Když tenkrát před léty přestaly lítat rakety

Autor: Kosa Nostra 🕔︎︎ 👁︎ 8.049

I psal se rok 1987 a Gorbi s Reaganem dohodli smlouvu o zákazu raket středního doletu. Jsme o 31 let starší a modla všech rusobijců už dávno není mezi námi, Gorbi je zapomenutý, tragikomický stařík a zdá se, že rakety středního doletu se nám vracejí na scénu. S plnou parádou.

Spojené státy totiž už nějaký čas ukazují na Rusa, že tuto smlouvu porušuje. A vše vyvrcholilo v minulém týdnu, kdy Washington vydal ultimatum – buď Moskva během příštích 60 dnů ověřitelně a důvěryhodně začne plnit tuto dohodu, kterou dlouhodobě porušuje NEBO… nebo my vypovíme okamžitě smlouvu o zákazu raket středního doletu a začneme je znovu instalovat! Punktum!

Reklama

Následoval summit NATO a tam se odehrálo cosi pro mne sotva pochopitelného - představitelé všech členských zemí se zase jednou postavili do jednotného šiku pod americkou taktovku v Trumpově ruce a začali, jako dobře secvičený orchestr jednohlasně zpívat…

my tady stojíme v jednom bloku,
následujem Ameriku,
třes se proradnej Ruse,
rakety budem instalovat zase….

Ano, byl jsem tou jednohlasností překvapen až zaskočen, nemluvě o tom, že jednohlasností s Trumpem!

Pamatuji totiž docela dobře ten čas z před více 30-ti let. Sověti tehdy stáli uprostřed rozděleného Německa, v podstatě klepali na bránu západní Evropy a aby tomu klepání dodali jak se patří vážnost, vedle desítek tisíc tanků a tisíců letadel, čerstvě instalovali nové a mimořádně obávané rakety SS 20 s příslušným počtem atomových hlavic. Což znamenalo, že mimo jejich tehdy dosah nebyl žádný bod na evropské mapě a Evropu mohli atomovým ohněm zničit v několika vteřinách.

Tehdejší šéfové jednotlivých evropských zemí byli z této sovětské hrozby do té míry vystresováni, že požádali Spojené státy o patřičnou odpověď. Tou bylo přesunutí obdobných amerických raketových systémů typu Pershing 2. Ovšem důsledkem nebylo nadšené tleskání a uznalé přikyvování západoevropského obyvatelstva, nýbrž vlna těžkých protiamerických demonstrací napříč Evropou s cílem dostat Pershingy z Evropy zpět do zámoří. Za podpory nemalé části tehdejších vedoucích evropských politiků, zejména ze socialistické/sociálně demokratické levice. Speciálně v Německu celé levé křídlo tehdy mocné SPD a zelení demonstrovali pod heslem Lieber rot, als tot!- Radši rudý než mrtvý! A statisíce lidí s nimi.

Nechápal jsem tehdy ty německé, francouzské, italské a kdo ví jaké levičáky! Měl jsem jasno, že nemají pravdu a zahrávají si svou svobodou. Nicméně mi byl jasný důvod obecného znepokojení, které přirozeně nešlo v tehdejším Československu ventilovat, protože my jsme přece stáli na straně míru a naše rakety a jejich vícenásobné atomové hlavice tudíž byly rachejtle mírové! Případné atomové hřiby přirozeně také.

To široké a obecné znepokojení stálo na jasném základu – Evropané tehdy pochopili, že atomová smrtka se rozpřáhla svou kosou jako nikdy před tím! Že stačí nějaký malý hloupý incident z omylu, někdo zmáčkne červený knoflík a vypukne atomová apokalypsa, kterou nebude moci zastavit žádný horký drát mezi Bílým domem a Kremlem, protože tyhle rakety už budou mít letové časy jen v řádu několika desítek vteřin nebo maximálně několika málo minut. A to už nikdo nic nestihne odvolat, natož dohodnout! Na rozdíl od strategických raket dlouhého doletu. Tady žádná náprava omylu, nějakého selhání a tak podobně, není možná. Celá Evropa a vlastně celý svět se dostal do pozice pyrotechnika, který se splete také jen jednou a při tom je poslán do terénu, aniž by tušil, kde to minové pole vlastně je. Jen ví, že existuje někde hodně blízko.

