Letní maskovací převlečníky ČSLA

Autor: gruppe.drei 🕔︎︎ 👁︎ 75.017

Několik let se o československé maskovací převlečníky - dubáky či mráčky - zajímám a rád se podělím o získané informace. Tyto informace jsou bez záruky a na toto téma se nebráním diskusi.

Oficiálně by měl být tento maskovací převlečník označen jako (1) Letní maskovací oděv se skvrnami - varianta 1 - 4, dále existoval hejkal, který se označoval jako (2) Letní maskovací oděv s vpleteným lýkem. Střih převlečníků byl evidentně inspirován sovětskými maskovacími převlečníky z 2. světové války, tzv. amébami. Tyto sovětské převlečníky se vyráběly v řadě kamufláží a byly s ohledem na své provedení (tenká látka) de facto jednorázové. Lze je spatřit např. na fotografiích československých samopalníků z Dukly či sovětských rozvědčíků v německém týlu. Převlečníky (1) jsou oboustranné, (2) z povahy věci nikoli.

Letní maskovací oděv se skvrnami - varianta 1 - 4

Reklama

Je otázkou kolik variant tohoto typu převlečníku ve skutečnosti existovalo, resp. co je myšleno pod označením varianta 1 - 4. Nemám to nijak objektivně podloženo, ale z diskuze s kolegy vyplývají tyto možnosti:
a) varianta 1 - 4 znamená 2 typy oboustranných převlečníků, číselné označení znamená (2x2) 4 maskovací vzory,
b) varianta 1 - 4 znamená 4 typy oboustranných převlečníků, tedy (4x2) 8 maskovacích vzorů,
c) varianta 1 - 4 je jen doslovný překlad ze sovětských vojenských příruček vycházející z tzv. améb a neodpovídá československým převlečníkům.

Pro ilustraci a srovnání: sovětský maskovací převlečník (nemá rukavičky, ani úchyty na maskování)
(pozn. použité maskovací vzory by byly na samostatné téma)


tzv. améby


Летный камуфляж

Tyto hypotézy mají však své trhliny - vím na 100 % o 3 třech typech oboustranných převlečníků, tedy celkem 6 maskovacích vzorech; neznám jiné než výše uvedené oficiální označení převlečníků. Dubáky jsou inspirované německým maskovacím vzorem z konce války - Leibermuster M45, které prý nelze podřadit pod hypotézu sub a). Na jejich oficiální označení jsem však nikde zatím nenarazil. Pokud by byly zařazeny pod hypotézu b), tak pak chybí onen čtvrtý typ maskovacího vzoru.


dubáky - Leibermuster


německý maskovací vzor Leibermuster M45 (pro srovnání)

Reklama



vzory k hypotéze sub b)

K hypotéze c) - podle Předpisu pro bojovou přípravu (pomůcka pro příslušníky MNB, je zde výtažek všeho důležitého z armádních předpisů) existovaly následující varianty letních maskovacích oděvů se skvrnami:
1) zelené a tmavohnědé skvrny, dobře maskuje v létě v lese, v křoví a ve vysoké trávě
2) skvrny žlutozelené a tmavohnědé, je výhodný ve stejném prostředí na podzim
3) skvrny barvy písku a hlíny, je určen k maskování v písčitém terénu
4) skvrny barvy hlíny a zelené, určený k maskování na kamenitých horských svazích

Převlečníky se skládají z:

  • blůza s velkou, volnou kapucí a maskovací síťkou khaki barvy (gáza) a našitými rukavičkami (palčáky) kryjícími hřbet ruky. Blůza je z obou stran pošitá úchyty z tkalounu na umístění maskování (tráva, větvičky). Blůza má 2 průstřihy pro přístup do kapes.
  • Kalhoty mají jednu kapsu na dva knoflíky, dva průstřihy pro přístup do kapes, úchyty pro maskování a tkalouny pro stažení u kotníků a v pase.
  • Přepravní sáček s tkalounem je ze stejného materiálu, také s oboustranným maskovacím vzorem. Tento sáček bylo možné použít jako maskování přilby.

Letní maskovací oděv s vpleteným lýkem

Převlečník - tzv. hejkal - je sytě zelené barvy s přišitým maskováním - "lýkem". Dle mého názoru tento typ maskování vypadá jako umělý vánoční stromeček z doby před r. 1989. Co se týká střihu a platí totéž, co je uvedeno výše.



Přepravní sáček (obal)

Převlečníky (1) používaly podle mého názoru všechny jednotky ČSLA nejen výsadkáři a průzkumníci, ale i ženisté, dělostřelecký průzkum či pěchota v zejména v 50. letech. Fotografie lze dohledat v publikacích oslavujících ČSLA (např. Ještě není odtroubeno či Pod vítěznou zástavou). Dobové fotografie převlečníku (2) jsem nikdy neviděl.




Foto ze současnosti - 71. mechanizovaný prapor AČR - druhý hejkal zprava

V pozdější době byly tyto převlečníky přešívány na pracovní oděvy (montérky) - z blůz byly odstraněny kapuce a rukavičky, zašity průstřihy kapes a došit límec, nebo jsou často k vidění trampské úpravy. Tyto "modely" se prodávají často na aukro.cz jako "originál výsadkářské průzkumácké"...

Reklama




Přešité na pracovní

V rámci zahraniční pomoci národně-osvobozeneckým hnutím byla československá výzbroj a výstroj dodávána do zemí třetího světa. Zde je partizán PAIGC z Portugalská Guinea (dnes Guinea-Bissau (GNB) Guinea-Bissau) v "montérkové" verzy dubáků, zbraň přes rameno se mi jeví jako sovětský PPS-43 Sudajev.

Na převlečnících se občas objevují i různá razítka - čísla, ale není známo, že by to byly velikosti. Spíše se jedná o orazítkování jednotlivých dílů před kompletací - sešitím - v továrně. Převlečníky podle těchto razítek vyráběl Kras, n. p., resp. jeho různé závody.


Dále je třeba uvést, že touto maskovací látkou byly podšívány i Zimní kalhoty vz. 55, lze najít i nabídku spacích pytlů opět jako "originál výsadkářské" v těchto maskovacích vzorech. Mělo by se však jednat o odsunové vaky civilní obrany. Dále snad existovala i plovací vesta pro ženisty v tomto maskovacím vzoru, ale totožností maskovacího vzoru si nejsem stoprocentně jistý.



Varianty podšívek Zimních kalhot vz. 55 (líc/rub)







Varianty spacáků (odsunových vaků)

plovací vesta
Záchranná vesta

Záchraná vesta - další varianta

Jedna z variant kamuflážky (pestrý kabátec), které měly tzv. bobří ocas - pruh látky, který sepínal blůzu mezi nohama a bránil podfouknutí blůzy při seskoku padákem.

Dále jsem na www.ebay.com narazil na prodávané kalhoty s reprodukcí maskovacího potisku "dubáky." Jedná se o jednostrannou kopii s módní značkou Marc Jacobs údajně vyrobené na počátku 90. let v Portugalsku.

Zdroje:
http://www.kamouflage.net/
https://www.valka.cz/
http://kvh-cs.com/forum/phpBB2/
http://www.army.cz
fotografie via http://www.aukro.cz nebo http://www.ebay.com
Blahout, P., Blahout, P., Koníček, M.: Výsadkáři a průzkumníci československé a české armády 1945 - 1999, Ares, s. r. o./Naše Vojsko. Praha, 2001.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více