Proměna Hamasu - Z přítele Egypta se stal jeho úhlavní nepřítel

Autor: Gita Zbavitelová 🕔︎︎ 👁︎ 7.254

Palestinské teroristické hnutí Hamas má stále větší potíže. Od loňského nástupu Muslimského bratrstva v Egyptě si coby jeho odnož slibovalo prudké zlepšení vzájemných vztahů i hospodářské situace v pásmu Gazy a očekávalo úplné otevření hranic, či dokonce vytvoření zóny volného obchodu s Egyptem.

Chvíli se i zdálo, že se mu přání vyplní, ale islamistický prezident Muhammad Mursí nikdy neotevřel hranice docela a cestování bylo sice volnější než za jeho předchůdce Mubaraka, ale zůstávalo omezené. Pak začala egyptská média přinášet informace o zapojení Hamasu do protivládních nepokojů a násilností v Egyptě a obvinila jej z loňského zabití 16 egyptských vojáků na Sinajském poloostrově. Zvedla se taková vlna antipatií veřejnosti, že se letos na jaře musela delegace Hamasu tajně vyplížit zadním vchodem z hotelu v Káhiře, který rozhněvaní Egypťané oblehli. Červencový puč armády pak zhatil poslední naděje na spojenectví a z Hamasu se stal oficiální nepřítel Egypta. Po ztrátě náklonnosti Íránu a libanonského Hizballáhu kvůli neochotě Hamasu podpořit syrský režim, která ho stála i velkou část finančních prostředků a zbraní, tak hnutí přišlo i o Káhiru.

Reklama

Egyptská armáda hned po puči na začátku července pásmo Gazy izolovala. Zavřela hranice a desetitisíce Gazanů nemohou do práce, do škol ani do nemocnic. Rybáři nesmějí lovit ve Středozemním moři a vycestovat nemohou ani vůdci Hamasu. Egyptští vojáci také zahájili bezprecedentní zásahy proti pašovacím tunelům. Obvinili Hamas, že jimi proniká na Sinaj, kde společně s džihádisty útočí na vojáky, a ničí tunely tak odhodlaně, že jich jen během prvních dvou červencových týdnů vyřadili z provozu okolo 80 %.

Armáda také konfiskuje všechno, co Hamas tunely pašuje, od zbraní až po benzin, kterého například v neděli zadržela 200 000 litrů. V Gaze se tak výrazně zhoršila hospodářská situace, stouply ceny pohonných hmot i základních potravin a dochází k výpadkům elektřiny až na deset hodin denně. Zásahy zároveň výrazně snížily příjmy Hamasu, který z provozu tunelů vybíral daně a teď má potíže s platy pro státní zaměstnance. Egyptská blokáda pásma Gazy je dnes striktnější než izraelská, ale mezinárodní společenství ani propalestinští aktivisté kupodivu ani jednou nevyzvali Káhiru k jejímu zmírnění, jak už tolik let požadují od Izraele. Ten naopak v reakci na situaci zvýšil dodávky potravin, základních potřeb i stavebního materiálu do Gazy, aby odvrátil humanitární krizi. Podle gazanského ministra hospodářství přišel režim Hamasu jen v prvních třech červencových týdnech o 230 milionů dolarů, což je desetina hrubého domácího produktu. Popularita Hamasu klesá i v jiných arabských zemích, protože se prudce snížil počet zahraničních delegací – zatímco za prvního půl roku jich Gazu navštívilo 180, v červenci to byly jen dvě.

Představitelé Hamasu kategoricky popírají, že by jeho lidé operovali na Sinaji, ale nemine jediný týden, kdy by tam nebyly zabity či zadrženy desítky Palestinců. Další členové Hamasu jsou občas zatčeni i v Káhiře a z úst egyptských velitelů padají výroky jako "Hamas terorizuje Egypt". Další ranou bylo nedávné obvinění Mursího z kolaborace s Hamasem za účelem páchání protistátních činů a ze spiknutí na začátku protivládního povstání před dvěma a půl lety, kdy Hamas zaútočil na egyptskou věznici a osvobodil Mursího a desítky dalších islamistů i teroristů.

Tento týden přišly další dvě rány. Egypt oznámil, že nepovolí dlouho plánovanou a několikrát odloženou návštěvu Gazy tureckému premiérovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, který udělal tu chybu, že odsoudil vojenský puč a požaduje navrácení Mursího do funkce. A v pondělí armáda uvedla, že zmařila atentát na ministra vnitra Muhammada Ibrahima a viceprezidenta Muhammada Baradeje, který chtěl provést Hamas se sinajskými džihádisty.

Hamasu nastaly těžké časy, ale pád mu zatím nehrozí. Na výrobu zbraní proti Izraeli má stále peněz dost. Podle izraelských bezpečnostních složek už doplnil počet raket dlouhého doletu, o které přišel při listopadové přestřelce s Izraelem. Za posledních pět let zvýšil celkové množství zbraní čtyřnásobně a zdokonalil je natolik, že v současnosti ohrožuje 70 % Izraelců.

Uveřejněno s laskavým svolením autorky.

Paní Gita Zbavitelová pracovala pro agenturu Reuters, českou redakci Rádia Svobodná Evropa a Český rozhlas 6, dnes Český rozhlas Plus. Dlouhodobě sleduje a komentuje dění na Blízkém východě, zejména v Izraeli a na palestinských územích. 

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více