Přehled (19 článků)

Letouny : USA

Středomořské Thunderbolty

P-47 Thunderbolt se stal hlavním americkým stíhacím bombardérem druhé světové války. Poprvé byl adaptován na roli útočného letounu u jednotek 12. letecké armády počátkem roku 1944 a díky své robustnosti a odolnosti spolu s mohutnými rozměry si vysloužil přezdívku "Juggernaut", která byla zkrácena na "Jug". V říjnu 1943, po vytvoření 15. letecké armády, byla téměř polovina stíhacích skupin 12. letecké armády převelena ke strategickým doprovodným misím, takže šest skupin plnilo úkoly blízké letecké podpory a záchranné mise v celém středomořském prostoru.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 10.01.2024 👁︎ 3451

Bojové nasazení North American B-25 Mitchell v Pacifiku (1): 5th Air Force 1942-1943

Většina letounů B-25 v americké službě byla použita ve válce proti Japonsku v Asii a Tichomoří. Mitchell bojoval od severního Pacifiku po jižní Pacifik a Dálný východ. Tyto oblasti zahrnovaly kampaně na Aleutských ostrovech, Papui-Nové Guineji, Šalamounových ostrovech, Nové Británii, Číně, Barmě a kampaň na ostrovech ve středním Pacifiku. Během války v Tichomoří se projevil jeho potenciál jako letounu pro pozemní útoky. Prostředí džungle snižovalo užitečnost bombardování ze středních výšek a nejlepší taktikou se stal útok v nízkých výškách. Při použití podobné taktiky náletu ve výšce stěžňů a skip bombingu se B-25 osvědčil jako schopná protilodní zbraň a potopil mnoho nepřátelských lodí.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 05.01.2024 👁︎ 2738

Northrop YA-9A

Prototyp amerického bitevního letounu vyvinutý pro letectvo Spojených států amerických na přelomu 60. a 70. let 20. století firmou Northrop. Do sériové výroby se však dostal jeho konkurent A-10 Thunderbolt II.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 13.01.2022 👁︎ 5906

Buffalo Mk.I kontra Zero

Americká stíhačka Buffalo se v historii leteckých bojů 2. světové války stala skutečným synonymem pro neúspěch. Charakteristicky tvarovaný jednoplošník byl vyvinut společností Brewster jako palubní letoun pro americké námořní letectvo. Jediným jednoznačně úspěšným nasazením se stala služba verze Model 239 v řadách finského vojenského letectva. U britského RAF, které společně s USN patřilo mezi jeho největší uživatele, zcela propadl.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 30.09.2012 👁︎ 30143

F-22 Raptor

Sundá tě ten, kterého nevidíš. Abeceda stíhače. Platí to i dnes v době nejmodernějších technologií. Dokonce možná víc než v době kdy se piloti museli spoléhat jen na své oči. Stále větší důraz kladený na stealth technologie to jen potvrzuje.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2004 👁︎ 104034

Buffala britského námořního letectva 1

Zavalité letouny Brewster Buffalo byly prvními stíhacími jednoplošníky na palubách amerických letadlových lodí. Na lodích se však Buffala dlouho neohřála a byla rychle nahrazena modernějším F4F Wildcat. Svou bojovou kariéru tak letouny zahájily v leteckých silách Finska, Velké Británie a Nizozemí. S působením "buvolů" u RAF vás seznámí následující řádky.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 11.01.2010 👁︎ 39922

GBU-28 Bunker Buster - Zázraky na počkání

Mohlo by se zdát, že bomby s koncovým navedením a hmotností přes 1000 kg jsou dostatečně účinným prostředkem na všechny cíle. Proto ani vojenští plánovači netlačili výrobce do vývoje leteckých bomb větší ráže. Když se ukázalo, že to není úplně pravda zůstávalo na vývoj velmi málo času. Nakonec byla přes dvě tuny vážící GBU-28 zhotovena v neuvěřitelně krátkém termínu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 16.11.2004 👁︎ 53881

