Přehled (9 článků)

Zbraně a vybavení : Obrněná technika

Nuffield Liberty

Motor Liberty byl Brity použit k pohonu tanků A13 Cruiser Tank Mk.III, A13 Mk.II Cruiser Tank Mk.IV, A15 Cruiser Tank Mk.VI Crusader, A24 Cruiser Tank Mk.VII Cavalier a A27L Cruiser Tank Mk.VIII Centaur. Motor byl dodáván firmou Nuffield, bohužel z dostupných pramenů není jasné, zda-li jde o novou výrobu, či (pravděpodobněji) o repasování starších uskladněných motorů.
🪖︎ Radislav Svoboda 🕔︎ 29.03.2003 👁︎ 27905

Proč byla česká modernizace T-72 úspěšnější než sovětská a ruská?

V poslední době se objevily informace o obnovení českého modernizačního programu T-72, který proběhl na konci 90. let. Poté bylo v rámci tohoto programu do roku 2006 modernizováno 35 tanků pro českou armádu, která obdržela označení T-72M4 CZ, a program byl z finančních důvodů zastaven. Nyní se Česká republika zvažuje modernizaci několika stovek vozidel pro svou armádu a případně na export.
🪖︎ Ivo Valuch 🕔︎ 31.05.2021 👁︎ 15836

Improvizovaná pancéřová nákladní auta GAZ-AA a ZIS-5 (ГаЗ-AA, ЗиС-5)

Je smutným, ale ověřeným faktem, že nejvíce ze všeho lidskou fantazii podněcuje boj, válka, dobývání. A momenty, kdy jde o bytí a nebytí, patří k těm, kdy se mozky vybičovávají do krajnosti a objevují se nápady, jaké by za běžných okolností obvykle vůbec nespatřily světlo světa. To, co by seriózní rozum zavrhl jako naprostý nesmysl, se v krizi stává nejen možným, nýbrž přímo i žádoucím a posléze často i jediným možným.
🪖︎ František Aubrecht 🕔︎ 14.03.2008 👁︎ 43536

Zimmerit

Koncem roku 1942 začala německá armáda na svých tancích aplikovat novou ochrannou vrstvu. Tato vrstva byla vyvinuta pro snížení efektivnosti užití magnetických min proti obrněným vozidlům, které byly používány ruskými útočnými jednotkami. Miny byly umisťovány na tanky, kde drželi pomocí magnetu zabudovaného v jejich spodní části. Princip zimmeritu byl jednoduchý. Vytvořit na tanku nemagnetickou vrstvu, která by eliminovala vlastnosti magnetu tj. přichycení magnetické miny na povrch tanku
🪖︎ Luboš Pavel 🕔︎ 06.08.2002 👁︎ 50626

Americké kořeny sovětského tanku T-34

Ve druhé polovině 1.světové války vznikl tank jako podpůrný prostředek pěchoty, jakási pohyblivá pevnůstka, jež měla pěchotě umožnit postup nepřátelským obranným pásmem s početnými drátěnými zátarasy a mnohanásobnými systémy zákopů. Obranné pásmo dosahovalo hloubky několika desítek km a celý prostor byl postřelován kulomety a děly. Pomalu se plazící tank pak při postupu poskytoval pěchotě nejen krytí před kulometnou palbou protivníka, ale svými děly a kulomety umlčoval i nepřátelská palebná ohniska, razil průchody v drátěných zátarasech a dokázal i zaplňovat zákopy hatěmi, jež nesl...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 16.08.2002 👁︎ 84672

Finská obrněná technika 1917 - 1945

Je až podivuhodné, co má naše malá země společného s Finskem. Obě země vznikly jako důsledek čtyřletého krvavého konfliktu, který navždy změnil zavedené pořádky v Evropě a díky němuž došlo k rozpadu několika monarchií. Obě země pak po poválečné konsolidaci přežívaly krátké období klidu mezi válkami, ovšem přímo i nepřímo ohrožovány silnějšími či ambicióznějšími sousedy.
🪖︎ Pikulintu 🕔︎ 01.01.2002 👁︎ 60083

VEGA - první české vozidlo kategorie MRAP

První prototyp vozidla MRAP (Mine Resistant, Ambush Protected) vyrobeného českou společnosti SVOS, spol. s r. o. Čas ukáže, zda je toto vozidlo schopné konkurovat (nejen cenou) značkám Dingo, RG-33 či MaxxPro od renomovaných zbrojních koncernů. Poznámka na závěr - vozidlo má být údajně nabízeno Indii, o čemž by mohlo svědčit pravostranné řízení prototypu.
🪖︎ gruppe.drei 🕔︎ 07.05.2011 👁︎ 11378

Obrněné automobily Austin v Rusku

Po vypuknutí Velké války se začala, tak jako v ostatních zemích zapojených do konfliktu, i v Rusku pomalu rozbíhat výroba obrněných automobilů a nejvyšší velení se zoufale pokoušelo dohnat promarněný čas vzniklý velmi zpátečnickým přístupem od vzniku prvního obrněného vozidla v ruské armádě...
🪖︎ Luděk Kratochvíl 🕔︎ 04.01.2016 👁︎ 22921

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více