PF 2023 od Admina

PF 2023 from Admin
Vážení čtenáři, kolegové moderátoři, přátelé,


domovem se rozvoněly řízky, kapr, bramborový salát, v neúprosné jistotě že další rok už to má "za pár" ... Rok, který v mnoha ohledech překonal to špatné, co jsme si říkali ještě vloni. Kdo si vzpomene na covid či babišovu vládu? Máme tu rok enormní inflace, zdražování energií, a samozřejmě války. Něco, co jsme si ještě před rokem dovedli jen stěží představit, že v Evropě bude zuřit další barbarská válka, se stalo realitou, a dopady toho jsou obrovské, nikdo z nás se tomu nedokáže uplně vyhnout.


Přesto, a nebo právě proto, se vždy rád vracím sem, mezi "své", mezi lidi, kterým historie i současnost není lhostejná, a kteří pomáhají psát, editovat, moderovat, tvořit. Vážím si vás, drazí kamarádi, za píli, kterou do našich stránek den za dnem vkládáte, a za skutečnost, že si nabyté vědomosti nenechávate jen pro sebe. Mluvím ústy těch tichých 1,6 milionu návštěvníků (o 12% více než v době covidové!), kteří obsah z valka.cz / armedconflicts.com vyhledávají, navštěvují a po vzoru bramborového salátu, konzumují Smile Nemluví často, ale když, tak slyším samou chválu, a jsem za to velmi vděčný.


Mrzí mě jen fakt, který se opakuje na každém našem srazu, s každým rokem víc - že nás je málo, a že nové přírustky do našeho "klanu" prostě nejsou. Historie zřejmě netáhne tak, jako sledovaní youtube či facebooku, neschopnost sestavit myšlenku delší než 150 znaků a neobsahující pouze smajlíky se stává smutnou realitou. Nevím jak to zvrátit, vždy když se někdo ozve, že je ochoten se zapojit, odpovím, vysvětlím, nabídnu pomoc, ale pak, skutek utek. Nekoušeme, netrháme si občanky Smile, valka.cz bude vstupovat do 25. roku své existence a za tu dobu se tu ustavil systém, který umožňuje i s malými znalostmi, ale dostatkem chuti (a času) zapojit se víceméně v jakékoliv oblasti. Přidejte se k nám, pomozte nám tvořit historii, zapiště se i vy do ní. Obsah na valka.cz zůstává trvalou připomínkou těch, kteří už tu s námi nejsou, ale kteří v minulosti psali a tvořili spolu s námi. Na každém srazu si je připomeneme, a každý den naskakují počty nových shlednutí u jejich textů. Málokde se člověk stává tak nesmrtelným, jako pravě na internetu.


Vloni jsem konstatoval, že máme na 180 tisíc nepřeložených příspěvků (do angličtiny), no v tomto směru jsme snížili manko na "pouhých" 150 tisíc, tedy včetně všech nových, co za letošní rok přibyly (a díky válce na Ukrajině jich bylo opravdu požehnaně). Překlady jsou víceméně rutinní operace, kdy stačí jen kliknout a pak zkontrolovat výsledek, jestli z toho nevyšla nějaká hámotina, protože ani uměla inteligence není vždy schopná rozlišit veškéré nuance našich dvou jazyků, jejich zkratek a ruzného slangu. Takže 30 tisíc přeložených příspěvků jen za letošní rok považuji za obrovský úspěch, a mít víc rukou a víc očí, bylo by toho i víc. Víc příspevků v angličtině znamená víc čtenářů a kdo ví, možná i nějakého toho autora či kolegu moderátora!


Kronika už je v udržovacím a rozšiřovacím módu, velké datové úpravy byly dokončeny. Čas od času přibude nějaká ta nová funkce, šablona, tak jak si žádá rozvoj vojenské techniky. Překopáváme a doplňujeme sekci britských jednotek, neúnavně se plní jednotky sovětské, ruské, ukrajinské, španělské, stejně tak osobnosti, vyznamenání, bojová technika. Tam, kde byly dokončeny tabulky letadel a vrtulníků nastal prostor pro tabulkovaní dronů, které se ukázaly jako rozhodující faktor současných bojů. Experimentuji s různými druhy reklam, abych měl jistotu, že i v příštím roce bude dostatek prostředků na provoz našeho serveru, který meziročně zdražil již o 100%, díky růstu cen energií.


Jsem rád, že se uchytil koncept "premiového účtu", který je win-win situací pro obě strany, čtenář dostává obsah bez reklam a zbytečného datového balastu s tím spojeného, my zase jistý příjem. Ve srovnání se 1,6 miliony navštěvami za rok je číslo 17 platících uživatelů s částkou 7827 Kč (očištěno od poplatků systému) zcela zanedbatelné, ale ani Řím nebyl postaven za rok a každá koruna, ať už dorazí jakoukoliv cestou, je potřeba. Dalšími kanály tedy zůstavají dary a samozřejmě reklama a služby s ní spojené.


Největším darem je ale čas, čas všech, kteří valka.cz tvoří i těch, kteří dávají této praci smysl tím, že naše informace čerpají a používají pro další práci či orientaci v otázkach vojenské historie. Děkuji všem za tento neocenitelný dar, a přeji všem, abychom i v roce 2023 našli mnoho času pro našeho společného koníčka, abychom se udrželi v dobrém zdraví i psychické kondici, navzdory všem možným pnutím v naší společnosti i pocitu, že svět se v zadel obrací Smile


Užijte si vánoční svátky, a do nového roku jen to dobré!


Váš
Radek Havelka
HM Admin v.r.
URL : https://www.valka.cz/PF-2023-od-Admina-t260773#712145 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více