Nové zbraně pro českou armádu II. část

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 25.966

Granátomet CZ 805 G1

K útočným puškám a karabinám CZ 805 objednalo MO ČR 397 podvěsných granátometů CZ 805 G1 ráže 40 mm pro náboj 40 x 46 mm NATO. Ačkoliv se CZUB dosud vývojem a výrobou tohoto druhu zbraně nezabývala, sledovala pečlivě světový trend, a dokonce už disponovala i několika studiemi a návrhy, takže bylo z čeho vyjít. Zpočátku se sice počítalo s využitím některého osvědčeného zahraničního typu, kvůli komplikacím se ale nakonec ukázalo jako vhodnější vlastní řešení. Technický ředitel zbrojovky Ing. Radek Hauerland, který stál v čele realizačního týmu (dalšími řešiteli byli už zmíněný Vítězslav Guryča a Ing. Josef Krutil), k tomu řekl: „Rozhodli jsme se jít vlastní cestou, která se dá popsat jako ‚česká interpretace osvědčených konstrukčních prvků‘.

Projekt s názvem „CZ G 805“ byl odstartován v říjnu 2007. Zbraň se měla konstruovat jako samostatný modulární jednoranový celek s radiálním odemykáním hlavně a možností snadné integrace pod pouzdro nového zbraňového kompletu CZ 805. Granátomet měl být konstrukčně i výrobně jednoduchý, schopný masové výroby a střelby všemi typy granátů 40 x 46 mm, odpovídajícími standardům NATO. S použitím všech moderních konstrukčních metod proběhly všechny potřebné práce (s okamžitým zapracováním všech optimalizačních připomínek budoucích uživatelů) včetně vyhodnocení funkčního vzorku od března do září 2008, takže koncem roku 2009 byl granátomet, přejmenovaný mezitím na „CZ 805 G1“, dokončen.

Systém, ovládání

Reklama

Víceúčelový jednoranový granátomet CZ 805 G1 ráže 40 mm je moderní, jednoduchá a bezpečná lehká zbraň, určená k ničení obrněných cílů, živé síly a vojenské techniky protivníka v otevřeném terénu nebo v úkrytech polního typu. Může střílet širokou paletou standardizovaných granátů 40 x 46 mm kumulativních, průbojných, tříštivých i granátů speciálních typů.

Nábojová komora se nabíjí po vyklopení zadního konce hlavně do strany s možností jednoduché změny vyklápění vlevo nebo vpravo: směr vyklápění se volí (po stisknutí odpružené západky předpažbí-hlavně) přetočením závorníku s uzamykacím ozubem o 180° a přemontováním jisticí západky pažbičky (za použití běžného nářadí ze sady zbrojíře). Lučík lze odklopit o 90° vlevo nebo vpravo pro pohodlnou střelbu v rukavicích. Západka předpažbí, vyžádaná dodatečně zákazníkem, na starších snímcích ještě chybí.


Granátomet v akci při nabíjení

Základní uzly granátometu spojuje v jeden celek tzv. nosič: mohutná montážní lišta s odnímatelnou, třemi šrouby drženou levou příložkou. Lišta slouží také ke snadné montáži na hostitelskou zbraň. Na ozubenou lištu Picatinny (MIL-STD-1913) nahoře se upevňují sklopná mechanická mířidla granátometu, která lze snadno sejmout a zase připevnit bez nutnosti nového nastřelení, případně optický zaměřovač (například Mepro GLS-203). Zadní konec nosiče drží – pracuje-li granátomet jako samostatná zbraň – zadní díl s pažbičkou a sklopnou ramenní opěrou, vzhledově i konstrukčně designově shodnými s pažbičkou a opěrou pušky CZ 805 BREN (při montáži na hostitelskou pušku se celý zadní díl pochopitelně snímá).

Obsluha

Po odjištění se posune předpažbí s hlavní kupředu (při odemykání se automaticky zajistí úderník), hlaveň se vyklopí (vlevo nebo vpravo) na doraz a do komory se vloží nový náboj. Pak se hlaveň-předpažbí vrátí do osy zbraně a posune se dozadu do uzamykací polohy (při uzamykání se úderník odblokuje). Příčně posuvná manuální pojistka nad lučíkem blokuje spoušť.

