Maďarská odstřelovačka GEPARD GM6 Lynx

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 35.964

Sortiment odstřelovaček Gepard dnes zahrnuje modely GM1, GM2, GM2A1, GM3, GM4 a právě GM6 Lynx. Zatímco nejstarší jednoranovka GM1 vážila v ráži 14,5 x 114 nemalých 19 kg a měřila při délce hlavně 1100 mm celých 1570 mm, váží samonabíjecí GM6 Lynx už pouhých 10,5 (s plným zásobníkem 11,5) kg a měří při hlavni dlouhé 730 mm v palebné konfiguraci jen 1126 mm, v transportní dokonce pouhých 928 mm.


Gepard GM6 Lynx v transportní délce (s hlavní v zadní poloze)

Systém, uspořádání a nasazení zbraně

Reklama

Puška Gepard GM6 Lynx je samonabíjecí, podle materiálů výrobce „antimateriálová a antiteroristická zbraň“, uspořádání bullpup (tedy se zásobovacím zařízením za spouští, v prostoru opěry), pracující s uzamčeným závěrem a dlouhým zákluzem hlavně, údajně vyvinutým společností SERO. Firma ji dnes nabízí alternativně ve dvou standardních rážích – 12,7 x 107 mm (ruský náboj) a 50 Browning (50 BMG). Dlouhý zákluz (165 mm) robustní hlavně a účinná úsťová brzda na jejím ústí zásadně zmírňují zpětný ráz výstřelu, resp. jeho účinek na střelce. Z pušky tak lze střílet i od ramene jako běžnou kulovnicí, od boku a mohou z ní střílet i ženy. Vzhledem k poměrně krátké hlavni (jen 730 mm) je sice průbojnost střely poněkud menší než u jiných srovnatelných zbraní, puška je ale zase – vzhledem k použitému uspořádání bullpup, krátké hlavni a dlouhému zákluzu – velmi kompaktní stavby, takže v transportní velikosti je dlouhá jen 928 mm. Délka zákluzu je nejmarkantněji vidět při srovnání velikosti zbraně s hlavní v přední a v zadní poloze. Průbojnost střely bohatě stačí k ničení cílových osob, lehkých obrněných vozidel, lehkých přístřešků a budov, rádio-elektronických objektů, raket i kabin letadel a vrtulníků, a to na vzdálenosti 600–800 m (ještě na 1500 m lze údajně zasáhnout cíl o ploše 1 m2). Vzhledem ke své kompaktnosti, malé hmotnosti a slušné kadenci (pět výstřelů za méně než tři sekundy) je Lynx velmi vhodný pro boj ve stísněných prostorách, jako zbraň výsadkových a speciálních jednotek, ale i jako výzbroj vozidel či vrtulníků. S ruskou ráží 14,5 x 114 mm udává výrobce průbojnost 250 mm betonu, resp. 20 mm pancíře na 100 m pod úhlem 90° dopadu střely, maximální dostřel pak uvádí 2000 m.


Voják se zbraní připravenou k výstřelu na střeleckém stanovišti (dvojnožka je pootočena vpravo)

Zajímavé je, že dostupné podklady výrobce uvádějí pouze ráže 14,5 x 114 mm (ruský náboj) a 50 BMG, kdežto právě ruský náboj 12,7 x 107 mm úplně chybí. Že by byl výkonnější náboj střelcem obtížně zvládnutelný? Nebo snad není účinek jeho střely v cíli při tak krátké hlavni dost výrazně markatnější?

Popis zbraně

Válcová hlaveň s výraznou úsťovou brzdou (na obrázcích jsou vidět dva systémy: dvoukomorová brzda válcového tvaru a jednokomorová s příčnou válcovou dutinou) se axiálně pohybuje ve válcovém pouzdru hlavně, které přechází vzadu v hranaté pouzdro zbraně – ramenní opěru, zakončenou vysokou pryžovou botkou. Na předním konci pouzdra hlavně je nosič dozadu sklopné dvojnožky s neměnnou délkou nožek (dvojnožku lze pootočit stranou), pod pouzdrem je krátká ozubená lišta Picatinny pro eventuální upevnění např. přední pažbičky. Nad hranatým pouzdrem zbraně je další ozubená lišta pro montáž optiky, pod ním pak pistolová rukojeť se spoušťovým mechanizmem (její zadní příčka je využita jako vedení přímého schránkového zásobníku na pět nábojů). Zásobník má vpředu po obou stranách osazení, aby zpětný ráz výstřelu nepůsobil na hrot speciální střely, ale na přechodový kužel nábojnice. Zbraň má na předním konci pouzdra hlavně a na vrchu botky poutka pro nosný popruh, na kterém ji lze nosit jako běžnou pušku. Na horní ozubenou lištu se standardně montuje zaměřovací dalekohled 3-12 x 50 nebo 5-25 x 56, aplikovat lze ovšem i kolimátor, zaměřovač pro noční vidění či elektrooptický videosystém EOP. Poslední verze zbraně na výstavě IDET byla osazena na levém boku pouzdra hlavně sondou balistického počítače a přístrojem samotným v textilním nosném pouzdru (a navíc také přední pažbičkou a teleskopickou třetí nožkou v dutině pistolové rukojeti). Poměrně krátkou horní ozubenou lištu pro montáž optiky nad pouzdrem zbraně lze zřejmě posouvat a fixovat na nosné liště nad celou délkou pouzdra.


Zbraň s náboji při demonstračních střelbách; na boku předpažbí je sonda balistického počítače, pod předpažbím přední pažbička

A funkce mechanizmu?

Reklama

Ta je klasická jako u všech zbraní s dlouhým zákluzem hlavně. Před výstřelem se ručně posune hlaveň se závěrem do zadní krajní polohy (zbraň je pak v transportní délce) a do šachty se zasune plný zásobník. Odpruženou pojistkou na předním konci pouzdra hlavně se před střelbou uvolní hlaveň, kterou hlavňová pružina posune do přední krajní polohy. Při doběhu do přední polohy uvolní hlaveň závěr, který během pohybu vpřed zasune do komory náboj, a zbraň je tak připravena k výstřelu. Spoušťový mechanizmus jistí před nechtěným výstřelem tlačná pojistka za spouští. Po výstřelu se celý popsaný cyklus opakuje už automaticky a zbraň pak střílí v samonabíjecím modu jednotlivými ranami.


Gepard GM6 Lynx in natura na výstavě IDET 2009

TTD

Ráže (mm): 14,5 12,7
Náboj: 14,5x114 sovětský 50 BMG/12,7x99
Celková palebná délka zbraně (mm): 1126
Transportní délka zbraně (mm): 928
Délka hlavně (mm): 730
Plná hmotnost zbraně (kg): 11,5
Výška záměrné (mm): 360
Doporučený optický zaměřovač: Schmidt & Bender PM2
Doporučená videokamera EOP: SERO s rozsahem 10–300 m
Praktická kadence: 5 ran pod 3 s
Eo (kJ): cca 14,5
vo (m/s): cca 780 cca 870

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 3/2012 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více