INNOGUN Hybrid

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 24.999

Bez kompromisů pro perfektní lov- Perfektní pro každou situaci - Rychlý sled ran - Lovecká zbraň s novými měřítky - Modulární stavba - Nekompromisní spolehlivost"

To jsou hesla, jimiž charakterizuje výrobce svoji novou zbraň INNOGUN HYBRID, která se objevila jako žhavá novinka na obou největších letošních světových výstavách zbraní. Píše se o ní mj. také jako o „Double Rifle & a Pump Action"

Reklama


INNOGUN HYBRID rozložená na hlavní montážní skupiny; shora směrem dolů: broková hlaveň se závěrem vlevo, hlaveň kulová, závěr kulové hlavně s táhly, předpažbí s ovládači objímkou-šoupátkem, vlevo pak pažba s bas kulí a zásobník na kulové náboje

Zbraň je skutečně - nejen podle jména - hybridem kulobrokové či kulové kozlice se sklápěcími hlavněmi a opakovači kulovnice -pumpy. Na rozdíl od běžných zbraní s pohyblivým předpažbím je zde ale předpažbí pevné a po něm se v podélném směru pohybuje posuvná objímka-šoupátko předpažbí. Zbraň je koncipována především jako naháňková či nátlačková s horní 600 mm/24" dlouhou hlavní brokovou ráže 12 s komorou délky 76 mm/3" nebo se stejně dlouhou hlavní kulovou v rážích 22 Hornet, 222 Rem, 243 Win, 30-06 Sprg, 8 x 57 IS či 9 x 3 x 62, pod kterou je situován modul kulové pumpy v rážích 7 x 64, 308 Win, 8 x 57 IS nebo 9,3 x 62 a s hlavní dlouhou jen 500 mm/20''. Zatímco tak horní hlaveň funguje jako klasická jednoranná zbraň broková nebo kulová a nabíjí se po sklopení celého hlavňového svazku jednotlivě, spodní jednotka s mechanickým přebíjením pohybem objímky předpažbí zaručuje - díky zespodu zasouvanému výměnnému zásobníku na 1, 3 či 5 nábojů - rychlost střelby a palebnou sílu opakovačky. Hmotnost zbraně dosahuje (podle ráže) 3,5-3,8 kg, celková délka pak 1020 mm/40,8". Kulový opakovací modul navíc zaručuje rychlé a bezpečné přebití kulové hlavně, aniž by ruce střelce opustily předpažbí a pistolovou rukojeť pažby, a porušilo se tak přilícení a zamířeni. Horní hlaveň se ovládá zadní spouští, pumpa spouští přední.

Jako další velikou přednost zbraně vyzdvihuje výrobce zejména její modulární systém, umožňující podle přání kombinovat jednotlivé vybrané ráže, a bezpečnou a jednoduchou obsluhu zbraně. Systém sestavení zbraně z jednotlivých modulů (Kastensystem) umožňuje majiteli pouhými několika hmaty zaměnit původní moduly za jiné, a přizpůsobit tak zbraň jeho momentální potřebě: vzájemnou záměnou hlavní svazku lze kombinovat nabízené hlavňové i rážové varianty modul spodní pumpy (spodní kulovou hlaveň, zásobník a závěr) lze navíc měnit - pochopitelné v rámci výrobní nabídky - i jako komplet: tak se zbraň přizpůsobí širokému spektru druhů ve světě lovené zvěře, a slouží jako kulobroková či kulová kozlice či ve funkci .Bergstützen" (horské krátké kulovnice).


INNOGUN, pohled na střední část zbraně s puškohledem

Montážní lišta na monobloku hlavňového svazku umožňuje flexibilní, opakované přesnou a při střelbě pevnou montáž libovolné optiky, horní hlaveň navíc nese standardné běžná nahánková mířidla - plátkové naháňkové hledí a hranolovou mušku s červené zvýrazněnými konturami.


Detailní pohled na baskuli a vyklopený blok hlavňového svazku

Další z výrobcem vyzdvihovaných vlastností INNOGUN HYBRID je vysoká bezpečnost jejího použití: monoblok hlavňového svazku se uzamyká do baskule klasicky háky a ovládá se temenní kličkou, zatímco tři uzamykaci ozuby otočné hlavy závěru kulové pumpy se uzamykají přímo do ozubené extenze spodní hlavně. Bicí mechanizmus se napíná šoupátkem na krku pažby až těsně před výstřelem, při opakování ale zůstává bicí mechanizmus pumpy v napnutém stavu, takže je zbraň okamžitě připravena ke střelbě.

A účel zbraně?

1NNOGUN HYBRID kombinuje jednorannou brokovnici/kulovnici se sklopnou hlavní a opakovací kulovnici-pumpu, přičemž stavebnice výměnných modulů umožňuje vhodnou volbu ráží. Zdá se. že snahou konstruktérů bylo vytvořit jedinou univerzální zbraň, která by řešila všechny běžné lovecké situace, a to ve srovnání s dosud existujícími trojáky, trojčaty či čtyřčaty (snad) podstatné levnějším způsobem (přičemž spodní kulový modul navíc ještě funguje jako opakovačka, tedy s podstatně větší palebnou silou). Ze by se jednalo o odezvu na snahy vlád severských států omezit počty loveckých pušek ve svých zemích?

IMPULS

Reklama

Firma Innogun dále vyrábí a nabízí odlehčenou verzi samostatné kulové pumpy s názvem IMPULS, prakticky identické s pumpou zbraně INNOGUN HYBRID, ovšem bez sklápění svazku hlavní a horní hlavně brokové či kulové. Zbraň se vyrábí v obvyklých výkonných loveckých kulových rážích 308 Win, 30-06 Sprg a 9,3 x 62 mm, a s pětiranným zásobníkem a při délce hlavně 500 mm váží jen 2,7 kg.

Zdroje:
innogun.de
firemní podklady Innogun.
Chludil. I.: Innogun. SR9/2010. s 32-34;
Schulz, W: Schnelle Repetierbúchsen. DWJ 572010. s. 120-129

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 08/2011 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více