Reklama

Naštěstí tehdy moc drželi Gorbi s Ronym. Kteří neměli místo mozku z bigotní demagogie kostku. A poměrně rychle došlo následně na jednání a k závěrečné dohodě. Západo/evropští obyvatelé si to svou angažovaností vynutili. Svět si zhluboka oddechl a jel na odzbrojovací a antikonfliktní vlně.

Jak to skončilo, pamatujeme.

Ustanovení dohody INF naplnily obě signatářské země fakticky v roce 2001. Zlikvidováno bylo 4 000 jaderných hlavic a rovněž 1 846 sovětských a 846 amerických raket krátkého a středního doletu a demontovány byly také transportéry, skladovací sila a odpalovací zařízení. Zkusme si pamatovat ta čísla – likvidace se týkala: 1846 sovětských a 846 amerických střel – poměr 2,18:1 u raket u hlavic nejspíš tak nějak podobně. Kdo dal více?

Přeskočme do současnosti – Sovětský svaz neexistuje.Rozpadl se. Dnešní Ruská federace je o 1/3 území a cca 40% obyvatelstva chudší. Sovětská vojska opustila státy střední Evropy, zato vojenské jednotky NATO jsou na dostřel raketovým granátem těžkého dělostřelectva od Petrohradu. Estonsko. Lotyšsko, Litva, Ukrajina a Gruzie, tedy bývalé součásti Sovětského svazu, zaujímají oproti Rusku vyhroceně nepřátelskou pozici. Rusko jednoznačně nemá sílu k jakékoli aktivní nebo dokonce agresivní vojenské operaci vůči západní Evropě.

V téhle situaci se státy NATO se dožadují opětné instalace amerických raket středního doletu! Ačkoli ví, že jestliže se tak stane, nutně musí přijít ruská odpověď stejného druhu a ona atomová smrtka zase napřáhne tu svou fatální kosu tak, že nevíme ne dne ani hodiny, ale spíše minuty a sekundy, kdy ji na nás spustí. A toho všeho se dožadují jednohlasně! Už zase jsou NAŠE rakety a případné atomové hlavice těmi mírovými… Zřejmě papaláši ví, že obyvatelstvo, na rozdíl od minulosti, do ulic demonstrovat nepůjde. Že má jiné starosti. Že mu bude stačit oznámení že Rus porušuje dohodu… To skutečně Evropa takhle zblbla?

Asi ano. Hnacím motorem tehdejších demonstrací byly odbory, ženy a mladí a také university. A levá část politického spektra politiků.

Dnes? Odbory jsou rády že jsou rády a jejich jedinou starostí je udržet členy, dobyté výhody v pracovním právu a eventuálně získat nějaké to euro pro zaměstnance navíc. Mladí? Ti řeší tak důležité problémy jako legalizaci drog, beztrestnost squattingu, volné stahování muziky a filmů z netu a podobné priority. Ženy matky? Ty asi mají hlavu plnou Mee Too, gender, rovnosti v politice, zda konečně mohou být bojovými pilotkami, zápasit bahně a s udělováním cen Sexistické prasátečko a toho zda si jejich děti svobodně budou moci vybrat své pohlaví.. Univerzity? Tam je tohle všechno koncentrovaně! A levicoví politici? Tak to mají za to, že ze všeho nejdůležitější je LGBT komunita, kontrola učebnic, včetně pohádkových knih pro děti, jestli jsou dostatečně genderové a nikoli homofobní a především a ze všeho nejvíc na forhontě je politická korektnost! Logicky se na nějaké trapné rachejtličky nemůže dostat, když je tolik důležitější agendy!

