1763 zemřel polský král a saský kurfiřt August III., a Rusko na jeho místo nastolilo Stanislava II. Augusta Poniatowského, k jehož podpoře vyslalo do Polska vojsko. Znamená to, že nový král – favorit a snad i milenec carevny Kateřiny II. – nebyl ničím jiným, než jen loutkou v ruských rukou. K zastavení ruské intervence vytvořila řada polských šlechticů v roce 1768 obranné společenství, tzv. Barskou konfederaci (Konfederacja Barska).
🪖︎ Edgar Pachta 🕔︎ 15.04.2021 👁︎ 6956

Menší plavidla osmanské flotily za napoleonských válek

Války mezi Ruskem a Osmanskou říší o kontrolu nad Černomořím probíhaly – s různě dlouhými přestávkami – od konce 17. století. Další konflikt s Osmany probíhal na pozadí napoleonských válek, v letech 1806–1812. Cílem ruské Dunajské armády tehdy bylo vytlačit Turky z Balkánského poloostrova. Boje probíhaly převážně na území dnešního Bulharska, kde také došlo ke zmíněné bitvě.
🪖︎ Edgar Pachta 🕔︎ 15.02.2021 👁︎ 5759

Záhada revolverů Divokého Billa

Je prozoruhodné, jak málo víme o zbraních nejvslavnějšího pistolníka Západu. Opravdu Divoký Bill Hickok používal Colty Navy Model 1851, nebo mají pravdu ti svědci, podle nichž šlo o čtyřiačtyřicítky? Kde jsou tyto zbraně dnes? Vážně měl v okamžiku smrti u sebe Smith & Wesson? A co zbraň, která jej sprovodila ze světa? Pojďme se společně vydat po stopách patrně nejslavnějších revolverů Západu...
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 19.02.2020 👁︎ 13409

Slezsko

Slezsko, které je dnes součástí Českého státu, je historicky podivuhodný konglomerát původně nesourodých bývalých vazalských a jiných území, konkrétně bývalého vévodství Těšínského, vévodství Opavského, knížectví Krnovského, Hlučínska, Moravských enkláv a knížectví Niského, tj.jakých si  pozůstatků české expanze na severovýchod.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 28.03.2004 👁︎ 41317

Holasicko

Holasicko, určitě mnozí z Vás se budou divit, kde toto území hledat? Jedná se území na severovýchodě České republiky v okolí města Opavy (Opavsko, Krnovsko a Hlučínsko) a přilehlé území na severu, dnes ležící v Polsku.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 13.06.2004 👁︎ 26877

Středovýchodní Evropa

Středovýchodní Evropa, tak bych nazval část Evropy, kde se v letech 1852-1918 rozkládala právní, měnová, hospodářská a celní unie dvou států, a to knížectví Lichtenštejnského a mocnářství Rakousko-Uherského. Tato unie zanikla rozpadem mocnářství Rakousko-Uherska ke konci roku 1918 po 1.světové válce, i když tato unie trvala právně až do roku 1919 dál, proto můžeme za její skutečný zánik považovat rok 1918.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 07.12.2003 👁︎ 31580

Půl tisíciletí evropských výbojů

Na anketní otázku, co se stalo v roce 1492, by určitě většina tázaných odpověděla správně, že tehdy Kolumbus doplul do Nového světa. Mnozí by také věděli, že roku 1498 objevil Vasco da Gama námořní cestu do Indie, ale pravděpodobně nikdo by si nevzpomněl, k čemu došlo v roce 1502. Neboť tato událost se ve školních dějepisech příliš nezmiňuje, anebo splývá s těmi předchozími, přestože měla pro praktické konání mnohonásobně větší dosah než ty dvě předchozí - a je stále přítomná i v současnosti.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 22055

České krejcary v plamenech

Byl pátek 12. srpna 1881, blížil se podvečer. Počasí příliš nenasvědčovalo tomu, že by léto mělo v této době kulminovat. Každou chvíli se zatáhlo a z olověných oblaků se spustil déšť. Voják konající službu na vyšehradské citadele zahlédl dým stoupající ze střechy právě dostavěného Národního divadla. Stejný obrázek spatřili zhruba o hodinu později dělníci jedné ze smíchovských továren. I přes veškeré úsilí hasičů bylo dílo zkázy po několika hodinách marného boje dokonáno. Střecha Národního divadla se zřítila, zůstalo jen obvodové zdivo. I to bylo na mnoha místech prudkým žárem popraskáno.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 01.03.2015 👁︎ 16790

