Město Louny si připomene své RAFáky

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 11.604

Ve středu, 16. 9. od 14.00 budou na Mírovém náměstí v Lounech odhaleny tři pamětní desky místním rodákům. Nejen lounští si připomenou S/L Bohumila Kimličku, F/Lt Miroslava Vilda, DFC a P/O Jaroslava Skutila.

Reklama

Podle dostupných informací budou pamětní desky odhaleny sice na náměstí, ale posléze budou každá umístěna do místa, spojeného s výše zmíněnými letci.

Po slavnostním ceremoniálu bude představena publikace o příslušnících RAF, která se uskuteční v Městském úřadě Louny.

Součástí programu k tomuto ceremoniálu je i  výstava vybavení RAF a od 16. 9. více či méně dobových publikací s tematikou RAF, která je umístěna v informačním centru, rovněž na Mírovém náměstí. Toto vybavení i publikace byly zapůjčeny KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF.

Bohumil Kimlička se narodil 19. září 1915 v Lounech. Do Polska odešel, po dřívějším leteckém výcviku, v červnu 1939. Měl to štěstí, že se posléze dostal i do bojů o Francii. Po jejím pádu odplouvá do Velké Británie, kde je zařazen k 310. československé stíhací peruti. Do ní se pak vrátil po působení u 313. československé stíhací peruti a odpočinku po odlétané túře. Po roce 1948 se i on vrátil do Velké Británie. Zemřel 7. června 1991 v Bembridge.

Více informací o něm naleznete zde:

http://www.svobodnyhlas.cz/archiv/2012/hlas30.pdf

Miroslav Vild se narodil 4. září 1915 v Lounech. I on před odchodem do odboje absolvoval vojenský, respektive letecký výcvik. Ve Velké Británii byl zařazen k 311. československé bombardovací peruti. Závěr války strávil jako příslušník dopravního letectva. Zemřel 1 dubna 1972 v Praze. Jeho osud můžete znát díky knize Osud byl mým přítelem.

Více informací naleznete zde: 

Reklama

http://www.svobodnyhlas.cz/archiv/2012/hlas35.pdf

Jaroslav Skutil se narodil 24. května 1910 v Lounech. Ve Velké Británii byl také příslušníkem 311. československé bombardovací perutě. Bohužel ne dlouho. Zahynul 1. října 1940 při havárii, kdy někdo z posádky letounu, ve kterém letět, odjistil osvětlovací raketu a ta vybuchla. Tato havárie se stala nedaleko obce Elton.

Více informací naleznete zde:

http://www.svobodnyhlas.cz/archiv/2012/hlas32.pdf

Filip Procházka

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o.s.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více