Ohlédnutí za rokem 2006

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 13.196

Vážení uživatelé, čtenáři, přispěvatelé, moderátoři a administrátoři, kolegové

rok 2006 skončil, proto mi dovolte krátké ohlédnutí, co pro mě osobně i náš server tento rok znamenal.

Reklama

Jakožto pesimista očekávám od každého roku jen to špatné, a ve výsledku pak mohu být jen příjemně překvapen. A musím říct, že rok 2006 byl pro mě jedním velkým a příjemným překvapením.

Jistě si vzpomínáte na problémy z ledna a února s dostupností. starý server pomalu umíral, ale díky Vaší pomoci se již připravovaly peníze na server nový. A skutečně, v březnu, ve stejném okamžiku kdy definitivně umřela deska starého serveru, se podařilo nasadit server nový. Naše dvoujádrová příšera si za ten rok prošla několika dětskými nemocemi, včetně vyhoření jednoho z disků v poli, ale po těch devíti měsících mohu myslím si s rodičovskou hrdostí prohlásit, že se s přívalem vás uživatelů pere velice statečně a schopně.

A že vás ale bylo :) To je další velké pozitivum, které loňskému roku rozhodně nemohu upírat. Návštěvnost se pohybovala po celý rok v rozmezí 40.000 unikátních čtenářů (zejména během prázdnin a zkouškových období) až po rekordních 58.000 čtenářů v lednu, říjnu a listopadu, za celý rok to bylo více jak 1.400.000 návštěv. Uživatelé si sem chodí převážně číst, a k tomu jim tedy bylo vybaveno 16.733.938 stránek. O tom, že stránky nejsou jen text, ale i obrázky a další doplňkové soubory svědčí i další číslo - server jen pro potřeby domén valka.cz vybavil  163.420.747 souborů, z toho řádově 80% tvoří obrázky (do vzhledu stránky i fotografie a ilustrace). Celkem za 12 měsíců roku 2006 tvořily tyto soubory více jak 1,4 TB dat, které spolu s dalšími protekly síťovou kartou nového serveru.

Technicky měl tedy server co dělat, aby si s tou záplavou dat a uživatelů poradil, a pravdou je, že ani my, užiavatelé fóra, autoři článků, moderátoři a administrátoři jsme jej moc nešetřili. Na www.valka.cz bylo za rok 2006 nanominováno a zobrazeno 535 nových článků. Během roku jsme přešli na nový systém, který umožňuje vkládat články vložené i do fóra a který propojil forum.valka.cz a www.valka.cz do jednolitého systému, změněna byla i hlavní navigace na www.valka.cz. Vše s cílem nabídnout vám jednodušší a rychlejší přístup k těm více jak 26.000 faktografickým příspěvkům, které za rok 2006 doplnily struktury našeho fóra. Faktografických příspěvků je v tomto okamžiku na našem fóru celkem 85.825, tedy různých TTD zbraní, fotografií, životopisů, order of battle jednotek, jejich historie a samozřejmě i článků a dalších informací. Do rozvoje faktografické části fóra se zapojil rekordní počet uživatelů a tak jsme v prosinci 2006 mohli zaznamenat další rekord, 5.472 faktografických příspěvků za jeden jediný měsíc ! I tak ale zůstavá téměř nekonečné množství práce a proto doufáme, že se k nám připojíte i vy, naši čtenáři a zájemci o historii a vojenství !

Rok 2006 byl výjimečný i v dalším ohledu - poprvé se podařilo získat z vašich příspěvků dostatek peněz na celoroční běh serveru, jeho připojení v serverhostingovém centru, celé jeho hardwarové vybavení a opravy ! I když to v průběhu roku vypadalo občas dost nelichotivě, nakonec jsme končili rok s bilancí plus 4.020,- Kč, která byla samozřejmě převedena do roku nového a začíná nový boj, protože připojení a hardware musíme udržovat i v roce 2007 a tak věřím, že nás v tom nenecháte samotné :)

Ne vše se v roce 2006 podařilo, od problémů se serverem přes některé komplikace na fóru, ale jak pravil klasik, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Pro mě osobně to bylo hodně o našem obchodu, který jsem do května 2006 provozoval souběžně s mou normální prací, a který díky obrovskému nárustu zájmu začínal zabírat většinu volného času nejen mého, ale celé mé rodiny. Spolu s chorobami, které se mi bohužel loňský rok moc nevyhýbaly, spíše naopak, přišel čas se rozhodnout, co dělat dál. A protože se nedá sedět na dvou židlích zároveň, a zdraví má člověk jen jedno, rozhodl jsem se, že je čas obchod přenechat někomu, kdo se o něj postará, a kdo se mu bude moci více věnovat. To se myslím si podařilo a obchod.valka.cz zůstává na českém trhu v rukou nového majitele, který ode mě provoz v letních měsících plně převzal. Mě se tím uvolnily ruce pro další práci na válce a výsledek můžete vidět sami - rozsáhlé modifikace našeho phpBB fóra, různé moderátorské a administrátorské funkce, přepis některých stávajících funkcí, přidání hodnostních skupin a vyznamenání dle armád, propojení www.valka.cz a forum.valka.cz a mnoho dalších úprav a projektů, které jsou v různých stavech rozpracovanosti, a které vám budu jistě přinášet v průběhu roku 2007.

Reklama

Kam bude server valka.cz směřovat v novém roce 2007 ? Myslím, že žádná drastická změna kurzu nás nečeká, plán je stále stejný - plnit dál naší databázi bojové techniky, zbraní, osobností, vojenských jednotek a všeho dalšího, co má spojitost s vojenstvím a historií, provazovat to mezi sebou, vytvářet další články a nabízet čtenářům týden co týden něco nového, co vás i nás obohatí o nějakou tu část naší historie i současnosti. A není to jen o nás, ale i o vás, vašich znalostech a chuti přispět do této společné knihovny. Jak se praví na oponě Národního divadla, "Národ sobě !" A skutečně, co si nenapíšeme, to za nás nikdo neudělá :) Proto doufám, že se i v roce 2007 budeme setkávat na stránkách valka.cz nejen jako čtenáři, ale i jako autoři a přispěvatelé.

Děkujeme za vaší přízeň a věřím, že až se tu za rok zase všichni sejdeme, bude to rekapitulace přinejmenším stejně příjemná. Užívejme dny roku 2007 s chutí, važme si času, který je nám dán, a země, ve které žijeme. Zdraví má člověk jen jedno, a žádné peníze světa mu ho zpět nevrátí. Přeji vám tedy vše nej do roku 2007 a volám

Rok 2006 je mrtev, ať žije rok 2007 !!!

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více