Přehled (12 článků)

Zbraně a vybavení : Ruční zbraně

Hříbata aneb nejslavnější vojenské zbraně značky Colt

Po přelomu století přibyly do výrobního programu firmy Colt také samonabíjecí pistole. Začal je pro ni konstruovat snad největší génius v oblasti střelných zbraní John Moses Browning (1855-1926) původem z Utahu, který si jako první (20. dubna 1897) nechal patentovat samonabíjecí pistoli v podstatě moderního typu s vyjímatelným schránkovým zásobníkem v rukojeti. V letech 1900-1909 tak vzniklo sedm modelů samonabíjecích pistolí nazývaných zpočátku Colt - Browning, později už jen Colt. Zprvu byl dokonce na levé straně pouzdra závěru těchto pistolí ražen nápis „Browning’s patent - patented April 20. 1897“.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 14.05.2003 👁︎ 40734

SLAVNÉ ZBRANĚ A STŘELIVO - Colt Single Action Army a .45 Long Colt

Seriál o slavných zbraních jsem začal pistolí Desert Eagle kvůli její mediální proslulosti a rozhodl jsem se střídat pravidelně pistole a revolvery. Dnes je tedy řada na revolveru a jakou jinou zbraní bychom měli začít tuto část seriálu než revolverem, který se vyrábí už téměř 130 let.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 01.12.2004 👁︎ 79302

Krav Maga Global ve sladovně Mýto

Už nějaký čas jsem se chystal navštívil paintballové hřiště zřízené celkem nedávno v Mýtě (okres Rokycany). K návštěvě jsem proto rád využil pozvání u příležitosti střeleckého kurzu cvičitelů sebeobranného a taktického systému Krav Maga Global (KMG). Při té příležitosti se mi také poštěstilo položit pár otázek řediteli KMG v ČR Jakubu Otipkovi.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 11.02.2015 👁︎ 19434

Hříbata aneb nejslavnější vojenské zbraně značky Colt

Pro mnohé čtenáře, kteří si jméno Coltovy zbrojovky spojují jen s revolvery, bude možná překvapením, že firma Colt vyráběla i kulomety. Dokonce lze říci, že měla bohaté zkušenosti, protože již od roku 1866 produkovala rotační zbraně systému Gatling.  Její kulomety systému Browning později bojovaly v obou světových válkách, v Koreji i ve Vietnamu...

🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 14.05.2003 👁︎ 42552

Hříbata aneb nejslavnější vojenské zbraně značky Colt

Evropa v době Coltovy smrti přesedlávala na Lefaucheuxovy revolvery nabíjené jednotným kovovým kolíčkovým nábojem. V Americe pak začala revolvery na kovový jednotný náboj s okrajovým zápalem vyrábět firma Smith & Wesson. Pánům Horaceovi Smithovi a Danielovi B. Wessonovi se totiž podařilo získat patent mladého vynálezce Rollina Whitea.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 14.05.2003 👁︎ 58795

Hříbata aneb nejslavnější vojenské zbraně značky Colt

Proč "hříbata"? Inu, proto, že Colt znamená anglicky hříbě a jeho emblém nosí zbraně značky Colt na svém boku. Málo platné, vzdor nepříjemnostem, které firmu postihly v poslední době, má jméno Colt stále svůj zvuk. Nenapravitelní romantici (jako jsem i já sám) milují legendami opředenou minulost této slavné zbrojovky. Jméno Colt se stalo legendou a synonymem kvality. Vždyť ještě dnes malí kluci říkají všem revolverům kolty. O to je překvapivější, že dnes málokdo ví, že Colt není jen revolver a co vše se za touto značkou skutečně skrývá. Právě proto přišel čas se s ní seznámit.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 14.05.2003 👁︎ 70084

Budeme se bránit - díl III. (Sebeobrana a zákon)

V minulém díle jsme hovořili o obraně nesmrtícími prostředky. Od tohoto dílu se budeme zabývat obranou v případě, že jsme plně odhodláni přenést veškerá rizika na útočníka a naprosto nás nedojímá představa útočníka, kterému po našem obranném zákroku teče krev. Avšak dříve než přejdeme k technickým aspektům sebeobrany, řekneme si něco o zákonných mezích obrany.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 01.03.2006 👁︎ 40137

Budeme se bránit - díl II. (Paralyzéry a obranné spreje)

Sebeobranu, podle jejího způsobu, dělíme na dvě hlavní kategorie: 1. obrana nesmrtícími prostředky 2. obrana beze zbraně a pomocí chladných a palných zbraní v tomto díle se více zaměříme právě na nesmrtící obranné prostředky. Protože však jde o téma velmi obsáhlé, soustředím se v této části pouze na obranu prostřednictvím elektrických paralyzérů a obranných sprejů. Plynovky a ostatní pomocné prostředky probereme příště.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 10.04.2004 👁︎ 71799

Budeme se bránit - díl I. (Začátek cesty)

Tento článek je první ze série, která se bude zabývat sebeobranou na ulici. Důvody, které mne vedly k jeho napsání jsou prosté: každoročně je v České republice spácháno asi 400 000 trestných činů. Asi 5 % z tohoto počtu (tedy kolem 20 000) jsou trestné činy násilné povahy. Znamená to tedy, že přibližně každých 25 minut je v této republice někdo přepaden, zbit, oloupen, znásilněn nebo zavražděn. Existují však lidé, kteří prostě nemají chuť se nechat mlátit, okrádat, mrzačit, znásilňovat a zabíjet, kdykoliv se nějakému gaunerovi zamane. A tito lidé mají právo se bránit!
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 08.02.2004 👁︎ 42955

Budeme se bránit - díl IIa. (Plynovky, svítilny, osobní alarmy)

V této části seriálu se budeme zabývat sebeobranou plynovkami a dále použitím intezivních svítilen a osobních alarmů. Ačkoliv v případě těchto prostředků (míněny svítilny a alarmy) již není možno  hovořit o sebeobraně v plném významu tohoto slova, avšak přesto se jedná o užitečné pomůcky v osobní bezpečnosti.  
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 10.04.2004 👁︎ 128769

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více