Generál Wesley Clark: Hazardem za světový mír

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 17.392

Vysloužilý americký generál Wesley Clark má za sebou dlouhou a bohatou vojenskou kariéru, která trvala 34 let.  Je nositelem Řádu britského impéria, Purpurového srdce, Prezidentské medaile svobody a mnoha dalších vojenských ocenění, včetně např. českého Kříže za zásluhy (I. třídy) ministra obrany ČR.

Reklama

V roce 1962 Clark nastoupil na Vojenskou akademii ve West Pointu a od roku 1969 se účastnil Války ve Vietnamu, kde si také vysloužil své první vyznamenání. V 80. letech velel výcvikovým zařízením jako Fort Irwin Military Reservation nebo National Training Center a později působil v nejvyšším velení ve Sboru náčelníků štábů a měl také významný podíl na plánování americké armády během Války v Bosně a Hercegovině. Clark také velel Operaci Spojenecká síla během války v Kosovu, když vykonával svůj velitelský mandát nejvyššího spojeneckého velitelství NATO.

V roce 2000 Wesley Clark opustil armádu a začal se angažovat byznysu i politice. V roce 2004 dokonce kandidoval za demokraty na prezidenta USA, později se ale kandidatury vzdal ve prospěch Johna Kerryho. Pracoval také v administrativě Baracka Obamy ve skupině lobbující za využití bioethanolu a magazín Forbes o něm v roce 2014 jako o velkém zastánci hazardních her a zejména jimi vygenerovaných daní. Především v malých zemích mohli takto získané peníze posílit místní vlády a tím nepřímo podpořit světový mír.

Takzvané Paradise Papers, dokumenty, které unikly společnosti Appleby z ostrova Man, a které na začátku listopadu zveřejnilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů, ale prokazují, že Clarkovy sympatie s hazardem nesouvisí čistě snahou o světový mír.

Wesley Clark se totiž v roce 2010 setkal s tehdy devětadvacetiletým zakladatelem kanadské společnosti Amaya Davidem Baazovem. Dokumenty Paradise Papers odhalují , že se Clark později stal jedním z členů představenstva společnosti, která původně dodávala software pro online casina a další herny, aby v roce 2014 koupila největší světovou online pokerovou hernu PokerStars a stala se nejvýznamnějším hráčem v tomto odvětví. Clark se v té době stal také ředitelem dceřinné společnosti  Amaya Intellectual Holdings Ltd. založené na ostrově Man, na kterou bylo převedeno veškeré duševní vlastnictví mateřského holdingu.

David Baazov byl v roce 2016 spolu s některými svými spolupracovníky obviněn za zneužití neveřejných informací při obchodování, které mělo souviset právě s akvizicí největší online pokerové herny na světě PokerStars.  Clarkovi se obvinění vyhnula, přestože byl v inkriminované době členem vedení společnosti Amaya, který měl dohlížet na její důvěryhodnost a obchodní politiku.

V průběhu roku se Clark i Baazov z vedení společnosti stáhli, a letos byla Amaya přestěhována, zrektrukturalizována a přejmenována na Stars Group. V současnosti jde mimochodem o jedinou zahraniční společnost, která má v České republice licenci pro online poker a online kurzové sázení pod značkou BetStars. Generál ve výslužbě se zřejmě nedopustil žádného trestného činu, ale informace o jeho nepříliš průhledném zapojení do nepříliš průhledné společnosti a partnerství s nechvalně známou postavou Davida Baazova budou rozhodně ošklivou kaňkou na jeho jinak téměř příkladném životopisu.

Jaderný admirál s padělanými žetony

Celá kauza už každopádně nebude mít vliv na Clarkovu vojenskou kariéru. To o sobě ke své smůle (a především kvůli své hlouposti) nemůže říct jiný vysoký představitel amerických ozbrojených sil, který se zapletl s pokerem. Bývalý vice admirál amerického námořnictva a zástupce velitele amerických jadernách sil Timothy Giardina byl v roce 2013 nachytán v kasinu Council Bluffs s padělanými pokerovými žetony. Giardina se nejdříve vymlouval, že žetony pouze našel na záchodě, pozdější vyšetřování ale odhalilo nejen to, že pokerem tráví trochu více času než by se na vysokého zástupce námořních sil slušelo, ale také admirálovu DNA na samolepkách, které měly změnit hodnotu žetonů z $1 na $500. A to na místě, kam se nemohla dostat jinak než při jejich výrobě.

Reklama

Pro Giardinu to znamenalo nejen pokutu v přepočtu 100 tisíc korun a uhrazení všech škod, ale také přeřazení na administrativní pozici ve Washingtonu D.C. a konec vojenské kariéry.

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více