Shrapnel, Henry

     
Příjmení:
Surname:
Shrapnel Shrapnel
Jméno:
Given Name:
Henry Henry
Jméno v originále:
Original Name:
Henry Shrapnel
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generálporučík Lieutenant-General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.06.1761 Bradford on Avon /
03.06.1761 Bradford on Avon /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
13.03.1842 Southampton /
13.03.1842 Southampton /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
vynálezce šrapnelové střely inventor of the shrapnel shell
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Shrapnel
inventors.about.com
www.princeton.edu
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Shrapnel-Henry-t176130#519659 Verze : 0
Henry Shrapnel se narodil na panství Midway ve wiltshirském městě Bradford on Avon jako deváté dítě v rodině Zachariaha Shrapnela a jeho manželky Lydie. Poručík Shrapnel sloužil v britské armádě a to u dělostřelectva. Na vlastní náklady se zabýval vývojem nové munice a v roce 1784 přišel s vynálezem, který nazýval jako munice se sférickým pouzdrem. Jednalo se o dutou dělovou kouli, která byla naplněna olověnými broky a ve vzduchu nad zemí explodovala. Výbušnou směsí rozptýlené olověné kuličky měly působit proti živé síle nepřítele a to efektivněji než dělové koule. Samotný plášť střely sloužil jen jako obal, s jeho fragmentací a bojovým účinkem se nepočítalo. Podobná munice se používala již dříve. Již v roce 1453 se objevila munice sestávající z kovového obalu, jenž byl naplněn směsí kovových úlomků. Během 18. století se také hojně používalo kartáčové střelivo, což byl svazek kovových broků uložený v plátěném obalu. Shrapnel tedy spojil kovový obal a kovové součásti a navíc přidal výbušninu, která explodovala před dopadem.

V roce 1787 došlo v Gibraltaru k úspěšnému předvedení a začal proces vedoucí k zavedení do výzbroje. Shrapnel mezitím sloužil ve Flandrech během revolučních válek a v roce 1793 byl raněn. V roce 1795 byl jmenován kapitánem a v listopadu 1803 byl povýšen na majora. A právě v roce 1803 byla prodloužená varianta šrapnelové střely zavedena do výzbroje. Munice nesla název svého vynálezce a termín navíc přetrval i po nahrazení šrapnelových střel tříštivými, respektive tříštivě-trhavými, které fungují na poněkud odlišném principu (fragmentace pláště).

Po úspěšném nasazení munice v bitvě u Nového Amsterdamu v dubnu 1804 byl Shrapnel mimořádně, již po několika měsících znovu povýšen, tentokrát na podplukovníka. V roce 1814 britská vláda ocenila Shrapnelův přínos udělením roční renty, která po přepočtu na dnešní hodnotu a převodu na koruny činila zhruba 200 000 měsíčně. V roce 1827 byl u dělostřelectva jmenován do funkce Colonel-Commandant a v roce 1837 povýšen do hodnosti generálporučíka. Od roku 1835 až do své smrti žil v southamptonském Peartree Green.



Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Shrapnel
inventors.about.com
commons.wikimedia.org

Shrapnel, Henry - Šrapnel. Původní Shrapnelův design (vlevo) a Boxerův design z května 1852, který zabránil předčasným výbuchům (vpravo).

Šrapnel. Původní Shrapnelův design (vlevo) a Boxerův design z května 1852, který zabránil předčasným výbuchům (vpravo).
URL : https://www.valka.cz/Shrapnel-Henry-t176130#519670 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více