Optický systém pro útočnou pušku

Na kontraktu CZUB s MO ČR se jako subdodavatel významně podílí také tradiční český výrobce civilní i vojenské optiky, přerovská Meopta – optika, s. r. o., která má ke zbraním postupně dodat 7397 průhledových kolimátorových zaměřovačů, 1386 denních přídavných dalekohledů, 1386 noktovizních přídavných dalekohledů, 1386 infračervených značkovačů-osvětlovačů a 80 dalekohledů rektifikačních. Podnik byl na vyhlášení soutěže předem dobře připraven, a měl už hotovou většinu požadovaných optických přístrojů špičkové kvality.

Zaměřovací kolimátor ZD-Dot je základ optického systému útočné pušky. Slouží k jejímu zaměřování na cíl ve dne, s přídavným noktovizorem pak i k zaměřování v noci. Při střelbě na větší vzdálenosti ho lze použít i v kombinaci s denními (DV) či nočními (NV) přídavnými zvětšujícími dalekohledy. Kolimátor s jednonásobným zvětšením váží 380 g a má rozměry 150 x 68 x 78 mm, velikost zaměřovacího bodu je 1,5 nebo 3 MOA a napájen může být všemi dostupnými tužkovými bateriemi typu AA od 1,2 až do 3,0 (3,6) V. Rozsah pracovních teplot se udává od -35 °C do +55 °C, vodotěsný je až do hloubky 2 m a zaručuje odolnost podle MIL--STD-810F. Jeho optická konstrukce minimalizuje astigmatismus (vertikální i horizontální paralaxu), speciální optické vrstvy zvyšují jeho optické paramentry – propustnost, odolnost proti vodě, odrazivost záměrného bodu a noční režim. Elektronicky řízená umožňuje plynulou změnu jasu záměrného bodu v denním i nočním režimu.

Reklama


Útočná puška s granátometem a vztyčenými puškovými mechanickými mířidly (akce Rajská zahrada)

Přídavný denní dalekohled DV-Mag 3 slouží v kombinaci s kolimátorem k zaměřování cílů a vedení palby na větší vzdálenosti v denních podmínkách, protože disponuje trojnásobným zvětšením obrazu. Lze ho použít i samostatně jako denní dalekohled. Použité typy speciálních optických vrstev zvyšují optické parametry přístroje; konstrukce přístroje umožňuje optimalizaci polohy záměrného bodu kolimátoru v optickém poli dalekohledu a optimalizaci ostrosti obrazu záměrného bodu kompenzací vady oka uživatele ostřicím okulárem. Disponuje vymezením paralaxy a rychloupínacím mechanismem. Zorné pole udává výrobce 6,0°, vzdálenost výstupní pupily od oka minimálně 60 mm a rozsah ostření okuláru +1,5/- 2 dioptrie. Vodotěsnost přístroje je zaručena do hloubky 2 m, rozsah pracovních teplot -40° až +55 °C, hmotnost činí 270 g a rozměry 120 x 45 x 45 mm.

Přídavný noční dalekohled NV-Mag 3 zvětšuje opět trojnásobně obraz z kolimátoru pro střelbu na větší vzdálenosti, tentokrát ale za nočních podmínek. Lze ho ovšem také využít jako samostatný noční pozorovací dalekohled, bez ohledu na zbraň. Navržená konstrukce nevyžaduje žádnou rektifikaci ani seřízení: stačí ho pouze nasadit na zbraň, zapnout a používat. Jeho hlavní výhodou je velký optický průměr objektivu zaručující dostatek světla i při nízkých úrovních osvětlení pozorovaného prostředí. Díky využití mikrokanálového zesilovače jasu obrazu 3., resp. 4. generace vyniká vysokým optickým výkonem. Velikost zorného pole je 14°, vzdálenost výstupní pupily od oka 35 mm, rozsah pracovních teplot -35 až +55 °C a vodotěsný je až do hloubky 2 m. Napájet lze opět z tužkových baterií AA 1,2 až 3,0 (3,6) V, které údajně vydrží 72 hodin provozu. Váží 800 g a jeho rozměry jsou 185 x 85 x 75 mm.

