Krav Maga Global ve sladovně Mýto

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 19.434

Sladovna

Obrovský komplex bývalé mýtské sladovny disponuje 50m ostrou střelnicí, vnitřní paintballovou střelnicí, prostornou tělocvičnou s cvičnými lezeckými stěnami, posilovnou, a dokonce i reballovou halou pro nácvik střelby gumovými projektily, rozloženými ve všech čtyřech nadzemních podlažích budovy. Podlaží jsou vzájemně propojena čtyřmi mezonetovými průchody. Cvičební areál doplňují dva uměle vytvořené taktické domky (jeden si postavila PČR), které slouží jako výcvikový polygon pro nácvik střelby v místnostech. Jejich výhodou je umělé osvětlení, a proto možnost neomezeného využití po celých 24 hodin a současně také možnost simulace boje za snížené viditelnosti nebo i za úplné tmy. Dvě safety zone, prostory ohraničené bezpečnostní sítí, slouží k bezpečnému sledování dění z bezprostřední blízkosti. Areál, doplněný rozsáhlým indoorovým hřištěm v zahradě za objektem, je určen minimálně pro šest, maximálně pro 40 účastníků (při turnajích až sto); zajištěno je půjčování výstroje, doplňování munice a vzduchu (CO2 ne). Nové šatny mají uzamykatelné skříňky, sprchy a WC, pobyt si lze ještě zpříjemnit občerstvením v restauraci.

Odpovídá Jakub Otipka, ředitel KMG v ČR

Reklama

Vždycky jsem si myslel, že moderní systém sebeobrany Krav Maga je boj beze zbraně, rukama, nohama a příp. předměty, které jsou momentálně při ruce. Vy tady ale střílíte?

Krav Maga znamená ve volném překladu „boj zblízka“. Primárně se tedy zaměřujeme na sebeobranu a boj zblízka, část přípravy však pochopitelně věnujeme také taktice boje, přechodu mezi sebeobranou a donucovacími prostředky (jako jsou třeba teleskopický obušek, pepřový sprej atd.) – a součástí přípravy je i střelba z krátkých a dlouhých zbraní paintballových i ostrých. Tento kurz je tedy určen pro cvičitele se zbrojním průkazem a vlastní zbraní.


Ředitel KMG v ČR Jakub Otipka během našeho rozhovoru

Nováček tedy začíná bojem rukama nohama, potom, v další etapě, pokračuje boj nějakým předmětem a až nakonec se dostává ke střílení?

Ano, střílení je nakonec. Stává se nám ale také, že k nám přicházejí zkušení střelci, kteří naopak mají zájem řešit situace, kdy zbraň nešlo použít (došly náboje, došlo k zádržce nebo se nedalo střílet u benzínové pumpy), a chtějí se naučit kopy, údery… Adepti dnešního kurzu jsou jednak naši instruktoři z tuzemska i ze zahraničí, jsou tu ale také příslušníci různých ozbrojených složek.

Reklama

Náplň kurzu je určitě pestrá.

Určitě. Kurz je ale jen třídenní, takže nemůžeme cvičit úplně všechno. Základní kurz ve výcvikovém středisku izraelské armády v Lotaru trvá šest měsíců, kdy každý den zahrnuje hodiny fyzické přípravy, hodiny sebeobrany, hodiny střílení… Tam jsou ovšem ti, kdo osvobozují rukojmí, chytají teroristy atd., takže dobře vědí, proč to dělají. My jsme se snažili nejzajímavější části výcviku vtěsnat do těch tří dnů. Cvičení se odehrávalo jak v tělocvičně, tak i na střelnici a šlo o práci se zbraní, taktiku otevírání dveří, střelbu v místnostech a další věci, ale samozřejmě také o nácvik práce s paintballovou zbraní atd. Paintball se střílí jak na paintballové vnitřní střelnici, tak i na venkovní střelnici v zahradě za objektem. Adepti se učí reagovat prakticky na krizové situace (když střelec vykoukne za rohem a dostane ránu, hned si uvědomí, co udělal špatně). Řada účastníků také střílí IPSC, takže hodně dotazů bylo na srovnání naší praktické střelby se střelbou IPSC. V IPSC máte situace, které si v klidu prohlédnete, vyzkoušíte, zjistíte, jak to řeší druzí, jste tam sám… Také závodní střelci střílejí uvolnění, což se liší od situace, když jste v ulicích mezi lidmi, kteří do vás strkají, máte na sobě nějakou výbavu, pokud pracujete v týmu, musíte si s kolegou krýt záda, protivník na vás útočí se zbraní v ruce… Tady se prostě počítá se střelbou stresového typu, a všechno tu vychází z praxe.


Obrovský objekt sladovny z příjezdové komunikace

Jak tedy probíhaly střelby tohoto kurzu?

