Špion - 30 let ve službách vojenské rozvědky

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 15.710

Dne 8. října 2015 v podvečer proběhl v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury při velvyslanectví Ruské Federace křest knihy Špion autora Oldřicha Jurmana.

Reklama

Kniha je souborem vzpomínek autora na jeho službu v řadách dálkového strategického průzkumu v jednotce, o které většina tomu určených instucí dodnes nic neví, nebo to alespoň usilovně popírá. Stejně jako existenci archivů, ze kterých autor čerpal, ačkoliv se na první pohled zdálo, že bylo vše skartováno. Nakonec se objevily ne stohy, metry, ale podle autora dokonce kilometry archivních materiálů, a tak tu tam slábnoucí pamět mohly podpořit originály dokumentů, které lze v knize poprvé coby odtajněné najít.

Autor

Křtu se účastnila řada bývalých vojáků, kteří se podíleli na psaní knihy svými vzpomínkami i přímo na běhu armády v té době, mnohdy aniž by vědeli, od koho že to dostávájí své zpravodajské podklady. A až teprve osloveni autorem tuto skutečnost zjistili.


Autor s bývalým náčelníkem štábu 7. výsadkového pluku z Holešova Jiřím Dufkem

Kniha na 456 stranách přináší třicet let vzpomínek, od prvního kontaktu s rozvědkou až po odchod do civilu a je poutavým čtením, nikoliv jen nudným souborem dat, čísel a datumů, ale vyprávěním člověka člověku.

Anotace

Kniha ŠPION s podtitulkem „ 30 LET VE SLUŽBÁCH ARMÁDNÍ ROZVĚDKY“ je literární zpracování vzpomínek spolupracovníka Zpravodajské správy československé republiky v době 1963 – 1992. Autor jako velitel skupiny dálkového agenturního průzkumu připravované pro období mimořádných období státu řadí svůj osobní pohled na druhy agenturního průzkumu do celkového kontextu práce Zpravodajské správy, zejména ve vypjatých obdobích naší existence - a to až do období hořkého konce v roce 1992. Vzpomínky jsou popisem skutečných události s beletristickým dokreslením. Naprosto otevřeně se staví i k období kolem roku 1968 včetně bratrovražedných následných stranických prověrek. Celá nevšední kronika je doplněna zveřejněním cca 120 stran různých materiálů, uvolněných teprve nedávno z archivu Zpravodajské správy, odborných fotografií dobové vojenské techniky a desítky map a jiných archiválií. Jde o první zveřejnění donedávna utajovaných dokumentů, na kterých jsou dosud razítka Přísně tajné.

Autor odkrývá dosud neznámé a nikdy nezveřejněné skutečnosti o existenci zvláštních skupin obrany státu, které byly připraveny pro případ jeho napadení jamkýmkoliv nepřítelem. Čtenář v knize nalezne až neuvěřitelné skutečné příběhy z práce agenturního průzkumu, jakými způsoby pracovala skupina v rozkrývání utajených skutečností ve výcviku našich vojenských útvarů, popisy vlastního skrytého tvrdého polního života , ale i řadu až humorných zážitků a situací po návratu z bojové činnosti. Vůbec neskrývá i často poněkud bohémské odreagování po dnech a nocích intenzivního vypětí v ostrých podmínkách plnění terénních úkolů. Neskrývá ani vliv utajeného způsobu částí běžného života na pracovní a rodinné zázemí. Popisuje tajný a skrytý druhý život, jaký žili celá léta mezi námi a ani ve svých rodinách se nezmínili o čestné službě pro svou vlast a jsou na to právem hrdi.

Knihu si můžete objednat přímo na stránkách vydavatelství za velmi příjemnou cenu 300 Kč, nebo zakoupit u svého oblíbeného knihkupce.

Reklama

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více