Jaké vybavení z Války v Afghánistánu dnes běžný civil může vlastnit?

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 12.381

Je vcelku jedno, zda sbíráte funkční vojenské napodobeniny výstroje, výstroj samotnou, nebo dokonce to vše kupujete z hlediska čistě praktického („Když je to dobré do války, tak proč ne pro mě na vandr?“). Dnes se tak či onak  podíváme, co zajímavého se dá u nás sehnat z vybavení používaného za války v Afghánistánu.

1. Boty LOWA® Z-6S GTX® - desert

Reklama

Co se týče bot ze stáje Lowa® (Německo), tak ty jsou samozřejmě k mání v úpravě „Desert“. Mají vnitřní výšku 14,5 cm a vnější výšku 15 cm. Váží (velikost 8) 1330 g a jako podšívka zde slouží známý Gore-Tex® (tj. vodě odolná a prodyšná podšívka). Jako svrchní materiál zde zase najdeme hydrofobizovanou štípenku (split kůže) o síle 2,0 mm z Cordury®.

Podrážka je z gumy a šněrování je uzavřené háčky, takže jsou boty vhodné i pro seskoky padákem. A kdybychom se měli pobavit o konstrukci podrážky, tak ta je vstřikovaná, vrstvená, Lowa® Cross Duty mezi-podešev s tužším nylonovým stabilizátorem a zesílenou střední částí pro rychlé slaňování. Takže, jak sami vidíte, pro moderní vojáky dnes již jen to opravdu nejlepší… !

Cena: 4 690,- Kč

Odkaz: https://www.top-armyshop.cz/boty-lowa-z-6s-gtx-desert

2.  Skládací láhev HydraPak® Stash 750 ml - šedá (mammoth grey)

Tato láhev si získala popularitu hlavně tím, že je plně složitelná. Vyrobila ji firma HydraPak® a to z termoplastického polyuretanu (TPU), HDPE, RF svařované švy (BPA free + PVC free). Její výška v rozloženém stavu dosahuje 18,2 cm, avšak po složení se dostanete s výškou na pěkných 5,1 cm a vahou na neméně pěkných, ba zanedbatelných 72 g. Průměr však zůstává pořád stejný – 8,9 cm. Hrdlo je středně velké, takže pít se z ní bude vcelku pohodlně (4,2 cm). Objem je 750 ml a maximální povolená teplota nápoje uvnitř ovšem může být jen do 60°C.

Reklama

Cena: 460,- Kč

Odkaz: https://www.top-armyshop.cz/skladaci-lahev-hydrapak-stash-750-ml-skladaci-lahev-hydrapak-stash-1-l-mammoth-grey

3.  Košile taktická AČR UBACS Rip-Stop - vz.95 Desert

Co se týče pro změnu taktické košile s označením UBACS, tak to je bojová košile určená k nošení přímo pod ochrannou vestou. V zásadě se jedná o vybavení poskytující podobné vlastnosti, jako standardní letní maskovací uniforma, zde je však vše doplněno ještě o rukávové VELCRO panely/kapsy pro připevnění výstroje i případných nášivek. Trupová část košile je z polyesteru pro dobré sání potu a jeho odvádění od těla. Košile se inspirovala v modelu britském, vyrobena ovšem byla až po řadě upřesňujících komentářů (a doplňků) ze strany našich vojáků (tak namátkou – na zadní straně oněch ramenních kapes je prostor pro chemické světlo).

Košile má rukávy a ramena z kombinace 50 % bavlna a 50 % Rip-Stop a trup z 45 %  Polyester A, 45 % Polyester B a 10 % rezistant. Límec je stojáčkový a se zipem. A zmiňme si i to, že veškeré chrániče na předloktí, loktech a ramenou jsou měkké a vyjímatelné.

Cena: 1 745,- Kč

Odkaz: https://www.top-armyshop.cz/kosile-takticka-acr-ubacs-rip-stop-vz-95-desert

4. Přilbová svítilna SUREFIRE® Helmet Light

Model Surefire® Helmet Light je taktická svítilna určená k umístění na helmu. Její původní zamýšlené zaměření pochází od jednotek SWAT až k běžným vojákům. V závislosti na nárocích okolí poskytuje bílé či infračervené světlo, dá se tak úspěšně použít k celé řadě operací – čtení z mapy, k opravě výstroje, … Připomínáme ještě, že u všech typů světla se dá plynule měnit jeho intenzita. Celý komplet se dá přimontovat na helmu typu TC 2000 MICH nebo cokoliv moderního kompatibilního.

