Od jaderné války k bitvě o klimatizaci: exkluzivně s piloty bombardérů B-52 a B-1B

Autor: Marcel Šulek 🕔︎︎ 👁︎ 10.557

OSTRAVA/PRAHA Na Dnech NATO se letos poprvé představuje nadzvukový bombardér B-1B Lancer, legendární B-52 do Česka zavítal již popáté. Piloti obou letounů si na server Lidovky.cz udělali hodinu času. Vyprávěli, jak se provádí jaderný útok, jakými misemi dnes podporují mimo jiné i české vojáky i zda se dá přežít 30 hodin zavřený v hliníkové trubce.

Oba kapitáni nás poprosili, abychom místo jmen zveřejnili jen jejich callsigny, volací znaky. HOFFA je pilot-instruktor na B-52, HOJO má stejnou funkci na B-1.

Reklama

Lidovky.cz: B-1 se nedávno objevila v českých novinách, když v Náměšti provedla průlet, aby se ukázala (Show of Presence nebo Show of Force, nízký průlet nad bojovou zónou s cílem zastrašit nepřítele, pozn. red.). Děláte takové průlety i s B-52kou, nebo u ní ke stejnému efektu stačí, když se nepřítel podívá nahoru a vidí tu osmimotorovou obludu?

HOFFA: Někdy to stačí. (smích) Ale ano, B-52, stejně jako B-1, provádí i průlety k ukázání přítomnosti. Zmínil jste nedávný průlet B-1 spolu se spojeneckými podpůrnými letouny, to je i jasná ukázka podpory pro naše spojence a ukázka přítomnosti a odrazení (deterrence) našich protivníků. Tohle překlenuje všechny naše mise. Mluvili jsme o vývoji typů misí, které nyní provádíme, ale jsme pořád schopni provádět všechny naše úlohy. Pořád máme vybavení pro útok na velké vzdálenosti – střely s plochou dráhou letu, stejně jako pro přímý útok, což jsou například mise přímé letecké podpory. Ale i jenom přítomnost strategických bombardérů něco znamená (makes a statement), komunikuje to spoustu věcí (it says a lot of things).

HOJO: A ukázky síly, ukázky přítomnosti jsou alternativy k používání zbraní. Jak jsme říkali, palba s sebou nese riziko, že ublížíme i někomu jinému, než nepříteli. Takže se můžeme rozhodnout pouze ukázat naší přítomnost a ve spoustě případů to stačí. Bombardéry velikosti B-52, nebo i menší, agilnější B-1 dělají spoustu hluku, dost na to, aby leckdo utekl. Což je vlastně náš cíl, mít jistotu, že naši kluci jsou chránění a dostanou se, kam potřebují.

 

Reklama

Lidovky.cz: Počítáte při takovém průletu i s možností následně sílu použít? Krátce po tom manévru jste nízko, zády k nepřátelům, za jak dlouho jste poté schopni skutečně zaútočit?

HOJO: B-1 je o něco obratnější než B-52, takže plánujeme naše průlety tak, abychom byli zpět v bojové výšce během pár sekund. Pokud tedy už máme cíl, můžeme dostat povolení k palbě už během stoupání a zaútočit během 5-6 minut.

HOFFA: Naše možnosti jsou podobné. Je to pár minut od zavolání do útoku. Ovlivňuje to pár faktorů: zajištění, že útočíme na správný cíl, zvážení pozic našich jednotek a možností vedlejších škod. Všechny ty dílky skládačky, kterou při útoku sestavujeme.

 

Lidovky.cz: Pojďme se chvíli bavit o samotných zbraních. Obě letadla byly vyrobeny primárně jako jaderné bombardéry. Jak takový příkaz o jadernému útoku probíhá?

HOFFA: Mise s jaderným útokem je extrémně kontrolovaná, regulovaná a provedená velice přesným způsobem. Cvičíme na velmi vysoké standardy bezpečného i správného provedení. Tím demonstrujeme jednak schopnost provést takovou misi, ale zároveň, že se tak stane pouze na základě platného rozkazu. Jediná osoba, která může tento rozkaz vydat, je prezident Spojených států. Od něj vede řada zabezpečených zpráv, které tento rozkaz předají k bombardéru vybavenému jadernými střelami nebo základně mezikontinentálních balistických střel. Všichni pracují podle velice kontrolovaného a definovaného postupu k odpálení.

B-52 může nést až 20 jaderných střel a může zasáhnout cíle ze vzdálenosti stovek kilometrů. Jedna z výhod bombardéru schopného nést jaderné zbraně je možnost ho odvolat, a s tím související možnost ukázat i vůli (intent), nejenom schopnost (capability). Všechny posádky, které mohou létat „jaderné“ mise, jsou speciálně vycvičené na všechny tyto možnosti.

 

Projděte si na serveru Lidovky.cz celý rozhovor, zajímavé detaily obou bombardérů a navíc si můžete pustit zvukový záznam části rozhovoru.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/rozhovor-b52-b1-stratofortress-lancer-jaderna-valka-klimatizace-pv6-/zpravy-domov.aspx?c=A160917_174838_ln_domov_msk

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více