Z široké škály dalších optických přístrojů Meopty zde lze dále zmínit např. miniaturní kolimátor pro pistole a naháňkové zbraně ZD-RD (o hmotnosti pouhých 105 g a s rozměry jen 58 x 34 x 44 mm), pro útočné pušky a další zbraně přídavný noční dalekohled NV-MAG4, zaměřovací dalekohledy ZD 1-4 x 22 a 2,8 x 42, odstřelovačské dalekohledy ZB 6 x 50 a 10 x 50 a variábly ZD 6-4 x 56 a 4-16 x 44 Tactic, zaměřovací dalekohled 1,8 x 22 pro granátomety, noktovizní zaměřovače pro automatické a odstřelovačské pušky, pancéřovky a granátomety MEO 50 S, K, P, M a G se zesilovačem jasu 3. nebo 4. generace a zvětšením 3,2násobným, noktovizní zaměřovač ZN 6x pro velkorážové odstřelovačky atd. Dále Meopta vyrábí také rektifikační dalekohledy pro různé ráže, různé typy montáží zaměřovačů na zbraně, sluneční clony, filtry, pryžové očnice, noční pozorovací přístroje KLARA a monoKLARA včetně hlavových setů a přílbových úchytů. Pozorovací binokuláry pro ozbrojené síly jsou odvozeny od civilní modelové řady MEOSTAR. A to zde zcela opomíjíme optické přístroje pro obrněná vozidla.

Celkové hodnocení systému CZ 805

Útočná puška CZ 805 BREN nemá ve světě, co se týká konstrukce, obdoby,“ říká Ing. Radek Hauerland. „Je modulární, vyvinutá v ráži 5,56 x 45 mm, tedy standardní ráži NATO, ale i v ráži 7,62 x 39 mm pro starý náboj vz. 43 do samopalu vz. 58; zabýváme se ale také perspektivním nábojem 6,8 x 43 SPC Rem. Systém je modulární koncepce, takže stačí vyměnit hlaveň, závorník a šachtu se zásobníkem – a můžeme změnit ráži. Šachta zásobníku je také modulární, takže se může využít zásobníků, které jsou u vojáků v oblibě, pokud mají zavedeny konkurenční zbraně. Na systému je vysoký podíl speciálních a nových materiálů, chromovaná hlaveň, letecké slitiny (pouzdro je z leteckého duralu). Moderní jsou režimy střelby (0-1-2-full), připojení příslušenství standardními montážními lištami NATO i teleskopická sklopná pažba. Bohaté příslušenství zahrnuje optiku, svítilny, lasery atd. Moderní je i podvěšený granátomet ráže 40 x 46 mm, který lze používat nejen podvěšený, ale také samostatně.

Je potěšitelné, že se u nás pro vojáky po dlouhé době zase něco moderního vyvinulo; otázkou ale zůstává, co tomu říká daňový poplatník. Ve skladech jsou totiž stále ještě uloženy poměrně vysoké počty samopalů vz. 58, které zatím ještě většině požadavků na moderní útočnou pušku vyhovují a jejichž modernizace by vyšla mnohem levněji.

Úplně jiným problémem je také otázka střeliva. O nízké průbojnosti střely náboje 5,56 x 45 mm se ví už dlouho (proto mnozí dávají přednost náboji 7,62 x 39 mm, a proto se ostatně také začal vyvíjet výkonnější náboj 6,8 x 43 SPC Rem). A tak se zcela logicky nabízí otázka: Nebylo by finančně mnohem výhodnější využít stávající bohaté armádní zásoby „starého“ střeliva (vždyť v komplexu zbraň – střelivo převyšuje cena střeliva mnohonásobně výrobní cenu zbraně) a využít nové konstrukce CZ 805 pro tento náboj s tím, že by uživatel disponoval i určitým počtem výměnných souprav pro náboj ráže 5,56 mm pro výše citovanou „možnost bezproblémového rychlého globálního nasazení vojsk s využitím logistiky (zásobování municí) koaličních armád v oblasti bojů“? Kdyby se vyčíslilo, jaké náklady se ušetří na munici, daňový poplatník by určitě proti takovému řešení nebyl, neboť vývoj a výroba nového systému by se právě úsporami na munici brzy eliminovaly.

Základní technická data:

ráže (mm): 40
náboj: 40x46 NATO
délka zbraně – bez ramenní opěrky (mm): 331
délka zbraně – s opěrkou (mm): 664/413
délka hlavně (mm): 250
hmotnost bez opěrky (kg): 1,495
motnost s opěrkou (kg): 2,230
odpor spouště (N): 40
max. účinný dostřel na bodový cíl (m): 150
max. účinný dostřel na plošný cíl (m): 350
životnost (výstřelů): 1000

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 6/2011 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více