Tato kompaktní svítilna není náročná na údržbu, pohání ji 3V baterie typu SF123A (výrobce přibaluje standardně). Uzávěr baterie je zde mimochodem chráněn před ztrátou, takže rozhodně věc, kterou by ocenili i třeba jeskyňáři, horolezci apod., o možnosti nastavení specifického úhlu svitu ani nemluvě. Svítilna je samozřejmě navržena tak, aby nehrozilo její nechtěné zapnutí.  Surefire® Helmet Light disponuje třemi LED bílými, dvěma LED červenými a jednou infra-LED.

Cena: 5 390,- Kč

Reklama

Odkaz: https://www.top-armyshop.cz/prilbova-svitilna-surefire-helmet-light-hl1-b-tn

5. Filtr na vodu SAWYER® MINI 128 – Camo

Extrémně malý filtrační systém mimořádně užitečný zcela bez přehánění kdekoliv na světě.  Jde o model vybavený dutými mikro-vlákny s velikostí póru 0,1 µm (mikronu) a jak hmotnost (37 g), tak i velikost je vzhledem k praktičnosti vysloveně směšná, takže jej jistě uložíte i do té nejmenší kapsy u batohu nebo na bundě.

Filtr na vodu SAWYER® MINI 128 sice nemá tak velký průtok jako jeho větší kolega, ale i tak je jeho maximum ve výši 1,5 litru na minutu ve skutečné survivalové situaci opravdu luxusních. Díky zde použité a aplikované technologii PointONE si zase budete moci být jisti, že filtr odfiltroval na 99,99 % všech bakterií, což filtr dokazuje tím, že vyhovuje dokonce i aktuální EU normě pro pitnou vodu.

A jak je na tom filtr s životností? Je garantováno, že přežije minimálně 378 540 litrů vody.  S filtrem navíc ani nepotřebujete další nádobu a dá se pít přímo z něj (dost podobných stylem, jaký jistě každý zná z lahví cyklistických + jde pít i rovnou a napřímo + našroubovat vše na PET). Nicméně dá se vše napojit i na známý vodní systém typu „camelbag“. A v balení je i půllitrová skládací láhev (jde samozřejmě o BPA free produkt) a picí brčko/hadička délky 7“ (17,8 cm) + nástroj na čištění.

Cena: 1 190,- Kč

Odkaz: https://www.top-armyshop.cz/filtr-na-vodu-sawyer-mini-128-camo

6. Čelová svítilna PEZL® STRIX IR - khaki

Jestli se moderní voják bez něčeho neobjede, pak je to dobrá svítilna. A přesně takovou je i čelová svítilna Petzl® STRIX IR, která se dá umístit klidně kamkoliv ji právě potřebujete – na helmu, krk, batoh, … Svítilna má rozpětí od 180° horizontálně až po 120° vertikálně. Velmi vítaným prvkem její výbavy pak je funkce konstantního osvětlení, jenž nabízí stále stejný světelný výkon bez ohledu na to, jak se mění stav baterie (když se příliš vybije, přejde vše do záložního režimu).

Světlo si zde smíte zvolit hned ve třech barevných kombinací – máme tu modrou, zelenou i červenou, přičemž svítilna si poradí i se zvláštními režimy jako tře třeba „i“ (kupříkladu „bílý stealth“ má 0,4 lm, dosvit 3 m a vydrží 65 h) či režim blízkého okolí, popřípadě přímo režim pro pohyb. Místní infra-světlo je rovněž praktické mnoha způsoby: jistě se bude hodit jak pro noční přesun třeba, tak i pro nutnost blikání-signalizace kolegům (IR stroboskop svede až 40 hodin). Vše lze pochopitelně dynamicky měnit a mixovat podle toho, jaké věci se právě dějí.

Práce s tlačítky na těle modelu Petzl® STRIX IR je snadná, avšak přesto promyšlená a v neposlední řadě taktéž absolutně bez hluku. Svítilně mimochodem nevadí ani teplotní rozpětí mezi -30° C až +60° C. Model je poháněn jedinou AA baterií (tedy typ LR6, jenž je i přímo v dodávce) a váží 100 g. Její vodotěsnost splňuje specifikaci IP67.

Cena: 2 990,- Kč

Odkaz: https://www.top-armyshop.cz/celova-svitilna-pezl-strix-ir-khaki

 

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více