Zkontrolovali jsme zbrojní průkazy a vlastní zbraně frekventantů, zopakovali základy bezpečnosti a pak cvičili základy práce se zbraní: začali jsme klasicky postojem, tasením zbraně v klidu i za pohybu, střelbou z různých pozic (z lehu, sedu), taktikou, využíváním krytů pro střelbu (střelbou zpoza překážek), střelbou za pohybu, za snížené viditelnosti a při použití baterky, prací ve dvojici.

Zdejší střelnice je padesátka. Střílíte také dlouhé zbraně?

Jenom krátké; závěrem se spíš jenom dotkneme dlouhých, jen tak, aby to lidi viděli a zkusili si to.


50metrová ostrá střelnice.

Máte docela zajímavý program.

Svůj program chceme v budoucnosti ještě rozšířit, aby to bylo zajímavé pro zájemce z řad veřejnosti – primárně je to ovšem pro naše studenty. Chceme jim ukázat možnosti využití zbraně, kombinaci střelby a sebeobrany; každý tu má možnost si to vyzkoušet a zbraň použít až v krajní nouzi. Chceme, aby to lidé chápali a aby, už když tu zbraň vytáhnou, věděli, že tu je ještě možnost situaci řešit sebeobranou bez výstřelu. Adepti se také učí, jak si zbraň chránit, když už vám ji někdo chytí, když tasíte a někdo vám ji chce vzít…

Reklama

Učíte studenty také střílet tak, aby nezabili?

V izraelském modelu je to tak, že když už zbraň vytáhnete, cílem je eliminovat útočníka. Ne zabít, ale vyřadit z boje, takže primárně ho trefit. Naším cílem je pochopitelně způsobit mu co nejmenší škodu. Když jsem na jiných kurzech viděl, jak učili střílet nejdřív do nohou, pak do těla, neumím si představit, že by byl člověk v tom stresu schopen, když na něj třeba útočník běží s nožem nebo má taky zbraň, moc přemýšlet: střílí pudově na větší plochu. Když pak ale protivník nepadá, protože má třeba neprůstřelnou vestu, nezbývá než hlava.

A lektor?

Instruktor Ilya Dunsky je bývalý vrchní instruktor KM Anti-Terror School izraelské armády v Lotaru a člen Globálního týmu instruktorů KMG. Ten je složen z vybraných instruktorů nejvyšších úrovní a zodpovídá za přípravu civilních instruktorů, testování expertů na vyšší úrovně, výuku obranné techniky, boje zblízka a bojových dovedností pro jednotky armády, policejních sborů, SWAT, ochrany VIP, zásahových týmů a protiteroristických jednotek. Naše kurzy připravují studenty KMG na situace mezních antiteroristických operací, osvobozování rukojmí a nejrůznější rizikové operace v uzavřených prostorech, a mají je tak naučit čelit vážným, často přímo krizovým problémům.


Instruktor předvádí opatrný vstup do místnosti, kde ovšem může číhat nebezpečí

Jak je to s věkem posluchačů?

Máme studenty od pěti do 74 let věku. Co se týče střelby, začínáme tu asi od 22 let a nejstaršímu účastníkovi je 60. Účelem je zaměřit se na pro každou věkovou kategorii vhodné aktivity; jiné věci se samozřejmě učí děti a jiné ti starší, takže KMG vypadá pro každého trochu jinak. Kurzy pro starší pořádáme o prevenci a technikách – snažíme se prostě systém KMG přizpůsobit fyzickým dispozicím studentů a jejich možnostem.


Instruktor předvádí opatrný vstup do místnosti, kde ovšem může číhat nebezpečí

Co ženy?

Ženy samozřejmě navštěvují i běžné kurzy, kde cvičí s muži, ale děláme také speciální kurzy pro ženy, zaměřené nejen na řešení domácího násilí, ale i proti pokusům o znásilnění, které jsou přizpůsobeny jejich psychice a možnostem. Spíše nám přitom jde o psychickou stránku: většina žen má totiž ten problém, že se samy stavějí do role oběti. Snažíme se proto dělat jako prevenci verbální sebeobranu, využívání dosažitelných předmětů, když už jde do tuhého, jak se chovat, když už má žena strach (např. používání pepřového spreje) – zkrátka, učíme zase praktické věci. Je třeba vědět, jak zvýšit šanci na sebeobranu, ale také jak je třeba utíkat a kam, co dělat potom, když už žena vyhraje a podaří se jí ubránit, jak vyjednávat s policií… Někdy je lepší i krajní řešení nechat se znásilnit, než aby útočník ženu zranil či zabil, pak je ale zase třeba vědět, co dělat, aby byl brzy dopaden a jak se s tím dodatečně psychicky vyrovnat. Snažíme se to zkrátka brát z co nejširšího pohledu.

Děkuji za rozhovor a ať se KMG i vám daří.

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 5/2012 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více