Oblast 51 pohádkou?

Autor: Karel Pacner 🕔︎︎ 👁︎ 13.188

Uchazečka o křeslo v Bílém domě Hillary Clintonová slíbila odtajnit všechna fakta o oblasti 51. Chce tím získat na svou stranu mladé voliče. Podle ufologů totiž tahle základna Pentagonu skrývá havarované hvězdolety, těla mrtvých mimozemšťanů a další důkazy svědčící o cizích návštěvách na Zemi.

Laboratoř mimozemské techniky

V polovině padesátých let minulého století uzavřeli američtí vojáci na okraji vyschlého jezera Groom Lake v jižní části státu Nevada, asi 200 kilometrů od Las Vegas, čtverec o hraně čtyřiceti kilometrů. Na jeho hranicích rozsadili kromě tabulek zakazujících fotografování nezvyklé výstrahy: Stráže jsou oprávněné okamžitě střílet na lidi, kteří vnikají dovnitř. Takové varování nemělo v mírových dobách obdoby. Vznikla tajuplná oblast 51 (Area 51). Později vojáci zakázali lety nad tímto územím – vzdušným prostorem R-4808. Lidé si začali pro toto území vymýšlet různé názvy: Dreamland (Říše snů), Box (Bedna), Red Square (Rudý čtverec).

Reklama

Dne 8. června 1947 měl nedaleko městečka Roswell v Novém Mexiku spadnout létající disk. Podle konspiračních teorií talíř i jeho piloti putovali do oblasti 51. Vojáci však od začátku říkali, že tam havaroval meteorologický balón. V roce 1978 se to snažil vyvrátit ufolog Stanton T. Friedman, když zveřejnil doznání majora Jesseho Marcela, jenž na základně pracoval. Podle Marcela tam armáda opravdu pitvala tělo mimozemšťana.

S dalším svědectvím vystoupil v americké televizi v květnu 1989 Robert „Bob“ Lazar. Prozradil státní tajemství, a proto kvůli své bezpečnosti se nechal natáčet v šeru, mluvil pozměněným hlasem a vydával se za Denise. V laboratořích v oblasti 51 pracoval necelého půl roku, od prosince 1988.

V podzemním centru S4 je podle něho devět cizích hvězdoletů. Spolu s dalšími dvaadvaceti inženýry prý zkoumal jejich pohon. V roce 1979 se tam stala tragédie – mimozemšťané zabili vědce a příslušníky ochranky. V podzemí existuje síť tunelů, jimiž projíždějí vlaky. Lazar letmo zahlédl mimozemskou bytost Lazar – měla malou postavu s dlouhýma rukama. Údajně existuje videokazeta se svědectvími dalších lidí, má být zveřejněna až po smrti jeho majitele. Americká vláda to všechno popřela, i když připustila, že Lazar tam nějakou dobu pracoval.

Pentagon se nevyjadřoval. Až 8. září 1994 vydala ministryně vojenského letectví Sheila E. Widnallová oficiální zprávu. Znovu potvrdila, že v létě 1947 spadl na pozemky Brazelovy farmy balón, ale ne meteorologický. Ve skutečnosti nesl radarový odražeč a schránku s přístroji – součásti projektu Mogul.

Odtajnila, že v rámci tohoto projektu vyvíjeli vědci z Newyorské univerzity pro letectvo přístroj na zachycování nízkofrekvenčních tlakových vln v atmosféře, které měly signalizovat zkoušky sovětských atomových zbraní. U Roswellu nedošlo k havárii letadla, rakety, mimozemské lodi či atomového zařízení.

Ufologové s požehnáním Pentagonu

Reklama

Pokud existuje něco, co je hrozbou pro národní bezpečnost, tak bychom se o to měli podělit s veřejností,“ hlásala Hillary Clintonová v předvolební kampani o prezidentské křeslo. Proto se zavázala odtajnit co nejvíce dokumentů o oblasti 51 a předat je veřejnosti. I kdyby jako prezidentka zjistila, že se spisy o této oblasti neobsahují nic zajímavého, i tak se o ně podělí s občany. Potvrdí se tak jenom to, že není další důvod tajit cokoli o této slavné oblasti.

Má tento slib smysl? Není to jenom vábnička na mladé voliče, kteří touží po odtajňování vládních tajemství?