Takže situace dospěla kam dospěla. Nevěřím, že Rusko to ultimatum přijme. Za sebe říkám, že bych jej také nepřijal, zejména když čtu takovéhle „fundované “ důkazy ruské věrolomnosti:

 Pro Severoatlantickou aliance je zásadní aby Rusko prokázalo, že zcela plní podmínky smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Novinářům to před úterním jednáním ministrů zahraničí NATO řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Aliance opakovaně poukazuje na to, že nový ruský raketový systém označovaný jako Novator 9M729 / v kodu NATO SSC-8/, bezprostředně ohrožuje evropské země, které se mohou stát terčem s minimálním nebo vůbec žádným časem na varování.

Reklama

Stoltenbergovi odpověděl Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničních věcí: Rusko poskytlo Spojeným státům veškeré informace o „tajné“ raketě 9M729, kvůli níž USA obviňují Rusko z porušování Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF – Intermediate-Range Nuclear Forces) a zamýšlejí její vypovězení.

Podle Rjabkova byly již v dřívějších fázích diskuse o této raketě poskytnuty Američanům úplné informace o tom, kdy a v jakém rozsahu byly testy rakety prováděny. Navíc během loňského cvičení Západ-2017 byly prováděny ukázkové střelby na vzdálenost, která byla podstatně menší než hraničních 500 km. Vyhrocení diskuse kolem rakety 9M729 je pouze dalším krokem ve stupňujícím se tlaku na Rusko, a je určeno především pro „západní“ veřejnost. O vypovězení či nevypovězení smlouvy INF je již dávno rozhodnuto, a to bez ohledu na dolet jednoho typu ruské rakety. Problematika vývoje raket, jejich doletu a následné kontroly je velmi složitá a uplatňování smlouvy INF pro Spojené státy příliš svazující.

Ale kdo by dal na nějaké ruské vyjádření , ti přece vždycky a za všech okolností lžou. I když třeba nelžou.

Podle západních zdrojů je střela 9M729 pozemní verzí střely 3M14 raketového systému Kalibr-NK a modifikací střely 9M728, která je používána raketovým systém Iskander-M.

Podle amerických odhadů je dolet 9M729 v rozmezí od 2000 do 5500 km. Oficiální ruské údaje hovoří o doletu 500 km. Militarybox, CC BY-SA

A přidám ještě jeden citát, tentokráte z oficiálního serveru Deutsche Welle:

Americký ředitel národních zpravodajských služeb Dan Coats byl první, kdo koncem listopadu poskytl technické podrobnosti, když prohlásil, že Rusko začalo s vývojem v polovině první dekády 21. století.

Novator údajně dostal za úkol vytvořit zbraňový systém „velmi podobný“ dalším raketovým systémům ve vývoji, jako taktický mobilní systém Iskander, který může používat konvenční i jaderné hlavice. Semibalistická raketa Iskander a střela Kalibr mohly sloužit jako základní model pro nový systém.

Coats prohlásil, že Rusko do roku 2015 provádělo podrobný zkušební program. Smlouva INF umožňuje určité pozemní testy raketových systémů dlouhého dosahu, za předpokladu, že jsou určeny k použití u námořnictva nebo v letectvu. Podle Coatse Rusko využilo této klauzule smlouvy INF k zakrytí skutečného účelu vývoje systému 9M729.

Předpokládám, že si z těch čísel a typů moc nepamatujete… Provedu takové shrnutí pro laiky /tedy pro sebe/:

– smlouva INF zakázala vývoj a instalaci raket středního doletu na pozemských nosičích nebo umístěných na pozemských odpalovacích zařízeních.

– prohibitivní raketa Novator je pozemní verzí křižující střely Kalibr odpalované z lodí a letadel. Navíc je údajně designována tak, že není vnějškově k rozeznání od již instalovaných střel Iskander….

Kalibr je ruskou odpovědí na rakety s plochou dráhou letu Tomahawk

A propos Tomahawk! Podívejme se na tuto zbraň blíže – dovolím si pár citátů z článku s příznačným názvem:

Střely prvního úderu: Tomahawk 21. století stručně a přehledně

Americké námořnictvo v noci na dnešek zaútočilo na území Sýrie střelami s plochou dráhou letu Tomahawk. Přinášíme základní otázky a odpovědi k této „populární“ zbrani amerických ozbrojených sil…. dolet 1700 až 2500 km, podle použité verze….

