PŘEHLÍDKA FINSKÁ VÁLKA VE FILMU (TISKOVÁ ZPRÁVA)

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 14.523

2. dubna – 5. dubna 2014, kina Evald a Atlas

Komorní kino Evald, Národní 28 (filmy Tali-Ihantala 1944, Slib), 2.–3. 4. 2014

Reklama

Kino Atlas, Sokolovská 1 (filmy Neznámý voják, Zimní válka), 4.–5. 4. 2014

Zimní a pokračovací válka připomínala nerovný souboj Davida a Goliáše: Finsko coby malý, ale statečný stát na severu Evropy versus stalinistický obr SSSR. Letos je tomu přesně 70 let, co Finsko svádělo předem prohraný, odvetný boj za svou důstojnou existenci, v němž nakonec překvapivě zvítězilo. Jak to Finové dokázali a kterak válečné události dodnes rezonují ve finském filmu se v Praze dozvíte 2.-5. dubna na přehlídce Finská válka ve filmu. Srdečně vás na ni zve Skandinávský dům, Komorní kino Evald a kino Atlas.

Přehlídka nabídne ojedinělou možnost zhlédnout čtyři finské válečné snímky, které mapují zimní i pokračovací válku, jimiž Finsko prošlo v letech 1939–40 a 1941–44. V rámci festivalu bude také vůbec poprvé v ČR uveden nejpopulárnější finský film Neznámý voják. Ten doplní expresivní snímek Zimní válka. Novější finská válečná kinematografie bude zastoupena romanticky laděným dramatem Slib a snímkem Tali-Ihantala 1944. Nenechte si ujít jedinečnou a neopakovatelnou příležitost vidět perly finské kinematografie na filmovém plátně!

Detaily na http://www.skandinavskydum.cz/finska-valka-ve-filmu.

 

 

Kontakt pro média:

Reklama

PR Skandinávský dům, o. s.:
Ema Stašová
GSM: +420 774 439 494
ema@skandinavskydum.cz

PR Evald a CinemArt, a.s.:
Mgr. Alice Aronová, Ph.D.
GSM: +420 603 339 144
aronova@cinemart.cz

 

 

 

 

TALI-IHANTALA 1944, středa 2. dubna, 19:00, kino Evald

(2007, 117 minut, režie Åke Lindman a Sakari Kirjavainen)

Reklama

Uznávaný film o posledních týdnech pokračovací války je historicky věrnou rekonstrukcí bojů na Karelské šíji, mozaikou válečných střípků a osudů frontových vojáků. Moderní zpracování doplňují autentické černobílé záběry.

 

SLIB, čtvrtek 3. dubna, 19:00, kino Evald

(Lupaus, 2005, 112 min, režie Ilkka Vanne)

Film sleduje osudy členek organizace Lotta Svärd, jež na frontě působily jako dobrovolnice. Po r. 1945 byla organizace nařčena z fašismu a „lotta“ se stala negativní nálepkou. Slib se řadí mezi novodobé finské vlastenecké filmy, které jméno lott očišťují.

 

NEZNÁMÝ VOJÁK, pátek 4. dubna, 20:00, kino Atlas

(Tuntematon sotilas, 1955, 181 min, režie Edvin Laine)

Neznámý voják je nejlegendárnějším a nejsledovanějším finským filmem všech dob a současně základním kamenem finské kultury. Adaptace románu Väinö Linny sleduje osudy členů kulometné roty za pokračovací války v letech 1941–44 a navzdory válečným hrůzám nechybí filmu humor, který se ukazuje jako nejplatnější zbraň proti nesmyslnosti války. V ČR bude film uveden vůbec poprvé.

 

ZIMNÍ VÁLKA, sobota 5. dubna, 20:00, kino Atlas

(Talvisota, 1989, 195 min, režie Pekka Parikka)

Výpravný film vznikl na motivy knihy oceňovaného finského spisovatele Anttiho Tuuriho. Snímek kombinuje majestátní a velmi explicitní bojové scény se subtilnějšími vztahovými pasážemi. K přednostem filmu patří jeho uměřenost, zemitý humor a absence patosu.

 

  

  

Skandinávský dům působí jako kulturně vzdělávací centrum, jehož hlavním cílem je prezentace kultury zemí evropského Severu (Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Litva, Lotyšsko, Norsko, Švédsko) v České republice. Za tímto účelem pořádá rozmanité kulturní akce (přednášky, literární besedy, filmová promítání, výstavy, hudební akce), provozuje informační webové stránky a knihovnu severské literatury.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více