Stredoamerická občianska vojna 1838-1871- Guatemala

Stredná Amerika sa po rozpade španielkych kolónii, chcela unifikovať a pokračovať ako moderný federálny štát. Bohužiaľ sa nová krajina musela hneď od zaćiatku potýkať  s mnohými problémami a nestabilitou. Táto situácia bola do veľkej miery umelo vyprovokovaná silami, ktoré mali benefity z koloniálneho zaostalého sociálno ekonomického systému, ktorého sa nemienili bez boja vzdať.

Z tohto dôvodu dochádza ako po celej amerike ku konfliktu, kde stoja na jednej strane konzervatívne sily, podporované katolíckou cirkvou a na druhej osvietenecký liberáli. Konflikt sa postupne presúva z úrovne ideovej do ozbrojeného boja, ktorý trvá z rôznou intenzitou dlhýčas a postupne zachvacuje rôznym spôsobom celú strednú ameriku. V Guatemalskej histórii stoja proti sebe dve veľké postavy, ktoré ovplyvňujú dianie v celej oblasti a to konzervatívny R. Carrera a liberál gen. F. Morazán.

Po bojoch si postupne v Guatemale upevňujú postavenie konzervatívne sily, aby ustanovili svoj režim, ktorý krajinu znovu vracia späť k zaostalému koloniálnemu spoloćenkému a sociálnemu systému. Tento režim trvá až do roku 1871, kedy znovu prevratom liberáli získavajú moc.

🪖︎ Wlasto Klucar 🕔︎ 22.06.2010 👁︎ 19763

Rakúsko - maďarské štátoprávne vyrovnanie

Cieľom tejto práce je objasniť okolnosti rakúsko - maďarského vyrovnania ako aj podstatu štátneho a vládneho systému po roku 1867, ktorý dal uhorskej vláde obrovské právomoci, čím sa začali formovať podmienky pre nástup novej etapy národnostného útlaku v našich dejinách - maďarizácie.
🪖︎ Ján Kovačič 🕔︎ 21.01.2009 👁︎ 32732

Revolúcia z Ayutla a koniec Santa Annu

Revolúcia z Ayutla bolo ozbrojeným hnutím odporu, ktorého základom bol Plan z Ayutla, ktorý vyhlasoval potrebu zvrhnutia samozvaného prezidenta Santa Annu. Revolúcia je nakoniec úspešná a moci sa ujíma nová vláda. Týmto sa končí pôsobenie Santa Annu na scéne a začína obdobie občinaksej vojny - vojny za reformu.
🪖︎ Wlasto Klucar 🕔︎ 14.11.2009 👁︎ 18320

Posádky a kasárne na Slovensku v rokoch 1848 - 1914

Na výstavbu kasární v 19. storočí malo najväčší podiel zavedenie všeobecnej vojenskej povinnosti, a s tým súvisiaca potreba ubytovávania a výcviku masovej armády. V posledných desaťročiach 19. storočia nastal prudký vzrast výstavby kasární nového typu, ktoré v oveľa väčšej miere vyhovovali moderným požiadavkám.
🪖︎ Ján Kovačič 🕔︎ 17.06.2009 👁︎ 34240

Život vojaka c.k. rakúsko-uhorskej armády v období dualizmu

Účelom tohto článku je priniesť čitateľovi obraz života v rakúsko-uhorskej armáde v období medzi rakúsko-maďarským vyrovnaním a I. svetovou vojnou. Samozrejme nebolo možné obsiahnuť všetky zložky armády, z ktorých každá má svoje špecifiká. Globálne sa pokúsim zhodnotiť podmienky mužstva v armáde od jeho odvodu až po odvedenie do zálohy, kde som kládol dôraz najmä na priblíženie životných podmienok v kasárňach, či na ozrejmenie systému výcviku. V druhej časti článku sa zameriavam na poddôstojnícky a dôstojnícky zbor, kde som kládiem dôraz na ozrejmenie systému vzdelávania dôstojníkov, ale aj na zobrazenie miesta dôstojníkov v spoločnosti a vzťahu dôstojníkov a spoločnosti.
🪖︎ Martin Drobňák 🕔︎ 16.05.2007 👁︎ 44879

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více