Střela Tomahawk je jedna z nejuniverzálnějších zbraní v arzenálu amerických ozbrojených sil. Může se odpalovat ze sil na lodích i z torpédových tub ponorek. Existovala i verze vystřelitelná z pozemních nákladních vozů, ale v 90. letech byla stažena z výzbroje v rámci dohody o jaderném odzbrojení!!!

Když se podíváme na současný obrovský rozruch kolem Novatorů, můžeme konstatovat, že Američané jaksi cosi Moskvě namítali už někdy od roku 2014. Ale v podstatě, řečeno Stoltenbergovými ústy – nemají dostatek informací. Netuším, jak by asi tak měl fungovat jejich dostatek.. že by odeslání několika raket s výrobní dokumentací do Pentagonu? A teprve nyní skoro 5 let po prvních signálech, že USA cosi vadí, je náhle živo?

To samo o sobě je dostatečně zajímavé. Ale jsou ještě daleko vážnější záležitosti kolem téhle šarády.

Vždycky mi vrtalo hlavou, jak je možné, že existuje zákaz střel středního doletu, mezi 500-5500 km a USA mají Tomahawky… Říkal jsem si, že to bude nejspíš tím, že nesplňují definici rakety – mají tryskový, nikoli raketový pohon…

Byla to chybná úvaha!

Dneska mám jasno – je to jinak. Američané tvrdí že ruské Novatory, tedy prý pozemně distribuované střely, jsou porušením INF! A to INF zakazuje! Takže byla zakázána pozemní verze Tomahawků. Jen pozemní verze! Výměnou za SS 20!

Nicméně střely s plochou dráhou letu – zbraně PRVNÍHO úderu v letecké nebo námořní modifikaci? To vše je ok a to vše Američané mají ve své výzbroji naprosto regulerně!

Saša Vondra se nedávno na ČT 24 při debatě o americkém ultimatu bezelstně prohlásil – no Američané na ruskou hrozbu budou reagovat rychle a vlastně ani nemusí – mají na lodích instalováno 8000!!!! /čtete dobře 8000/ odpalovacích zařízení! Tečka.

Mimochodem, ten link z ČT 24 je vhodné si přehrát v celé délce. Jsou tam i jiné zajímavé věci – Landovský, takto ministerský náměstek na obraně si také pouští zajímavě pusu na špacír a hlavně, je tam jakýsi Bříza, který vysvětluje technické podrobnosti toho, jak Rusko má tu smlouvu porušovat. A dozvíte se zajímavé věci – například, že momentálně nikdo není v podstatě schopen odlišit Iskandery od Novatorů..

Osobně nechápu, jak mohl Gorbačov v roce 87 tu smlouvu INF vůbec podepsat. Sověti tehdy zlikvidovali více než 2x raket než Američané. Vedle toho recipročně nepožadovali omezení instalací střel s plochou dráhou letu na lodích a letadlech…To všechno jako velmoc jejíž ozbrojené síly jsou postaveny především na síle a kvalitě pozemní armády a letectva a námořnictvo je sekundární bojovou silou a vždycky bude. Už vzhledem k charakteru území státu a jeho přístupu k mořím a oceánům! A nechal si zlikvidovat v podstatě hlavní údernou sílu pozemních jednotek….

Nicméně INF byla signována a vstoupila v platnost. Spojené státy zjevně nijak zásadně nebo dokonce strategicky neomezila. Druhou stranu ano. NATO expandovalo o tisíce kilometrů na východ. Situace v Evropě se zásadně strategicky změnila v neprospěch Ruska. To je vystaveno sankcím a neustále se zvyšující militarizací na svých hranicích. To je prostě fakt. Stejně tak je faktem, že jeho ekonomický i lidský potenciál je nesrovnatelně menší než Západu.

