Hitler proti Hitlerovi

Autor: hambac 🕔︎︎ 👁︎ 10.802

Záplava dokumentů, knih a filmů vytváří dojem, že Adolf Hitler byl vlastně jedináčkem a posledním nositelem příjmení Hitler v historii. Ve skutečnosti však Hitlerů po světě běhalo několik a jeden z nich - William Patrick Hitler - se se svým strýcem rozešel natolik ve zlém, že emigroval do USA a vstoupil do amerického námořnictva.

William Patrick Hitler pocházel z "britské" větve Hitlerů založené Adolfovým nevlastním bratrem Aloisem. Alois se ještě před první světovou válkou vydal hledat štěstí do Anglie a na doporučení pracovní agentury se v roce 1909 ocitl v Dublinu, kde pracoval jako číšník. I přes své nepříliš lukrativní zaměstnání se snažil prezentovat jako příslušník vyšší společenské vrstvy a skvěle oděn obrážel významné události v okolí Dublinu. Jednou z takových byla i Dublin Horse Show - kazdoroční závody v parkuru a přehlídka koní. Alois se zde seznámil s Williamem Dowlingem a následně i s jeho sedmnáctiletou dcerou Bridget.

Reklama

Alois Hitler Jr. (zdroj: https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/william-hitler-didnt-join-the-nazis.html)

 

Netrvalo dlouho a milenci začali uvažovat o svatbě. Rodiče nevěsty však nebyli sňatku dvakrát nakloněni. Milenci proto prchli do Londýna, aby tam 3.června 1910 uzavřeli sňatek. Odpor rodičů nevěsty ilustruje i skutečnost, že chtěli na Aloise podat trestní oznámení pro únos. K tomu nakonec nedošlo. Už po necelém roce došlo k usmíření - to když se Aloisovi a Bridget narodil syn William Patrick.

William Patrick Hitler se narodil 12.března 1911 v Liverpoolu. Rodina tehdy žila v bytě 102 na Upper Stanhope Street. Pro zajímavost uveďme, že tento byt byl zničen 10.ledna 1942 při posledním německém náletu na Liverpool. Rodině se ale nevedlo příliš dobře. Alois se snažil podnikat v pohostinství, ale celý podnik skončil bankrotem. V roce 1914 od rodiny utekl a odjel na kontinent, aby tam začal znova podnikat. Jiné zdroje tvdí, že odjel aby se po Evropě věnoval hazardu. Jisté je, že se ocitl v Německu a tam ho také zastihlo vypuknutí války. Alois se v roce 1916 v Německu podruhé oženil a už tam zůstal. Se zrušením předchozího sňatku v Británii si však příliš hlavu nedělal. Někdy kolem roku 1924 vyšla tato skutečnost najevo. Alois si vysloužil obvinění z bigamie a skončil před soudem. Zachránila ho pouze přímluva jeho první ženy, která potvrdila, že jsou již delší dobu odloučení.

Bridget dále vychovávala syna sama v severním Londýně. Informace o tomto období chybí, je ale více než pravděpodobné, že se svobodné matce se synem nevedlo moc dobře. V roce 1929 se osmnáctiletý William vydává do Německa. Není zcela jasné, zda impuls vzešel od Aloise, který se pokoušel o kontakt se svým synem a pozval ho do Výmarské republiky, nebo zda William sám vycítil příležitost využít vycházející politické hvězdy Adolfa Hitlera. William se setkal s otcem, strýcem Adolfem i se svým nevlastním bratrem Heinzem (narozen 1920, zapálený nacista, který absolvoval elitní školu Napola a sloužil na východní frontě, kde také padnul do zajetí a v roce 1942 zemřel v sovětském zajetí).

Několik následujících let William pendloval mezi Anglií a Německem. Příliš se mu však nedařilo. Svět sužovala hospodářská krize. Navíc po nástupu Adolfa Hitlera k moci nebudilo přijímení Hitler v Británii velké sympatie a William měl problémy sehnat kvůli němu zaměstnání. Odjel proto opět do Německa a pokusil se tam využít svých příbuzenských konexí. Strýc Adolf mu pomohl sehnat pohodlné místo bankovního úředníka v Reichskreditbank, zatímco slavné příjmení mu otevíralo dveře na spoustu společenských akcí a mezi společenskou smetánku. Williamovi to však nestačilo a neustále si stěžoval na svůj plat. Strýc mu posléze opět vyšel vstříc a zajistil mu místo v automobilce Opel, kde prošel několika pozicemi a skončil jako prodejce vozů.