Toto středisko vzniklo v roce 1957 jako základna pro zkoušky utajených letadel, pro ně postavili rozjezdovou a příletovou dráhu. Rychlé stroje, které obyvatelé okolních vesnic a městeček občas na obloze spatřili, vzbuzovaly podezření. Žádosti novinářů a místních lidí o vysvětlení Pentagon odmítal.

Okolní hory znemožňují radarové sledování jejího provozu. Existenci tohoto Výzkumného střediska letectva, oddělení 3, potvrdil Pentagon až roce 1994. Za ta čtyři desetiletí utajování měli konspirátoři dost času k tomu, aby si oblast 51 přivlastnili.

Podezřívám americké vojáky, že o to jim šlo. Aby fantasmagorie zatemnily skutečný význam této základny. Vždyť tam testovali svá největší tajemství.

Oblasti 51 si samozřejmě všimli Sověti, a proto ji fotografovaly jejich špionážní družice. Americká kontrašpionáž znala doby jejich přeletů, v těchto chvílích personál stahoval zkoušené stroje do hangárů a naopak instaloval na ploše makety roztodivných letadel, některé měly tvar talíře.

Výšková výzvědná letadla

Podnět k založení oblasti 51 vycházel z rozkazu prezidenta Dwighta Eisenhowera z listopadu 1954: „Postavte výzvědné letadlo, které bude ve velké výšce přelétávat Sovětský svaz, Čínu a další komunistické státy!“ Tento úkol dostal šéfkonstruktér „Kelly“ Johnson od firmy Lockheed, který vedl známé Skunčí dílny v Santa Monice. A tajný stroj vyžadoval tajnou zkušební základnu.

Špionážní stroj dokončili za pouhých osm měsíců. Štíhlé jednomístné jednomotorové letadlo U-2 mělo letovou premiéru 4. srpna 1955.

V květnu se ředitel Národního poradního výboru pro letectví (National Advisory Committee for Aeronautics – NACA) dr. Hugh Dryden k němu přihlásil: „Stroj vybavíme přístroji, jimiž bude zkoumat horní vrstvy atmosféry.“ Byl to samozřejmě trik. Pentagon ve skutečnosti používal U-2 výhradně ke špionáži zvláště nad sovětským a čínským územím. Když jeden stroj sovětská raketa v květnu 1960 sestřelila, přestali je tam vysílat.

Reklama

CIA požadovala nového průzkumníka, který by byl méně zranitelný. Zadání znělo: špionážní letoun pro lety ve výškách okolo 24 kilometrů trojnásobnou rychlostí zvuku. Johnson postavil stroj SR-73 Oxcart, později nazvaný SR-71 Blackbird. Opět to byl výkřik nejnovější techniky – musel mít povrch z titanu, aby odolal vysokým teplotám, které při takové rychlosti vznikaly. Ke zkušebnímu letu odstartoval SR-71 za necelé dva roky, 24. dubna 1962.

Aby ho nezachytily radary protivníka, měl určité prvky snižující odrazivost radarových paprsků – můžeme ho tedy považovat za představitele nulté generace neviditelných letadel známých jako stealth. Letadlo mohlo nést vybavení buď pro snímkování zemského povrchu, anebo pro zachycování rádiových a radarových signálů.

Následovaly zkoušky strojů vybavených neviditelností. Nejprve stíhačka Have Blue, na níž konstruktéři zkoušeli nové druhy vybavení. A potom bojový F-111 Nighthawk – první bojový letoun vyrobený technikou stealth. I kvůli nim se rozšiřovaly hangáry, kanceláře a prostory základny.

Když si Pentagon uvědomil, že Sověti velmi zdokonalili svou protivzdušnou obranu, objednal neviditelný strategický bombardér. I tento stroj B-2 Spirit zkoušeli v oblasti 51 koncem osmdesátých let. O desetiletí později neviditelnou stíhačku F-22A Raptor.

V roce 1966 měli američtí odborníci možnost seznámit se se sovětskou stíhačkou Mig 21. Irácký pilot totiž s ní uletěl do Izraele. I tento stroj testovali v oblasti 51.

*
O tajných dokumentech hovořila Clintonová se svým manželem už v minulosti. Jako prezident USA je prý četl, ale nenašel v nich nic zajímavého. Uvidíme, co vyšťárá Hillary, pokud se probojuje do Oválné pracovny Bílého domu.

Se svolením autora převzato z www.karelpacner.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více