Nevím jestli vyvíjelo zakázané zbraně. Nemám jak to zjistit, Nějaké prohlášení někoho jako Stoltenberg nebo kohokoli z americké administrativy, beru sice na vědomí, ale s velkou opatrností. Je dost prokazatelných důvodů tak činit. Zejména když člověk objeví na oficiálním portálu NATO aktual takovýhle úder válečným ruským štváčům

Rusko novými tajnými střelami reaguje na Čínu, tvrdí expert

v kterém jakýsi mudřec a prý expert z Masarykovy univerzity do mne hustí, že

1-Rusové podvádějí, protože to maj v genetické výbavě

2-že podvádějí také tak trochu proto, že se bojí Číny a jejího raketového zbrojení

Nicméně umím si složit 1+1. Zkuste si položit otázku, kdy začal opravdový tlak na tyhle ruské rakety. Pro mne se datuje od prvního úspěšného ruského nasazení Kalibrů na syrském bojišti. Kdy je odpálily v podstatě hlídkové čluny na Kaspiku….Následně ponorky, povrchové lodě i strategické bombardéry. Tehdy jsem nechápal, proč odpalovací zařízení jsou na lodičkách pobřežní obrany Kaspiku, místo toho, aby šlo o raketové oddíly pozemních vojsk. Prostě jsem si nepamatoval znění smlouvy INF

Kvalitativní změna. Ale smluvně nepostižitelná. Tady nešlo o porušení INF. Takže vznikla potřeba reagovat jinak a jinými prostředky.

Ale je mnoho dalších, snadno postřehnutelných signálů, že je to s tím vypovězením a jeho důvody úplně jinak!

Když se vrátím k onomu blábolu z NATO aktual o tom, že Rusko má strach z čínských raket, vše nasvědčuje tomu, že je to úplně opačně. Že ty obavy má Washington. Ostatně to komunikuje i Vondra na ČT. Smlouva INF má jen dva signatáře, protože v tehdejší době jich více nebylo třeba. Ale dnes? Už zmíněná Čína, Irán, KLDR, Indie, Pakistán, Izrael… Abych jmenoval jen ty o u nichž máme jistotu této zbraňové kategorie.

Trump tlačí na Kima, aby se raket vzdal. Totéž zkouší na Teherán. Ale hlavním motivem je bezesporu Čína její rostoucí úderná síla. Řada amerických bezpečnostních expertů ukazuje na výrazné zlepšení kvalitativní i kvantitativní, čínských raketových systémů, což již výrazně oslabilo strategické postavení USA v Tichomoří. Čínská strategie obrany státního území počítá jako s hlavním protivníkem, který by mohl napadnout Čínu z moře /Pacifiku/, právě s USA, jejichž hlavní údernou sílou je vojenské námořnictvo s letadlovými loděmi a námořní pěchota. Takže Čína vyvinula a zavedla do výzbroje prostředky které mohou ničit nepřátelské lodě tisíc a více kilometrů od čínských břehů a nedovolit vůbec letectvu z letadlových lodí, jako hlavní úderné síle, vzlétnout. Současné letouny na letadlových lodích nemají tak velký bojový dolet /přelet k cíli, splnění bojového úkolu a návrat na letadlovou loď/. Zrušením této třídy raket by Čínská lidová armáda přišla o jeden z nejúčinnějších prvků odstrašování a obrany proti útoku z moře. Nevěřím, že Peking by byl ochoten se nějak nechat u této své nejúčinnější zbranové kategorie pro případnou konfrontaci s USA nechat omezovat.

Trump má s Pekingem rozehranou fatální partii zatím jen v ekonomické sféře. Zkomplikovat to nějakým tlakem na raketové odzbrojení Číny, k čemuž by druhá strana nejspíše nebyla vůbec ochotna, je mimo realitu. Takže co s tím dělat, když umístit pozemní rakety středního doletu v Jižní Korei, Japonsku, eventuálně nelze, kvůli platné smlouvě INF?

