Kozlov, Jakov Alexejevič

Kozlov, Yakov Alekseyevich
Яков Алексеевич Козлов
     
Příjmení:
Surname:
Kozlov Kozlov
Jméno:
Given Name:
Jakov Alexejevič Yakov Alekseyevich
Jméno v originále:
Original Name:
Яков Алексеевич Козлов
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
nadporučík First Lieutenant
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.1912 Višča-Tarasivka /
DD.MM.1912 Vishcha-Tarasivka /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
12.07.1947 /
12.07.1947 /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- veliteľ partizánskeho oddielu "Fakel" - Commander of the Guerrilla Unite named "Fakel"
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- jeho oddiel zajal náčelníka štábu Ruskej oslobodeneckej armády F.I. Truchina
- zastrelený na Ukrajine vlasovcami po preniknutí do ich oddielu a jeho odhalení
- vystupoval aj pod menom Bogdan Petrovič Bogun
- his unit captured Chief of Staff ROA F.I. Truchin
- shot by "Vlasov units" after penetrating into their compartment
- also performed under the name Bogdan Petrovich Bogun
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
nkvd.memo.ru
kprf.ru
nbuv.gov.ua
URL : https://www.valka.cz/Kozlov-Jakov-Alexejevic-t180301#642097 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Kozlov Kozlov
Jméno:
Given Name:
Jakov Alexejevič Yakov Alekseyevich
Jméno v originále:
Original Name:
Яков Алексеевич Козлов
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
nkvd.memo.ru
URL : https://www.valka.cz/Kozlov-Jakov-Alexejevic-t180301#642098 Verze : 6
Jakov Alexejevič Kozlov

Tento partyzánský velitel používal během války krycí jméno Bogdan Petrovič Bogun. Pocházel z Ukrajiny a před válkou pracoval jako stavební inženýr. V některých pramenech je uvedeno, že byl čekista (tajná policie, která byla založena před NKVD) a pak důstojník NKVD. Jeho činnost v prvních letech války je neznámá. Od roku 1942 působil jako partyzánský organizátor na Ukrajině a v Bukovině. V polovině září 1944 byl vysazen s partyzánskou skupinou do lesů u Vihorlatu na Slovensku. Skupina byla součástí partyzánského uskupení „Čapajev“. Bogunova jednotka spadala do 1. oddílu. Až do příchodu pravidelné sovětské armády působila skupina v prostoru obce Kamenice nad Cirochou a starých Valaškoviec (nedaleko Humenného na jihovýchodním Slovensku).

Skupina měla sbírat informací o právě probíhajícím Slovenském národním povstání. Politickým poradcem této skupiny byl Viktor Joner, který současně plnil úlohu spojky s civilním obyvatelstvem.

Skupina se 24. listopadu 1944 setkala s Rudou armádou u obce Kalinov. Po této akci byl Bogun převelen zpět do Kyjeva, kde se nacházel partyzánský štáb. Koncem prosince se zde začaly formovat nové paradesantní skupiny, které měly být na začátku r. 1945 vysazeny v prostoru Čech. Nakonec bylo ustanoveno pět paradesantních skupin – Fakel (Pochodeň), Priboj (Příboj), Grom (Hrom), Škval (Vichřice), Sever a Praha, Uragan 1, Uragan 2.

Plk. Bogun se stal velitelem největší skupiny pod krycím názvem Fakel. Jednotka měla celkem 24 členů a jejím hlavním úkolem bylo ve vybraném prostoru zajistit místo přistání pro další skupiny a provádět průzkum až do příchodu Rudé armády. Fronta mezitím postoupila a jednotky se musely přesunout na nové polní letiště u polské obce Tuzlov Narodowy. I tady však musel Bogun se svou jednotkou čekat dlouho. Startoval nakonec až v neděli 25. března 1945. Cíl – hřebeny Brd v blízkosti města Dobříš.

Bogun všechny oddíly soustředil do stanového tábora pod vrchem Baba v místě opuštěného kamenolomu. Poté dostal 13. dubna pokyn, aby určil každé skupině úsek působnosti. Oddíl „Příboj“ odešel do lesů poblíž Běštína, oddíl „Grom“ působil v prostoru Holšin, Bukové a Rosovic.

Plk. Bogun s „Fakelem“ zůstal na seřadišti pod Studeným vrchem v prostoru Chlumec – Dobříš. Krátce po seskoku navázala jeho skupina kontakt s obyvateli Dobříše, kteří okamžitě přislíbili pomoc. Bogun poté přislíbil, že do skupiny přijme pouze ty Čechy, kteří již žijí v ilegalitě a nebo jim hrozí zatčení gestapem. Brzo po seskoku se však všech pět skupin ocitlo v hledáčku gestapa, které poté provedlo od 18. dubna několik pátracích akcí, při kterých se jednotka musela prostřílet z obklíčení. Musel oželet většinu stanů a velkou část vybavení. Plk. Bogun provedl se skupinou „Fakel“ a s pomocí místních vlastenců několik diverzních akcí k odvrácení pozornosti.

