2012-11-20, úterý

ÚTERÝ, 20.11.2012, šestý den Operace Pilíř obrany




21:05
Izraelské obranné síly v průběhu uplynulé hodiny zaútočily na dvacítku cílů v Gaze. Teroristé i tak pokračovali v ostřelování Izraele raketami.


21:00
IDF se podařilo zlikvidovat teroristů Islámského džihádu Juniše Šalúfa, který nesl zodpovědnost za raketový útok na Ejlat z doby před několika měsíci.


20:00
Desátník Joseph Partok byl dnes ráno zabit minometným granátem v Eškolu.


19:30
Na Beerševu byla vypálena salva palestinských raket. Jedna budova byla zasažena.


19:00
Rozhovory mezi Izraelci a Palestinci o příměří v Gaze pokračují. Egyptští zprostředkovatelé jsou stále přesvědčeni, že je reálné, aby k dohodě došlo ještě dnes.


19:15
Činitel Hamásu Ajmán Tahá uvedl, že se obě strany v podstatě dohodly na Egyptem zprostředkovaném příměří, kterí bude vyhlášeno ve 21:00 a platit bude od 22:00 místního času.


18:30
Jedna budova ve městě Rišon le-Cijon byla zasažena raketou. Hlášen je jeden zraněný člověk.


17:45
Izrael uvítá dlouhodobé řešení mezi Izraelem a skupinami v Gaze, uvedl premiér Benjamin Netanjahu na tiskové konferenci s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-Munem. Pokud toho půjde dosáhnout diplomatickou cestou, bude rád, ale nebude váhat ani použít jiné prostředky k ochraně vlastních občanů.


17:30
Hamás vyzval obyvatele Gazy, aby se nepřesouvali do středu pásma, a neuposlechli tedy výzvy IDF k evakuaci učiněné prostřednictvím shozených letáků.


17:10
Příslušník IDF byl zraněn kameny, které na vojáky IDF házeli Palestinci demonstrující v Guš Ecionu.


17:10
Ministr zahraničních věcí Avigdor Liberman po setkání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-Munem varoval, že dojde-li k pozemní operace, nebude to omezená operace. Uvedl, že to nebude operace Lité olovo č. 2, ale spíše operace Obranný štít č. 2. Poděkoval Pan Ki-munovi za snahy o příměří, ale dodal, že hlasy mezinárodního společenství vyzývající Izrael k neprovedení pozemní operace posilují Hamás.


17:00
Čtyri rakety byly odpáleny na Ašdod, sedm lidí bylo zraněno.


17:00
V Gaze bylo zabito šest údajných spolupracovníků Izraele.


16:40
Izraelské letectvo shodilo na severní a východní část pásma Gazy letáky vyzývající Palestince k evakuaci do střední části pásma.


16:35
Izraelské letectvo provedlo úder na vozidla přepravující teroristy, kteří zřejmě měli podíl na únosu Gilada Šalita.


16:25
Pět příslušníků IDF bylo zraněno po dopadu rakety vypálené z Gazy.


16:15
Ministr obrany Ehud Barak prosadil návrh na rozšíření systému Iron Dome za 750 milionů šekelů.


16:00
Jedna raketa z pěti v jedné salvě zasáhla dům v Eškolu. Pět lidí bylo lehce zraněno.


15:40
Palestinští teroristé od rána na Izrael odpálili více jak 100 raket.
Iron Dome jich zneškodnil 35.


15:30
Parlamentní výbor pro zahraniční vztahy a obranu jednohlasně odsouhlasil vládní žádost o povolení k povolání až 70 000 záložníků


15:15
IDF provedly údery na jedenáct teroristických buněk a třicítku stanovišť pro odpalování raket.


14:20
Jedna raketa dopadla poblíž Jeruzaléma.


14:15
Na Eškol dopadly tři rakety, jedna z nich si připsala zásah budov a nejméně jednu zraněnou osobu.


14:10
Izraelské obranné síly v severní Gaze zlikvidovaly dva teroristy.


13:00
Jedna rakeat zasáhla dům ve Sderotu. Další vybuchly poblíž Aškelonu a Kirjat Malachi, kde Iron Dome zachytil dvě jiné rakety.


10:30
Generální tajemník OSN v Káhiře vyzval Izrael k tomu, aby nepřistupoval k pozemní operaci, neboť by se jednalo o nebezpečnou eskalaci napětí.


10:10
Systém Iron Dome během rána zachytil a zneškodnil již 18 raket.


10:10
Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle zopakoval po setkání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem svůj názor, že Izrael má plné právo na obranu proti raketovým útokům z Gazy. Dále uvedl, že stejné stanovisko zastává německá vláda i němečtí občané. Podle něj je na tahu Hamás, který musí zastavit ostřelování Izraele. Dodal, že řada lidí trpí dojmem, že raketové útoky z Gazy jsou novinkou, jenže tyto útoky trvají již měsíce a roky.


10:00
Systém Iron Dome zneškodnil dvě rakety směřující na Beerševu. Třetí raketa dopadla do otevřené krajiny za městem. Tyto rakety následovaly ranní salvu 16 raket z rána.


10:00
Policie uvedla, že na Izrael bylo během úterního rána vypáleno již 37 raket. Devět z nich bylo zlikvidováno, tři dopadly na Beerševu.


08:45
Systém Iron Dome zneškodnil raketu směřující na Aškelon.


08:30
Na město Beerševa bylo vypáleno dalších 8 raket. Pět z nich eliminoval systém Iron Dome. Jedna z dopadlých raket zranila jednu osobu.


07:40
Systém Iron Dome zneškodnil raketu vypálenou směrem na Beerševu.


06:50
Izraelské obranné síly provedly v průběhu noci více jak 100 úderů na teroristické cíle.


02:45
Americké námořnictvo vrátilo do východního Středozemí některá svá plavidla, aby zde byla k dispozici pro případnou evakuaci amerických občanů v případě eskalace konfliktu v Gaze. Plavidla USS Iwo Jima,USS New York a USS Gunston Hall byly na cestě do USA, kde měly jejich posádky strávit sváteční období kolem dne Díkuvzdání.


02:00
Izraelské letectvo provedlo nálet na Národní islámskou banku v Gaze, která slouží k financování činnosti Hamásu.


00:30
Čtyři rakety dopadly u Ofakimu.
URL : https://www.valka.cz/2012-11-20-utery-t142542#461156 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více