No prostě se jí zbavit!! Ale zbavit s ejí tak, aby vina, za její suspendaci, před americkou a světovou veřejností padla na někoho jiného! Protože podle jistého Ericha Sayerse z analytického Center for A New American Security /LN 6.12.2018, str5 článek Plňte smlouvu tlačí USA na Rusy/,

….kdyby INF přestala platit, bylo by poměrně snadné rakety středního doletu umístit na území našich spojenců, například v Japonsku nebo na Filipinách, aby v případě potřeby dosáhly na čínské území…. Bylo by to navíc o mnoho levnější, než udržovat v pohotovosti rakety odpalované z lodí, letadel a ponorek…

Podotýkám, že podobné názory, nikoli ze Sputniku nebo RT či Aeronetu, lze snadno vygůglit ze západních zdrojů, včetně těch nezpochybnitelných. Zejména pro angličtináře!

Takže jak je to s tím ruským podváděním a strachu z Číny a nutností vypovědět INF?

Já soudím, že Donald Trump spojil užitečné s užitečným a ještě užitečnějším, aby nakonec bylo příjemně, mám li poněkud ohnout známé přísloví, aby více vyhovovalo.

Je pod neustálou palbou kvůli ruskému vlivu. Takže když Rusko označí nyní za zlého kluka, co podvádí a cosi Rusům / opravdu?/ provede, vyhoví těm, co po něm soustavně jdou a částečně otupí jejich tlak činem, který nelze zpochybnit ani bagatelizovat.

Chce dostat do smlouvy zcela jasně Čínu, ať už tím, že ji dotlačí k připojení ke smlouvě INF nebo že ta přestane existovat, tudíž USA si k instalaci raket, prioritně v Tichomoří , uvolní ruce.

Hraje na to, že Rusko, zejména pokud smlouvu neporušilo, což nevíme a nikdo nedokázal, ji bude chtít zachovat / a třeba si také částečně přihřát svou polívčičku a trochu ostřihnout Peking a jeho ambice/ by mohlo na Číňany, Kima Iránce vyvinout tlak, který si Washington sám nemůže dovolit. Aby INF byla redesignována a vztahovala se i na ně! Rus za něj má prostě udělat práci o které ví, že ji sám nezvládne. Nehledě k tomu, že kdyby se mu to podařilo, vypadal by jako superchlapák a superchytrák.

Zkrátka Rus buď odpracuje novou INF nebo bude ten , kdo ji zavinil její zrušení! Protože podvádělo. Bez předložení jediného důkazu! Toho všeho by dosáhl, aniž by pobouřil veřejné mínění doma a v západní Evropě u spojenců tím, že on by vlastně smlouvu, kvůli podvodům druhé strany VYPOVĚDĚT MUSEL. Byl by v tom všem nevinně!!

Řečeno s klasikem – samé výhody a sociální jistoty. Zejména když evropské členy NATO postavil do latě a oni zpívají jednohlasně americkou píseň!!!!

Ta kalkulace nemá chybu! Nebo snad má?

Řekl bych, že ano. Pokud Putin bude reagovat jinak, než si Trump a Pentagon naplánovali. V momentě kdy to ultimatum odmítne a suše sdělí – charašo, obnovujeme produkci raket a to jak Iskanderů s prodlouženým doletem /prý je to docela snadná záležitost/, tak především zahajujeme výrobu a operační nasazení Kalibrů v pozemní verzi, včetně atomových hlavic, má Evropa na těžký malér zaděláno! Co zaděláno, ten malér je už v troubě a peče se na nejméně 220 stupních!!! Jen se neví, jestli někdo stihne včas vytáhnout plechy s tímhle smrtelným pečivem včas z té trouby.

Třeba proto, že Iskandery jsou transportovány a odpalovány ze speciálních vozidel, ale pokud jde o Kalibry, ty prý jsou konstruovány /typ Kalibr -Club 5/, včetně odpalovacího zařízení do obyčejných standardních kontejnerů!!!

Ať někdo potom zkusí kontrolovat pohyby stovek a možná tisíců takovýchto zbraní po území současného Ruska!!!! Má smysl dodávat, že Amerika zůstane mimo dosah ruských raket středního doletu? Zatímco Evropu pokryjí od misu Finistere v Portugalsku, po Špicberky na severu, až po ostrov Lampedusa, co by nejjižnější výběžek Evropy a přirozeně všechno mezi tím!

