Výstava Protektorát : Odboj a kolaborace

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 16.521

Dne 3.5.2012 byla slavnostně otevřena výstava na pražském Vítkově v budově Národního památníku, jejíž cílem je ukázat dvě odlišné tváře československých občanů během druhé světové války. Jedni se zapojili do odbojové činnosti, jak na území Protektorátu, tak v zahraničí a se zbraní v ruce se postavili nacistické krutovládě, druzí se naopak přiklonili na stranu Třetí říše.

Reklama

Výstava je symbolicky rozdělena právě na část odbojářskou, kde se návštěvníci mohou seznámit s nejvýznamnějšími osobnostmi a organizacemi odboje, a na část kolaborantskou, opět s portréty osob i organizací kolaborujících s Němci. Kromě toho výstava stručně propojuje obě témata okamžikem atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. A není to jediné spojení, osudy mnohých, kteří za války stáli na opačných stranách, se po válce opět sešly v komunistických táborech a vězeních.

Kromě panelů jsou zde vystaveny některé unikátní exponáty, např. šachy z chleba, které si Alois Eliáš vyrobil ve své cele smrti, než byl v roce 1942 popraven, osobní samopal K.H.Franka, kopie vysílačky Libuše, depeše ze zničených Ležáků a řadu dalších předmětů.

Výstava je otevřena až do 5.8.2012 a jste na ni srdečné zváni jménem pořadatelů - Národního muzea, VHÚ Praha a Občanského sdružení valka.cz. Zároveň bychom rádi poděkovali za podporu Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a společnosti Computer System Group, bez nichž by nebylo možné výstavu realizovat.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více