Poznámky k americké meziválečné vzduchoplavbě – část 2

Americkou vzduchoplavbu nakonec opět zachraňuje Zeppelin. USA měla nárok na 2 vzducholodě, coby válečné reparace u Německa. Jelikož Anglie a Francie své právo využily již dříve s tím, že si ponechaly stávající zeppeliny, řešil dr. Hugo Eckener, nový ředitel Zeppelinových závodů, situaci jednoduše. Nabídl, že Američanům postaví vzducholoď novou, specielně pro vojenské účely a přitom přizpůsobenou americkým konstrukčním požadavkům. Mělo jít o dosud největší postavenou vzducholoď. Nabídka byla výhodná pro obě strany – Amerika by získala nejnovější technologie vzducholoďní stavby, německý Zeppelin Luftschiffbau zase tolik potřebné americké peníze.
🪖︎ František Aubrecht 🕔︎ 29.06.2006 👁︎ 26118

Poznámky k americké meziválečné vzduchoplavbě – část 1

Třebaže nejslavnější vzducholodě, německé zeppeliny, již koncem 1. světové války opustily prvoliniovou službu, jejich odvozeniny a následovníci žili dále. I americké námořnictvo si pro svou první vzducholoď zvolilo Zeppelinův model a chystalo se postavit mírně zvětšenou kopii typu L.49.
🪖︎ František Aubrecht 🕔︎ 29.06.2006 👁︎ 29576

Na španělském nebi - Martinsyde F.4 Buzzard - Stíhačka, která nestihla Velkou válku

Když 17. července 1936 začalo v Maroku nacionalistické povstání, které vyústilo v krvavou občanskou válku, nacházelo se ve stavu španělského námořního letectva Aeronáutica Naval stále ještě několik exemplářů dvouplošné stíhačky Martinsyde F.4. Ono „stále ještě“ je na místě, neboť tento archaický typ vznikl za 1. světové války!
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 14529

Hrozí kolaps americké vzdušné moci?

Většině populace v Čechách při přečtení tohoto titulku musí přijít na mysl, že se jedná o jakýsi oxymóron. Za poslední dvě dekády se americké vzdušné síly staly přetrvávajícím symbolem jediné světové supervelmoci. Avšak tento článek chce ukázat celou věc v poněkud jiném světle. Jsou to zejména problémy jak na straně USAF, tak i vzrůstající schopnosti jeho oponentů, které mohou v budoucnu narušit drtivou převahu amerických sil.
🪖︎ Michal Mádl 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 16755

Blesky na obloze 09 - F-35 Lightning II - JSF dostává formu

JSF je program, který v sobě zahrnuje takové množství protichůdných požadavků, jaké nebylo nikdy předtím postaveno před žádný tým konstruktérů. Pro jejich splnění bylo nutné pečlivě zvolit základní konfiguraci, aby po minimálních úpravách vyhovovala všem ozbrojeným složkám participujícím na programu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.01.2010 👁︎ 44201

LANTIRN

Navigační a střelecký systém LANTIRN výrazně zvyšuje bojovou efektivitu letounů. Umožňuje jim operovat velmi nízko nad zemí, v noci a za každého počasí a napadat pozemní cíle širokou škálou naváděné i nenaváděné munice. Označení LANTIRN vzniklo z počátečních písmen slov Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night, která vystihují jeho účel. LANTIRN používají letouny F-15E Strike Eagle, F-16C/D Fighting Falcon a F-14D Tomcat.
🪖︎ Bronco 🕔︎ 23.02.2003 👁︎ 26335

Horká křesla

Hned na úvod musím zklamat všechny stomatology. Tady informace o svých seslích, ve kterých vaši pacienti zažijí nejednu horkou chvilku, nenajdete. Z tohoto článku na vás nedýchne mentolový dech uvědomělého pacienta, ale vůně leteckého petroleje. Nenavodí vzpomínky na řev ošetřovaných, ale na broukání proudových motorů pracujících v režimu přídavného spalování. Bude totiž řeč o vystřelovacích sedadlech, prostředku pro nouzové opuštění letounu posádkou.
🪖︎ Bronco 🕔︎ 22.03.2004 👁︎ 29582

Dogfights - Letecké souboje

Letecké souboje vždy přitahovaly pozornost. Od dob první světové války byly jejich účastníci považováni za hrdiny, psali se o nic příběhy a stávali se idoly celých generací. Realita leteckých bojů je však mnohem prozaičtější. Ať byla motivace pilotů k boji jakákoli na jedné straně stál vždy vítěz a na druhé poražený ve zmrzačeném nebo hořícím letounu padajícím k zemi. Tento seriál se zabývá souboji od jejich začátku po moderní dobu, kdy obloze neochvějně vládnou proudové motory.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 04.04.2009 👁︎ 73912

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více