Jsem zvědav, kdy si evropští hlavouni uvědomí s jakým velkým rizikem si v téhle hře na přidělení Černého Petr a Rusku zahrávají! A kdy si to uvědomí jejich voliči! Rizikem, které už nikdy nepůjde vzít zcela zpět, i kdyby byla podepsána nějaká nová, multilaterální INF. Protože rakety v kontejnerech – jak budete kontrolovat jejich případné dohodnuté nové zničení? Navíc, Trump vypověděl smlouvu s Iránem, aby Vojenská rozvědka ve své čerstvě zveřejněné výroční zprávě konstatovala, že … Írán dodržoval podmínky smlouvy JCPoA.. Opět – žádný Sputnik, ale výroční zpráva Vojenské rozvědky Armády ČR!!!

Nyní by došlo ke stejnému kroku u INF. U Iránu to mohla být specifická situace, já mu osobně nevěřím ani,co by se za nehet vešlo, ale jak říkal Don Corleone – jednou to může být náhoda, ale podruhé? Jak jít do smluvních vztahů se Spojenými státy, když nevíte dne ani hodiny, kdy oni ho vypoví? Co jsou pak smlouvy s nimi vert?

Navíc soudím, že další podobný dokument by byl sotva tak jednostranně výhodný pro USA, jako ten z roku 1987, kdy rázem získali obrovskou převahu tím, že došlo k vyjmutí leteckých a námořních Tomahawků, ani se už nestane, že by protistrana odstranila 2x více svých zbraní než Američané.

Dále mi vychází, že Moskva v okamžiku vypovězení INF, jestliže ekonomicky utáhne opravdu masovou produkci Iskanderů a pozemních Kalibrů a k nim odpovídajících hlavic a jejich instalaci, získá něco, co dosud postrádala – v podstatě dostatečnou odpověď na jakékoli přeskupování sil NATO u svých hranic. Ty masy raket budou jasnou, jednoduchou a snadno čitelnou hrozbou – ohrozíte nás? Pálíme a z Evropy budou jen ruiny a popel. Plošně! Jen si něco zkuste! Už nevadí, že máme méně vojáků a výzbroje a možná i horší kvality, ty roje raket s jadernými hlavicemi o stovkách a tisících kusech svým množstvím překonají jakýkoli protiraketový systém a když cokoli zkusíte, budete spolehlivě zničeni. Ty rakety nám poskytují více než dostatečnou bezpečnostní paritu. Ke které jste nás donutili vy!

Opravdu tohle chceme? Zejména když netušíme, ani omylem jestli v Moskvě po Putinovi nepřijde k moci opravdu nějaký bláznivý mačo, co bude chtít dokázat světu, jaké má svaly- nebo že se nějaký subalterní důstojník, ovšem s odpalovacími kódy, opije, nebo dostane nějaký psychický záchvat a stiskne knoflík.. Nebo třeba že nějaký ten kontejner s Kalibrem Club 5 nebude někde při své pouti po matičce Rusy ukraden, zašmelen, zapomenut, ztracen a nedostane se se do kdo ví jakých rukou? Sci fi? Bohužel vůbec ne, tohle všechno si umím velmi snadno, při vypovězení INF představit! Proč jenom já?

Myslím, že všichni ti Vondrové, Landovští a především Stoltenbergové a ostatní hlavouni, co byli na tom jednozpěvném summitu NATO by neudělali špatně, kdyby trochu popřemýšleli nad dalším citátem z poslední výroční zprávy Vojenského zpravodajství:

Spojené státy americké už pravděpodobně nejsou jedinou velmocí, která disponuje takovými vojenskými technologiemi a prostředky, jimž by jiná velmoc nemohla konkurovat. Na druhé straně žádná mocnost nemá na to, aby zastávala roli jediného globálního hegemona.

Myslím že čeští vojáci mají pravdu. Což není právě dobrá zpráva pro svět! Ale především pro nás v Evropě. A měli bychom přemýšlet jestli je opravdu v našem zájmu vypovězení INF a ukazování na Rusa! Vidím to úplně jinak. A netěší mne to.

Zdroj:
převzato ze souhlasem autora z https://vlkovobloguje.wordpress.com

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více