O jednom neobvyklém přátelství

Autor: Gebirgsjäger 🕔︎︎ 👁︎ 17.928

Douglas Bader a Adolf Galland, stíhací esa a ikony britského a německého letectva. Náhoda je svedla dohromady, a protože měli mnoho společného, stali se doživotními přáteli.

Spojovala je láska k létání i fakt, že oba byli kvůli vážným zraněním při leteckých nehodách (Bader si rozdrtil obě holeně a chodil na protézách, Galland si poranil oko tak, že na něj téměř neviděl) vojenskými lékaři prohlášeni za „neschopné létání“.  Nakonec prosadili svou, vrátili se k letectvu a a stali se uznávanými stíhacími esy. Oba měli své letouny ozdobené svéráznými kresbami (na Baderově byl obrázek boty, která kope Adolfa Hitlera do rozkroku, Galland měl na svém Messerschmittu myšáka Mikyho s cigárem  v puse, ohánějícího se pistolí). Oba navíc rádi kouřili v pilotní kabině - Galland doutníky a Bader dýmku.

Reklama


Douglas Bader a Adolf Galland, doživotní přátelé

Devátého srpna 1941 Baderova peruť doprovázela bombardéry nad Francií. Při útoku Messerschmittů na formaci bylo sestřeleno i Baderovo letadlo. Baderovi se i přes zranění podařilo včas opustit kabinu a seskočit padákem. Němci ho převezli do vojenské nemocnice v St. Olmer, a protože se jednalo o velitele perutě, okamžitě ohlásili jeho zajetí veliteli eskadry Gallandovi. Ten pro něj poslal vůz a pozval užaslého Badera do štábu eskadry na čaj. Spojka mu zároveň přivezla protézy, které zůstaly v sestřeleném letadle, a Němcům se podařilo je částečně opravit. První starostí poněkud ješitného Badera bylo, zda jej nesestřelil nějaký zelenáč, nebo, Bože chraň, svobodník či četař. Galland, aby Badera uklidnil, vybral jednoho mladého nadporučíka a představil ho Baderovi jako jeho přemožitele. Bader mu poblahopřál k vítězství, rozpačitý Němec se zmohl jenom na „Danke“. Galland tak pomohl Baderovi tímto nevinným trikem zachránit Baderovo ego. (Přitom dodnes není jisté, kdo vlastně Badera sestřelil, některé zdroje tvrdí, že se stal obětí „přátelské střelby“.)

Během setkání k sobě oba piloti pocítili sympatii a úctu a spřátelili se. Galland dovolil Baderovi, aby se posadil do jeho Me Bf 109 a podrobně mu vysvětlil jeho ovládání. Wing commander se obrátil na svého hostitele s opovážlivou žádostí: „Chtěl bych alespoň jednou v životě pilotovat Messerschmitt. Dovolte mi udělat jeden cvičný okruh...“ „Kdybych vám to dovolil, určitě byste se snaži fouknout a já bych vás musel pronásledovat“, odpověděl Galland. Oba se tomu zasmáli, Bader se vysoukal z kabiny a více se k žádosti nevracel. Před návratem do nemocnice ještě shlédli film v polním kině a Galland se příteli pochlubil modelem železnice.

Na závěr setkání ještě Bader vyslovil další prosbu: „Komodore, mohl bych vás poprosit, abyste pro mne zařídil jednu věc? Potřeboval bych, aby mi z Anglie poslali náhradní protézy“. Galland se okamžitě spojil s říšským maršálem Göringem a ten nadšeně souhlasil. „Tomu Angličanovi pomůžeme. Je to věc cti. Víte, Gallande, za první války to u nás jinak nechodilo. Přesně tak.

Galland potom zajistil předání Baderova požadavku Britům na nouzové námořní frekvenci. Ti zpočátku nechtěli radiogramu věřit, ale Němci je přesvědčili, že Baderovi se v zajetí daří dobře, ale má poškozené protézy a potřebuje náhradní, které zůstaly u něj v bytě. Britský bombardér Bristol Blenheim pak protézy na předem vyznačeném místě opravdu na padáku shodil.

Zbytek války strávil Bader v zajateckém táboře, odkud ho Američané osvobodili v březnu 1945. Legendární pilot se vrátil do vlasti už v hodnosti plukovníka. Za několik měsíců se vypravil do Německa splatit svůj dluh a navštívit Gallanda, v té době již generálporučíka, v americkém zajateckém táboře. Předal mu bedničku jeho oblíbených doutníků, a než se po několika dnech vrátil zpět do Anglie, postaral se, aby se jeho příteli nedařilo hůře, než jemu v německém zajetí.

Někdejší generál Luftwaffe si a britským veteránem, povýšeným do šlechtického stavu, dopisoval až do smrti sira Douglase Badera v roce 1982.

Zdroje:
text:
Kurt Rieder: Samovražedné akcie v II. svetovej vojne
Günter Fraschka: S meči a brilianty
text a foto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Bader
http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Galland?oldid=333086720

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více