V druhé polovině dubna dostal příkaz, aby zjistil situaci v Praze. S pomocí občanů z Dobříše měl opravdu do Prahy odcestovat. Jednotka plk. Boguna Petroviče se přesunula do Dobříše 4. května, kde zřídila svůj štáb v domě generála Beránka. Zde vyčkal do druhého dne, aby zjistil, jak se nastalá situace bude vyvíjet. Po spontánním převzetí města Dobříš místními občany dne 5. května 1945 slavnostně vstoupil do města a zřídil hlavní partyzánský štáb na zámku. Byl ustanoven vojenským velitelem města Dobříš a za svého zástupce zvolil generála Beránka, který ustanovil Vojenské velitelství Dobříš.

Na zámku jednal s německým velitelem a sjednal s ním volný průchod městem, a to ve vypůjčené československé uniformě s hodností plukovníka. V průběhu povstání měl minimálně jednou navštívit Prahu, aby zde zajistil informace pro sovětské velení. Svoji činnost zakončil příchodem Rudé armády dne 10. května. Ještě 12. května vzdal poctu při pohřbu zabitých mužů, kteří zemřeli během květnových událostí.

Zpět do Kyjeva odjel s celou svojí jednotkou 18. května. Na Dobříš se vrátil zřejmě koncem července a zůstal až do konce srpna. Zde si užíval zaslouženou dovolenou. Poté se přesunul zpět do Kyjeva. Jeho další osud je zahalen tajemstvím.

Byl však stále v kontaktu s Vikardem Colloredo-Mansfeldem, který po odjezdu z republiky pobýval ve Francii. V jednom z dopisů mu sděloval, že se chystal na Dobříš, kde chtěl oslavit první výročí osvobození. Vikard mu odpověděl, že nepřijede a nakonec se tady ani sám neukázal. Později se zapojil do boje s banderovci, kteří operovali na Ukrajině a ve východním Polsku.

Podle vzpomínek jeho známého měl proniknout do jedné ze skupin, ale byl poznán jedním z bývalých vlasovců, který se s ním měl setkat na Dobříši. Následně byl někde v Polsku na konci roku 1946 nebo na začátku r. 1947 popraven. Tak skončil muž, jehož partyzánské jméno nese jedna z nejdelších ulic na Dobříši. Ze vzpomínek místních občanů to byl muž laskavý, starostlivý a přátelský. Jestli to byla jeho pravá tvář se již nedozvíme.

Převzato s knihy Petr Kadlec: Dvacet dnů na dvaceti kilometrech, Okrašlovací spolek Vodňany, 2008, ISBN 8025476456

Kozlov, Jakov Alexejevič - Kozlov s hrabětem Josefem Colloredo Mannsfeldem na nádvoří dobříšského zámku v červenci 1945

Kozlov s hrabětem Josefem Colloredo Mannsfeldem na nádvoří dobříšského zámku v červenci 1945
Kozlov, Jakov Alexejevič - Plk. Bogdan Petrovič Bogun, vlastním jménem Jakov Alexejevič Kozlov.

Plk. Bogdan Petrovič Bogun, vlastním jménem Jakov Alexejevič Kozlov.
Kozlov, Jakov Alexejevič - Partyzánská skupina Fakel ve francouzské zahradě na dobříšském zámku.
Plk. Bogun (Kozlov) ve třetí řadě zdola čtvrtý zprava.

Partyzánská skupina Fakel ve francouzské zahradě na dobříšském zámku.
Plk. Bogun (Kozlov) ve třetí řadě zdola čtvrtý zprava.

Kozlov, Jakov Alexejevič - plk. Bogun (Kozlov) v spodní řadě čtvrtý zprava

plk. Bogun (Kozlov) v spodní řadě čtvrtý zprava
URL : https://www.valka.cz/Kozlov-Jakov-Alexejevic-t180301#340657 Verze : 8

Diskuse

Hledám informace k paradesentní skupině Fakel, Uragan II a především k osobě Jakova Kozlova. Nemáte informaci zda bych ještě v Dobříši našla žijícího pamětníka, který se mohl s osobou pana Kozlova setkat? Děkuji.Petra
URL : https://www.valka.cz/Kozlov-Jakov-Alexejevic-t180301#528990 Verze : 0
Bohužel jediný člověk, kterého jsem znal, že se osobně setkal s Kozlovem je již mrtvý. Znám také paní která se s Kozlovem osobně setkala, ale byla malá holčička a asi vám již nic neřekne. Ohledně jeho osobnosti doporučuji knihu "Byl jsem agentem NKVD" kde jsou uveřejněny vzpomínky na něj.
URL : https://www.valka.cz/Kozlov-Jakov-Alexejevic-t180301#528991 Verze : 1
Tak bol zastrelený na Ukrajine, alebo v Poľsku?
URL : https://www.valka.cz/Kozlov-Jakov-Alexejevic-t180301#661415 Verze : 0
Posledné informácie hovoria o ukrajinskom území.
URL : https://www.valka.cz/Kozlov-Jakov-Alexejevic-t180301#661420 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více