Ani toto umístění Williama nespokojilo a žádal strýce o lepší pozici. Neváhal se prý uchýlit i k vydírání vyhrožujíc zveřejněním choulostivých rodinných informací. To samozřejmě příliš nepomohlo jejich vzájemnému vztahu. Adolf Hitler měl navíc obavy, aby nebyl obviněn z nepotismu. Měl se nechat slyšet, že se nestal kancléřem pro blaho své rodiny a že po jeho zádech nikdo šplhat nebude.

V roce 1938 Adolf Hitler nabídnul Williamovi vysokou pozici, pokud se vzdá britského občanství. William se ale obával, že by pak už Německo nemohl opustit a nabídku odmítl. Jeho vztahy se strýcem se dále zhoršovaly. Pokusil se také opět o vydírání. Tentokrát ještě přitvrdil a vyhrožoval prohlášením do médií, ve kterém jako Hitlerova dědečka označil židovského kupce Leopolda Frankenbergera, který měl mít poměr s jeho babičkou, když u něj sloužila ve Štýrském Hradci (tuto výhružku potvrdil i Hans Frank, svého času právník Adolfa Hitlera, při Norimberském procesu).

Reklama

Zmiňovaná obvinění už byla velmi silná káva a William musel v lednu 1939 z Německa odejít. Spolu se svou matkou Bridgite využili nabídku amerického mediálního magnáta W. R. Hearsta podniknout v USA sérii přednášek, kde by odhalili zlotřilost Adolfa Hitlera a narušili nacistickou propagandou budovaný obraz Třetí říše. V červenci 1939 mu časopis "Look" otiskl článek "Why I Hate My Uncle - Proč nenávidím svého strýce"

William s matkou se rozhodli v USA zůstat. Bridgite se pokusila vydat knihu "My Brother-in-Law Adolf Hitler - Můj švagr Adolf Hitler". V knize mimo jiné tvrdila, že Adolf Hitler pobýval v letech 1912-13 u ní v Liverpoolu, aby se vyhnul povinné vojenské službě v Rakousko-Uherské armádě. Dále že ho přivedla k astrologii a doporučila mu nosit jeho typický, na krátko zastřižený knírek. Žádný vydavatel však o knihu neprojevil zájem a většina dnešních historiků ji odmítá jako smyšlenou, vytvořenou účelově s jasnou vidinou zisku.

Po vypuknutí druhé světové války chtěl William vstoupit do armády. Vzhledem ke svému britskému občanství nejdříve do britské a potom kanadské. Obě armády ho však odmítly. Zkusil tedy americkou, ale ani tam nepochodil. Traduje se, že zamířil do nejbližšího náborového střediska a po představení mu rekrutační důstojník suše odpověděl: "Rád Vás vidím pane Hitlere, já se jmenuji Hess" (s odkazem na druhého muže Třetí říše Rudolfa Hesse).

 

William Patrick Hitler vstupuje do amerického námořnictva (zdroj: https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/william-hitler-didnt-join-the-nazis.html)

Reklama

William se nevzdal a napsal osobní žádost prezidentu Rooseveltovi. Roosevelt si uvědomil ohromný propagandistický potenciál. Požádal proto ředitele FBI Hoovera o prověrku Williama Hitlera. Prověrka dopadla kladně a William mohl v březnu 1944 nastoupit službu u amerického námořnictva. Sloužil na lodi jako zdravotník (pharmacist's mate). Ve službě byl dokonce raněn a po vyřazení v roce 1947 odcházel do civilu vyznamenán purpurovým srdcem.

William Hitler odchází do civilu (zdroj: https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/william-hitler-didnt-join-the-nazis.html0

Rozsah válečných hrůzy a zvětstev napáchaných z rozkazu či ve jménu Adolfa Hitlera byl tak obrovský, že se William i s matkou po válce rozhodli zbavit se příjmení Hitler. Změnili si ho proto na Stuart-Houston a usadili se na Long Islandu. William se oženil a měl čtyři syny, přičemž prvorozený syn dostal jméno Alexander Adolf.

William Patrick Stuart-Houston zemřel 14. července 1987.

Zdroje:

http://www.iol.ie/~irishrts/Sample%20Hitler%20His%20Irish%20Relatives.htm

https://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/the-black-sheep-of-the-family-the-rise-and-fall-of-hitlers-scouse-nephew-5339313.html

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Stuart-Houston

https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/william-hitler-didnt-nephew-adolf.html

http://www.jmarkpowell.com/uncle-adolfs-american-nephew/

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více