Přehled (3 článků)

Francie (FRA) : Dewoitine

Dewoitine D.520 02 - Se všemi – proti všem

Liknavostí vlády se nejvýkonnější francouzská stíhačka dostala do výroby pozdě. Na začátku druhé světové války dostaly jednotky jen prvních pár kusů. Po porážce Francie létaly D.520 na různých bojištích, pod různými výsostnými znaky, na straně Osy i proti ní, proti Spojencům i na jejich straně.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 10.11.2011 👁︎ 26758

Dewoitine D.520 01- Promarněná šance

Pravděpodobně nejelegantnější, ale každopádně nejvýkonnější francouzskou stíhačkou druhé světové války byla Dewoitine D.520. Zpočátku nevypadala zdaleka tak hezky a velení francouzského letectva o ni nejevilo zájem. Ale to se mělo změnit.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 08.09.2011 👁︎ 27767

Na španělském nebi - Dewoitine D.371

V druhé polovině občanské války ve Španělsku se výzbroj stíhací složky republikánského letectva téměř výhradně opírala o sovětské Polikarpovy I-15 a I-16. Další typy jednomístných stíhaček byly k dispozici obvykle pouze v několika exemplářích a sloužily mimo hlavní bojové oblasti, hlavně ke krytí dlouhého středomořského pobřeží. Patřily mezi ně i francouzské hornoplošné stíhačky Dewoitine D.371.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 01.09.2011 👁︎ 23038

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více