1941 - Hraniční válka mezi Ekvádorem a Peru

Ekvádor po získání nezávislosti a sjendocení země v letech 1830-1860 postrádal přístup k vodním tokům vedoucím k Atlantskému oceánu - Amazonce, potažmo Rio Marañón. Snažil se nárokovat si část území při hranicích s Peru, aby tento přístup získal. Když tedy Manuel Prado y Ugarteche nastoupil do funkce presidenta Peru v roce 1939, byl brzy konfrontován s požadavky Ekvádoru, které v roce 1941 přerostly ve válku obou zemí.


Ekvádor, aby zajistil svůj nárok na oblast poblíž Río Marañón, 5.7.1941 překročil se svými vojáky řeku Zarumilla na jeho jihozápadní hranici s Peru. Peruánská armáda ale zareagovala bleskově a nepřipravenou ekvádorskou armádu rozdrtila. Peruánská armáda čítala v té době 11681 vojáků, zatímco ekvádorská armáda měla 5300 mužů ve zbrani, z toho jen 1300 jich bylo nasazeno v jižní části země. Peru nasadilo první výsadkářskou jednotky v této oblasti a 27.7.1941 za pomoci parašutistů obsadilo město Puerto Bolívar. Na konci měsíce, když boje ustaly, kontrolovala již peruánská armáda celou spornou oblast včetně oblasti náležející Ekvádoru od roku 1830, a celou nejjižnější provincii Ekvádoru El Oro. Peruánské námořnictvo blokovalo přístav Guayaquil a znemožnovalo tím zásobování ekvádorských vojáků. Jednoznačný průběh dosavadních bojů a nátlak USA a okolních zemí přivedly obě strany k jednacímu stolu, a tak mírovou smlouvu z Rio de Janeria z února 1942 Peru získalo 250 tisíc kilometrů čtverečních nového území.


Zdroj :
www.onwar.com
www.wikipedia.com



Mapa Ekvadoru
Zdroj : www.cia.gov






Mapa Peru
Zdroj : www.cia.gov


URL : https://www.valka.cz/1941-Hranicni-valka-mezi-Ekvadorem-a-Peru-t45003#176222 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více