PF2013 od Admina

Diskuse

Vazeni navstevnici, kolegove autori a moderatori, pratele,

dovolte mi, abych se s poslednimi okamziky roku 2012 ohledl za vsim, co nam tady prinesl (a obcas vzal) a nakoukl do roku pristiho.

Rok 2012 jeste 4 hodiny bude 14. rokem existence naseho serveru, a ja uz s drobnou netrpelivosti vyhlizim ten kulaty, patnacty. A ani se mi nechce verit, kdyz se podivam do posty, na telefon, rozhlednu se kolem sebe - vsude vidim radu pratel, ktere znam z valka.cz, a kdyz se zamyslim, jak asi dlouho, tak mnoho z nich tu je skutecne "skoro patnact let". Neuveritelne ! A kazdy rok pribyvaji dalsi skveli lide, ktere zatim mozna zname jen elektronicky, ale kteri jasne dali najevo, ze to s nasi valkou mysli vazne a jsou ochotni prilozit ruku k dilu. Takovy okamzik potesi vic, nez jakakoliv statistika !

Presto cisla zverejnuji pravidelne rok co rok a neni duvod to tak neudalat i letos Smile

Ceskou verzi fora valky navstivilo za letosni rok zatim 1,254,796 unikatnich zarizeni (pocitacu, telefonu, tabletu), coz je o proti lonskemu veleuspesnemu roku propad o necela 4%. Cely server zaznamenal celkem 4,068,981 navstev, o cca 200,000 mene nez loni. Pocet clanku dosahuje cisla 5166 (narust temer o 300), forum ma 11.212 kategorii (narust o 813), v nich 134.431 temat (vice jak 20.000 novych) s celkem 440.893 prispevky (narust o 45.000). Fotogalerie nabizi 57,627 fotografii (narust o 3000). Dalsi tisice a desetitisice ukonu, jako jsou editace, moderace a presuny, ucinili kolegove moderatori (treba jen za vcerejsi den bylo provedeno 274 editaci existujicich prispevku Smile).

Suma sumarum, po predchozim uspesnem roce je to zpomaleni rustu, ale je zrejme, ze rust o 41% se neda kazdy rok, resp. ne pokud zbytek sveta neumi cesky ci slovensky Smile Anglicky mluvici internetova vetsina (s vyjimkou Ciny samozrejme) se k nam zatim dostava pomalu, ale jiste i tato cisla rostou a to v mnohdy v radu stovek procent za rok, je to tedy jeste pred nami Smile Nektera cisla jsou bohuzel mezirocne nesrovnatelna, diky optimalizacim a upravam muze klesnout datovy prenos ze serveru (jedine misto, kde to mohu merit) a nektere dalsi ukazatele. Pri rychle se menicim technickem prostredi jsem na toto srovnani rezignoval, nejde srovnavat hrusky s jabkama Smile

Technicky byl i letosni rok velmi vydatny, ale po velmi dlouhe dobe ve smeru, ktery se mi libi - neresili se totiz tolik problemy, jako spise se vyvijely nove funkce a doladovaly ty drive navrzene tak, aby byly co nejrychlejsi. Prepisu se dockal kod www.valka.cz, kde sme srazili dobu nacitani stranky na zhruba jednu vterinu ! V podobnem duchu se nyni dokoncuji upravy forum.valka.cz, takze i zde se muzete tesit na zrychleni a pouziti nejnovejsich technologii (vyuziti protokolu SPDY pro Firefox a Chrome napriklad). Krome toho "neviditelneho" kodu je tu samozrejem rada vlastnostni a funkci fora, o ktere se to letos rozrostlo, dalsi automaticke napojeni dat mezi sablonami apod, to pribyva relativne casto a viditelne je to v jednotlivych sekcich. Co se letos nepodarilo je nakoupit GIS mapovy server, z jedineho duvodu - s ohledem na propad reklamy a nejisty vyhled do budoucna se nepodarilo shromazdit tolik prostredku, abychom server mohli s jistotou zaplatit i na dalsi rok, a proto jsem radsi server nekoupil. Az se tak stane, je to nemalo penez a casu potrebnem pro zapojeni jeho funkcionality do naseho prostredi a nechci to uspechat jen proto, abych vyhodil penize z okna. Naopak milou zmenou byl (byt ne bezproblemovy) presun k jine CDN spolecnosti, ktera nabizi sva centra i v Evrope, takze muzeme rozlozit datovy prenos z naseho serveru pres nekolik "zrdcadel" na dalsi lokality blize nasim ctenarum. Drivejsi poskytoval je sice esem na tomto trhu, ale s prihlednutim na prevladajici zajem buduje centra hlavne v Americe a zapadu Evropy, cimz bohuzel nedokaze pokryt vsechny nase potreby.

I v letosnim roce probehla rada setkani lidi kolem valka.cz, kolektiv moderatoru se nam rozrostl o nove cleny, stejne tak mezi autory clanku stale pribyvaji novi a nadejni autori, po lidske strance je to tedy cira radost.

Tezko si tedy do roku pristiho prat neco vic, nez takove verne ctenare, uzivatele, moderatory, kolegy a kamarady, s jakymi se tu den co den potkavam. Zit v soucasne dobe neni lehke, a ja velmi ocenuji, kdyz misto posedavani a nadavani na to vsechno spatne lide radsi sednou k pocitaci a jdou udelat neco pro radost sobe i ostatnim. Nemuzeme si prat klid od politiky, neb ta tu bude s nami stale, muzeme snad jen politikum prat klid ve zdech vezenskych cel, kam vetsina z nich patri.

Tesim se s vami na videnou treba zitra, pozitri ... tedy jiz v roce 2013 Smile At se dari !


Vas

Radek Havelka
HM Admin v.r.
URL : https://www.valka.cz/PF2013-od-Admina-t144332#465428 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více