Zamyšlení nad životem a smrtí

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 25.733

Narození a smrt jsou nerozlučné a zcela protikladné skutečnosti našeho bytí. Život všichni bereme jako samozřejmost, smrt nás děsí a zarmucuje. Nikdy nevíme, kdy a kde se objeví a v jaké podobě.

Tento server vznikl před pěti lety, zaměřen je na historii. To vše z jednoduchého důvodu, neb historii mám rád a zajímám se o ni. Proč? Díky tátovi a desítkám knih, které jsme měli doma.Tátovi by letos bylo 60, s mámou by oslavili 40. výročí svatby. Táta před šesti lety zemřel na rakovinu. Už se nepodívá do Normandie, do Duxfordu ani nikam jinam, kam je nám přáno se podívat. A my mu už nikdy neřekneme to, co jsme mu chtěli říct.

Reklama

Tento server je o válkách, zbraních, historii. Tento server je více o smrti než o životě. Přesto v tom vidím vhodný způsob jak si uvědomit všechno to zbytečné umírání, zabíjení a utrpení, které s sebou války přinášejí. Více či méně odůvodněné, přesto vždy smrtelné. Byl bych rád, kdyby si to všichni čtenáři uvědomili, alespoň na zlomek sekundy se zamysleli nad tím, že příběhy lidí jsou psány krví a že historie je vzpomínkou a šancí na věčný život těch, kteří ji tvořili. Paní redaktorka jistého nejmenovaného časopisu pochybné kvality v tom jistě vidí oslavu padajících bomb a partu freaků oslavujících kult smrti, hrajících své ještě teplé gamesy - střílečky a kupujících své krvavé čtivo. První čtenář, který se nezamyslel. Více by jich být nemělo.

Tento server je tvořen lidmi. Všichni tak činí dobrovolně, bezúplatně, věnují svůj čas, tedy čas svého života, tomu, aby pro Vás připravili články, informace, data, fotky a cokoliv dalšího, co na těchto stránkách najdete. Kdyby od nikoho jiného, ode mě jim za to patří můj obdiv a dík. Tento server je tak obrovský svým záběrem, že ani tisíc redaktorů by jej nedokázalo zcela naplnit. Proto stále hledám nové a nové autory, jak vidno na úvodní stránce.

Na výzvu o spolupráci reagují neustále noví lidé. Mají zájem, mají představu, slibují. Někteří ztratí zájem, když se dozvědí, že nejde o peníze. Hm, tedy volba je jednoduchá. Čas svého života jsem ochoten přeměnit pouze na peníze. Těžko to někdy bude jinak. Jen mě překvapuje to množství. Někteří přesto přislíbí pomoc. Když se potom po měsíci či dvou zeptám, jak to tedy je, zdali něco pošlou, přicházejí výmluvy. Nemají čas. Nebo jim odešel počítač. Nevěřili byste, kolika lidem kolem mě odešel najednou počítač a přišli o všechna data a (jak jinak) i hotové články. Nechávám na úvaze těchto osob, zdali je to čestné či nikoliv. Dobrovolně se rozhodli pomoci a nikdo je nenutí tak dělat. Já osobně ale nesnáším lež a faleš. Nevadí, když někdo řekne, že to neudělá, že nemá chuť, čas, že má novou slečnu... Ale vadí mi, když cítím, jak se někdo jen vymlouvá, aniž by dokázal říci pravdu. Vadí mi, že čas, který bych mohl věnovat čemukoliv jinému, trávím diskusemi s lidmi, kteří nejsou ochotni splnit to, co ostatním slíbili.

A jak to vše souvisí s životem a smrtí? Dnes jsem dostal neuvěřitelný e-mail. Žena, která přislíbila pomoc na tvorbě tohoto serveru, nadšená, ochotná pomoci, se odmlčela, ještě než napsala první článek. Psal jsem jí, co se děje, a v duchu jsem ten její označil za další slib, který nebude nikdy splněn. Dnes mi přišla zpráva, že tato žena zahynula spolu se svým manželem a dcerou 11.6. při výbuchu plynu ve svém domku. Neexistuje možnost popsat, co se v člověku při přečtení takové zprávy děje. V duchu jsem se jí omluvil a přijde mi líto, že se něco takového stalo. Na světě existuje mnoho lidí, kteří by si smrt zasloužili více než Ria. Přesto se to stalo.

Na závěr bych tedy chtěl připomenout památku těchto lidí, které jsme znali a kteří se vydali na cestu tam, kam je zatím nemůžeme následovat. Jednou budeme. Všichni. A abychom měli čistý štít, važme si lidí, kteří jsou tu s námi a pro které můžeme udělat víc, než se jim v duchu omluvit. Neslibujme věci, které nemůžeme splnit, mějme svou hrdost a mluvme pravdu. Smrt nemůže vzít vzpomínky, a když naši blízcí jsou pryč, mysleme na to dobré, co jsme prožili, ne na to špatné, co se stalo či co jsme měli udělat. A tento server nechť je i nadále zasvěcen těm, kteří tvořili minulost, současnost i budoucnost každého z nás. Někteří bezejmenní, někteří velmi známí, ale všichni hodni zapamatování. Protože poznání minulosti nám snad zabrání vyvarovat se stejných chyb v budoucnosti. A snad jednou lidé přestanou bojovat a začnou věnovat svoji energii tomu, aby se neumíralo na rakovinu nebo na výbuchy plynu.

Radek Havelka

 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více