Přehled (12 článků)

Zbraně a vybavení : Protivzdušná obrana

Protiraketová obrana USA - NMD (3) - Systémy protiopatření (díl 1/2)

Třetí díl se započne stručnou charakteristikou jednotlivých prvků systému PRO Spojených států amerických. Bude pojednávat o senzorech (satelity DSP, SBIRS a STSS; radary včasné výstrahy PAVE PAWS, SSPARS, COBRA DANE, COBRA JUDY, COBRA GEMINI, GLOBUS II) a započne systémy protiopatření (YAL-1A ABL; KEI; GMD - XBR, SBX).
🪖︎ Nechvátal Jan 🕔︎ 11.06.2007 👁︎ 31266

Protiraketová obrana USA - NMD (1) - Historie a vývoj

Protože toto téma se ukazuje býti stále více aktuálním i pro ČR (zvláště v poslední době), pokusím se nastínit a názorně vysvětlit historii, vývoj, strukturu a složení „Protiraketové obrany Spojených států amerických“. V 1. díle si povíme něco o historii a vývoji PRO v SSSR a v USA.
🪖︎ Nechvátal Jan 🕔︎ 11.02.2007 👁︎ 50323

Protiraketová obrana USA - NMD (2) - Současná struktura

Protože toto téma se ukazuje býti stále více aktuálním i pro ČR (zvláště v poslední době), pokusím se nastínit a názorně vysvětlit historii, vývoj, strukturu a složení „Protiraketové obrany Spojených států amerických“. 2. díl obsahuje informace o současné struktuře a princip protiraketové obrany USA.
🪖︎ Nechvátal Jan 🕔︎ 01.04.2007 👁︎ 31707

Lockheed U-2 - Legendární špion

Letoun U-2 létá od poloviny padesátých let. Přestože příští rok oslaví půl století od svého prvního vzletu, zatím se do „důchodu“ nechystá. Důvod je prostý. Jakkoli by se, v době satelitů, mohla konstrukce pocházející z minulého století zdát zastaralá, pravdou zůstává, že letoun je spolehlivou platformou pro řadu průzkumných systémů. Proti satelitům je mnohem operativnější a levnější.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 28.10.2004 👁︎ 71230

Československá klamná souprava protiletadlového raketového oddílu

Se zájmem jsem si přečetl zajímavý článek Jana Bruse „Kulisáci války“ (viz MR 12/2009), ve kterém byla mimo jiné zmíněna souprava maket pro imitaci postavení protiletadlového raketového oddílu. Ve vojenském historickém archivu se mi o ní podařilo vyhledat zajímavé informace, o které bych se chtěl se čtenáři krátkým příspěvkem podělit.
🪖︎ Mgr. Martin Dubánek 🕔︎ 01.09.2011 👁︎ 38717

Závery sovietskych špecialistov ku konfliktu USA - Lýbia

V roku 1986 došlo k viacerým konfrontáciám medzi USA a Líbiou, pri ktorých americké lietadlá bombardovali ciele na Líbyjskom území a Líbyjská PVO sa snažila zostreliť americké lietadlá. Pri týchto aktivitách došlo k stratám na jednej aj druhej strane. Aké v skutočnosti boli sa možno dozvieme o niekoľko desiatok rokov po otvorení archívov. V tomto článku sa pokúsim priblížiť stručný priebeh konfliktu tak, ako bol hlásený sovietskymi špecialistami.
🪖︎ Ing. Štefan Bukovan 🕔︎ 14.09.2006 👁︎ 42665

Prehľadový rádiolokátor 96L6

96L6 je prehľadový rádiolokátor určený na zistenie a identifikáciu vzdušných cieľov vo všetkých výškach, určenie ich priestorových súradníc, ich prepočítanie a distribúciu užívateľom. Je určený pre najnovšie Ruské protilietadlové raketové systémy vrátane posledných modifikácií systémov S-300 a S-400.
🪖︎ Ing. Štefan Bukovan 🕔︎ 30.08.2006 👁︎ 15954

Systém protiletadlové obrany "A"

V Sovětském svazu se začali zabývat problematikou protiraketové obrany (PRO) po ukončení války. V letech 1948-1951 se ve vědeckých výzkumných institutech Ministerstva obrany SSSR č. 4 a 885 vytvořily skupiny, které se zabývaly vývojem a použitím balistických raket. Zde byly provedeny první, především teoretické, práce spojené s vývojem prostředků PRO.
🪖︎ ing. Antonín Juránek 🕔︎ 12.10.2003 👁︎ 28515

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více