Přehled (8 článků)

Československo (CZK) : Branná pohotovost státu [1938 MOB]

Republika československá a jeji branná moc v roce 1938

Republika československá měla charakter parlamentní demokracie s presidentem jako hlavou státu, přísně oddělenou mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní. Její státní forma byla dána ústavou z roku 1920, základní záležitosti ve vojenské oblasti kodifikoval branný zákon z roku 1920 a jeho novely.
🪖︎ Jiří Fidler 🕔︎ 24.09.2018 👁︎ 15313

Československé letectvo v sudetské krizi - obecná úvaha

Letectvo tvořilo jednu ze šesti hlavních zbraní československé branné moci, přičemž za téměř 20 let své existence si vytvořilo vcelku výlučné postavení, rozeznatelné na první pohled barvou vojenských stejnokrojů, odlišnou pobočnou zbraní a honosnými odbornostními odznaky. Specifické postavení zbraně bylo dáno také zvláštním způsobem řízení, kdy pro ně byl v mírovém období vyčleněn celý odbor ministerstva národní obrany. Od roku 1934 přešlo letectvo na trojstupňový systém velení na úrovni ministerský odbor – zemské velitelství – vojskové těleso, v roce 1936 bylo do této struktury začleněno také dělostřelectvo obrany proti letadlům.
🪖︎ Jiří Fidler 🕔︎ 24.09.2018 👁︎ 19912

Karpatská Sič

Karpatská Siče - branná organizace Ukrajinců a Rusínů. Za svou krátkou existenci bojovali její příslušníci po boku československé armády i krátce proti ní po vyhlášení samostatnosti, dále se záškodníky z maďarských a polských polovojenských oddílů i proti pravidelným jednotkám královské maďarské armády.
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 27.11.2007 👁︎ 55680

Štábní strážmistr Stanislav Kuča

Většina životopisů účastníků 2. sv. války je věnován osobnostem zahraničního a domácího odboje. Všeobecně se však zapomíná na to, že vojáci a příslušníci dalších ozbrojených složek své životy a zdraví nasazovali již dávno před oficiálním vypuknutím války. Jedním z nich byl i můj dědeček Stanislav Kuča.
🪖︎ Michal Kuča 🕔︎ 14.03.2011 👁︎ 27448

Republikanische Wehr

DSAP (německá sociální demokracie) zůstala jedinou německou stranou věrnou československé republice. Její branná organizace Republikanische Wehr se se svými dobrovolníky podílela na akcích jednotek SOS v boji proti Henleinovu Freikorpsu, přičemž někteří její příslušníci položili své životy pro naši republiku.
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 21.01.2005 👁︎ 43190

Příhraniční incidenty na Frýdlantsku v září 1938

Jeden z nejsevernějších koutů České republiky, frýdlantský výběžek, byl svou polohou a národnostním složením předurčen, aby jako ideální místo posloužil SdP (Sudetendeutsche Partei) a Freikorpsu k eskalaci napětí a teroru v této oblasti vůči složkám finanční stráže, četnictvu, jednotkám SOS (Stráž obrany státu) i českému obyvatelstvu, či antinacistům. Stejná situace panovala i v dalších místech Sudet, kde chyběly jednotky československé armády. Například v sousedním šluknovském výběžku.
🪖︎ Lubor Dub 🕔︎ 16.11.2004 👁︎ 47842

RECENZE: Radan Lášek – Jednotka určení SOS

Publikace je věnována problematice bezpečnostní složky zformované v ČSR v předvečer druhé světové války. Prapory Stráže obrany státu měly zamezit nenadálému vpádu nepřítele do Československa a svou krátkodobou, ale úpornou obranou měly umožnit mobilizaci a nástup čsl. armády. Největší tíhu obranných bojů nevyhlášené pohraniční války, kterou proti demokratickému Československu vedly postupně Německo, Polsko a Maďarsko od září 1938 do března 1939, tak nesli právě příslušníci SOS. Boje československých hraničářů a oběti z jejich řad upadly s nastolením totalitních režimů v zapomnění. V zapomnění upadlo i četnictvo, finanční stráž a uniformovaná stráž bezpečnosti, z jejichž řad byli rekrutováni členové SOS. Tato recenze se snaží upozornit na publikaci připomínající jejich existenci.
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 08.10.2008 👁︎ 23445

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více