LM vz. 58 Sa - vz. 58 bez zbrojního průkazu

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 59.937

Samopal (podle dnešní terminologie „útočná puška) vz. 58 představuje zbraň, se kterou odsloužila vojnu převážná většina současné české mužské populace středního věku. Řada vysloužilých vojáků na ni také vzpomíná s nostalgií; zajímají se o ni ale i ti, kteří ji nikdy v ruce nedrželi. A co víc, těchto zbraní je na našem území stále dost; lze si je poměrně levně pořídit, a to dokonce tak, že k tomu ani není třeba zbrojní průkaz.

K mání jsou dnes hned tři verze takové „osmapadesátky“: tzv. „zavařenina“ – zbraň oficiálně znehodnocená, jež ovšem poslouží jen jako dekorace např. nad krb –, funkční řez, který sice přesně demonstruje složení i pohyb mechanizmu, ale také nemůže střílet, a verze střílející jednotlivými ranami i dávkou, k jejímuž držení ale zbrojní průkaz také není třeba. Výrobcem je firma PPK z Holic (Zbrojovka Holice), jíž se podařilo upravit „ostrou“ „58“ na střelbu pouze slepými náboji 7,62 x 39 Blank. Zbraň kategorie D s označením LM vz. 58 přesně odpovídá „ostrému“ Sa vz. 58. Nová se navíc montuje z použitých dílů, takže má už při prodeji často žádanou patinu.

Reklama

Pak jsou tu ještě samonabíjecí verze (tedy vlastně karabiny), které střílejí ostrými náboji, i když pouze jednotlivými ranami, a na které už je ovšem třeba mít zbrojní průkaz. O těch tu ale mluvit nebudeme.


LM 58 – detail střední části zbraně s vyjmutým naplněným zásobníkem a náboji

A k čemu že taková zbraň vlastně je?

Řešení je zajímavé nejen pro zájemce o zbraně obecně, sběratele a vysloužilce, kterým se stýská po možnosti vystřelit si ze samopalu jako zamlada, zejména však pro členy klubů vojenské historie: je to totiž ideální zbraň pro nejrůznější, dnes stále rozšířenější bojové ukázky (mj. také proto, že střelivo je levné). Zbraň střílí také dávkami, nadělá spoustu hluku a kouře, a přitom je bezpečná.


LM 58 se dvěma naplněnými zásobníky

Stručný popis

Kromě značení na zbrani se na pohled nepozná, že jde o verzi zbraně vysloveně pro civilní „bezzbrojákové“ užití. Řešení mechanizmu, znemožňující nabití ostrého náboje i možnost zpětné rekonstrukce na tento náboj, je duševním majetkem firmy, zásobník je ale stejný jako pro vz. 58.


LM 58 – celkový pohled

Funkce

Reklama

Praktické zkoušky prokázaly, že zbraň funguje naprosto bezchybně jak při střelbě jednotlivými ranami, tak i v režimu střelby dávkou. Zvuk výstřelu, plamen i dým jsou zcela identické s ostrou „58“; stejným problémem pochopitelně zůstává – jako u ostré zbraně – čištění po střelbě slepými náboji.

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 4/2012 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více