Přehled (8 článků)

Osobnosti : Evropa

Lvice z Bretaně

Bretonská šlechtična, která se stala korzárkou, aby pomstila svého manžela poté, co byl francouzským králem popraven za velezradu. Překročila Lamanšský průliv a zaměřila se na francouzské lodě. Bylo jejím zvykem nechat alespoň jednoho námořníka naživu, aby doručil zprávu francouzskému králi.
🪖︎ Michal Rak 🕔︎ 20.07.2021 👁︎ 4661

Agustín Munoz Grandes, generál z Maroka a Modrej divízie

V Afrických horúčavách sa vypracoval na skvelého dôstojníka, republika sa mu za jeho zásluhy odmenila väzením a po vypuknutí občianskej vojny neváhal a pridal sa k povstalcom a tu spoľahlivo velil velkým bojovým telesám.
Jeho spoľahlivosť, bojové majstrovstvo a obľúbenosť ho predurčili aby velil dobrovolníckej divízii ktorá reprezentovala odhodlanie Španielskych ľudí odplatiť Sovietskemu zväzu miešanie sa do jeho záležitostí a podpory občianskej vojny.
🪖︎ Wlasto Klucar 🕔︎ 12.08.2020 👁︎ 11120

Kedy a kde zomrel Harry Potter?

Ak vás prekvapuje, že si otázku z titulku kladiem na stránkach seriózneho historického webu, tak vás zrejme prekvapí aj odpoveď na ňu. Harry Potter totiž preukázateľne padol v sobotu 22. júla 1939 v prestrelke s arabskými povstalcami neďaleko palestínskeho mesta Hebron. Že neveríte? Tento článok vám objasní bližšie okolnosti Harryho krátkeho života a jeho násilnej smrti.
🪖︎ Marek Čech 🕔︎ 12.02.2021 👁︎ 5867

Dvořan a válečník Jindřich Michal Hýzrle z Chodů (díl 01)

Český rytíř, později český pán Jindřich Michal Hýzrle z Chodů (1575–1665) žil přibližně ve stejné době jako proslulý kapitán francouzských královských mušketýrů Charles de Batz-Castelmore, hrabě d'Artagnan (asi 1611–1673). Oba urození válečníci si byli v něčem podobní – oba byli profesionálními vojáky, oba zahájili svoji kariéru díky protekci a oba dovedli plně vychutnat všechny životní radosti, které je potkávaly. Zde však veškerá podobnost končí. Zatímco hrabě d'Artagnan vynikal kromě vojenských schopností údajně také schopnostmi politickými, zejména prozíravostí a bystrým úsudkem, o panu Hýzrlovi to ani při nejlepší vůli říci nelze. Naproti tomu je pan Hýzrle autorem vlastních pamětí, zatímco tzv. Paměti hraběte d’Artagnana, na jejichž základě napsal Alexandre Dumas svůj nesmrtelný román Tři mušketýři, jsou pozdějším literárním podvrhem. Což je další rozdíl mezi těmito dvěma barokními kavalíry, tentokrát rozhodně ve prospěch našeho pana Hýzrla...
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 22.03.2012 👁︎ 26303

Edward C. Mannock - Král vzdušných válečníků

Mick Mannock byl jednou z nejsložitějších osobností, která během Velké války usedla za řídící páku stíhacího letounu. Na rozdíl od mnoha ostatních es neměl šlechtický původ, naopak pocházel  z nejchudších vrstev. Patrně právě to mu dalo do vínku neutuchající starostlivost o jeho podřízené, která však ostře kontrastovala se zavilou nenávistí k nepříteli... 

Jeho piloti jej milovali a jeden z jeho spolubojovníků eso Ira Jones o něm po válce napsal knihu s příznačným názvem "King of Air Fighters" - Král stíhačů, nebo vzletněji - "Král vzdušných válečníků". 

🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 20.04.2006 👁︎ 9868

Večný husár Ladislav Škultéty-Gábriš

Z historických prameňov sú známe predovšetkým osudy vojvodcov, generálov, náčelníkov štábu, teda veliteľov, ktorí mali v rukách osudy stoviek a tisícov mužov. Málokedy máme možnosť dozvedieť sa komplexnejšie informácie o obyčajných, radových vojakoch. Jeden z tých zopár, ktorí sa zaslúžene dočkali slávy bol Ladislav Škultéty-Gábriš.
🪖︎ peterwittgruber 🕔︎ 01.06.2007 👁︎ 36262

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více