Charles Hazlitt Upham

Autor: Pavel Sláma / paulito 🕔︎︎ 👁︎ 5.924

Ve 166 leté historii nejprestižnějšího vyznamenání Británie a Commonwealthu byl jen jediný frontový voják, který obdržel Victoria Cross dvakrát. Tzv. VC and Bar obdržel Charles Upham a stal se tak nejlepším frontovým vojákem moderní doby. Jako u mnoha statečných mužů byla jeho statečnost doprovázena skromností.

Reklama

Charles Hazlitt Upham se narodil v Christchurchi na Novém Zélandu 21. 9. 1908. Upham se přihlásil k 2nd New Zealand Expeditionary Force v září 1939, jen několik dnů po vypuknutí války. Chtěl se stát co nejlepším vojákem a o jeho schopnostech mluví tři povýšení během 14 měsíců.

2. 11. 1940 byl zařazen jako Second Lieutenant a velitel čety v 20th Otago-Canterbury Battalion. Napřed sloužil v Egyptě, jeho dalším místem nasazení bylo v březnu 1941 Řecko, jen aby byl evakuován se spojeneckými silami na Krétu.

20. 5. 1941 zahájili Němci výsadek na Krétě, která pro ně byla strategicky důležitá. První výsadkový útok, operace Merkur, proběhla na severním pobřeží a zde se Upham zúčastnil tvrdých bojů. 22. 5. vedl protiútok na letiště Maleme, které padlo do nepřátelských rukou. Četa s Uphamem v čele postoupila dvě míle a obsadila tři kulometné pozice s pistolí a granáty v rukou. Snažil se vždy dostat k cíli co nejblíže, aby byl jeho zásah co nejpřesnější. Když byla jeho rota přinucena ustoupit, odnesl pod palbou zraněného kamaráda. Dále Upham a jeho kaprál běželi pod palbou 600 metrů, aby varovali další rotu, že se dostává do obklíčení. Po cestě zabil dva Němce a přivedl rotu zpět předtím, než byla obklíčena. Za tuto akci byl navržen na VC.

V té době byl ale Upham zraněn, těžkou palbou na jeho pozice 23. 5. - 24. 5. Byl zraněn střepinou z minometné střely a zasažen střelou do nohy. 25. 5. se Upham rozhodnul, že nejlepší obranou je útok. Zahájil útok, při němž zabili 40 nepřátelských vojáků a přinutili nepřítele ke stažení. Poté se snažil varovat další jednotky, že hrozí obklíčení, ale byl ostřelován dvěma Němci a zasažen do paže. Když se přišli podívat, jestli je mrtvý, zastřelil je oba jednou rukou z pušky. Brzy bylo jasné, že se spojenci musí stáhnout ze svých pozic. Upham a jeho muži se připravili k evakuaci člunem z jižního pobřeží ostrova. Ale ještě předtím se museli střetnout s nepřátelskou jednotkou, postupující roklí k nim. Upham vzal kulomet a dva muže a zastřelil na velkou vzdálenost 22 mužů a zbytek rozprášil.

Neuvěřitelné po devíti dnech bojů, kdy byl několikrát zraněn a trpěl dyzentérií. Brzy se ale dostal do týlu, kde se připojil k New Zealand Division v Západní poušti a 14. 10. 1941 se dozvěděl, že obdržel VC za statečnost na Krétě. Byl v listopadu 1941 povýšen do hodnosti Lieutenant a v květnu 1942 Captain.


Charles Upham (uprostřed) s příslušníky své čety
Alexander Turnbull Library, DA-02108

Reklama

27. 6. 1942 zaútočili Němci na pozice divize u Minqar Qaim. Upham strávil většinu dne v otevřeném terénu pod těžkou palbou se svými muži. Další noc vedl svoji jednotku k průlomu. Během boje zničil granáty nákladní auto plné Němců, přitom utrpěl zranění.

V noci 14. 7. - 15. 7. zaútočila divize na Ruweisat se strašnými důsledky. Navzdory zranění, a i když byl začleněn do záložního praporu, Upham byl brzy opět na frontě během první bitvy u El Alameinu. Před úsvitem 15. 7. vedl úspěšný útok na dvě dobře bráněná postavení a osobně zničil tank, několik kulometů a vozidel. Bohužel byl zasažen do ruky, ale bojoval dál. Vyčerpán zraněním a ztrátou krve byl chvíli na zdravotnickém postu svého pluku před návratem do boje. Pod palbou minometů a děl byt opět zraněn, tentokrát na noze, a neschopen ustoupit, byl zajat.


Upham (vlevo), Howard Kippenberger a Raymond Lynch Stand při předávání vyznamenání generálem Claudem Auchinleckem, listopad 1941

Upham odmítnul amputaci své vážně zraněné paže německým doktorem, a když se vyléčil, pokusil se několikrát o útěk. V říjnu 1944 se stal jedním z několika Novozélanďanů, kteří byli posláni do pevnosti Colditz, známému vězení pro uprchlíky. Na konci války byl osvobozen Američany. V září 1945 se vrátil do vlasti a zde zjistil, že byl navržen na druhý VC za boje v Severní Africe. 26. 9. 1945 ho obdržel. Dodnes obdrželi dva VC jen další dva muži, oba zdravotníci.


Vyznamenání Charlese Uphama: VC and Bar, 1939-1945 Star, Africa Star, Defence Medal, War Medal 1939-1945, New Zealand War Service Medal, Queen Elizabeth II Coronation Medal, Queen Elizabeth II Silver Jubilee Medal a New Zealand 1990 Commemoration Medal.

Zdroj: přeloženo z článku z časopisu World of War, August 2022


Socha Charlese Uphama v Amberley, Nový Zéland
Mattinbgn, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více