URL : https://www.valka.cz/Kriz-za-dobyti-Ocakova-1789-t114644#640226
Verze : 0
Reklama
URL : https://www.valka.cz/Kriz-za-dobyti-Ocakova-1789-t114644#640227
Verze : 0
Důstojnický kříž Za statečnost při dobývání Očakova За храбрость при взятие Очакова (Офицерский крест) Dnem 12. srpna roku 1787 končí období klidu a míru neboť Vysoká Porta vypověděla mírovou smlouvu, což vlastně znamenalo válečný stav. Rusko však na tuto možnost bylo připraveno, a tak do pole jsou odeslány dvě polní armády. První armáda, která je ruskými prameny nazývané armádou ukrajinskou mířila na Chotín s cílem dobýt Očakovo. Velitelem této armády byl polní maršál kníže Petr Alexandrevič Rumjancev. Druhá ruská armáda, která byla silnější a byla pověřena hlavním úkolem zvítězit na Turky byla pod pevným velením polního maršála Gregorije Alexandroviče knížete Potěmkina Dne 6. prosince roku 1788 se ruské armádě podařilo dobýt očakovskou pevnost. Očakovský kříž založila carevna Kateřina II. dne 16. dubna roku 1789 snad s přáním, aby tento kříž obdrželi ti stateční důstojníci, kteří se vyznamenali chrabrosti a statečnosti, ale prozatím jim nemohl být udělen řád Sv. Jiří 4. stupně ani řád Sv. Vladimíra 4. stupně. Kříž je ražen ze zlata a jeho velikost je uváděna 40x40 mm.Stuha: řádová stužka Sv. Jiří.
Poznámka: Očakovská pevnost je známá již z antické doby. V době turecká se nazývala Kara Kermam (Černá pevnost). Literatura: Кузнецов А., Чепурнов Н. Наградная медаль. в 2-х тт. 1992. Симонов А. А., Закатов А. Н. Императорские Ордена России (1698-1997). М. 1997.
URL : https://www.valka.cz/Kriz-za-dobyti-Ocakova-1789-t114644#399029
Verze : 1
Přidejte se k nám
Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady.
Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.