Dvoják Bohemia Express 45-70 Gov. Petra Soukupa

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 33.805

Jak jste se vůbec dostal k tomu, že jste začal vyrábět flintu a na ní aplikoval své vlastní nápady?

Reklama

Když jsem začínal, zaujaly mě stavby především kombinovaných dvouhlavňových zbraní – dvojáků. Protože jsem ale ještě neměl žádné zkušenosti, jezdil jsem si pro rady ke známému puškaři panu Karlu Novákovi do Nové Říše. Ten mi v řadě věcí poradil a já jsem začal zkoušet a pak dělat a dělat. To je totiž tak: začnete dělat svou první zbraň a na ní si zkusíte, jak máte zapájet hlavně, jak to ohřát, co nejdřív a co potom, vyzkoušíte si ty nej- lepší pracovní postupy.

Hlavně jste koupil?

Ano, hlavně jsou od pana Petra Kuny z Hradce Králové. Nejsou kované, ale řezané (tažené) a dodané včetně hlavňového materiálu.

Vybral jste si zajímavou ráži. Podle čeho?

Ráži 45-70 Government jsem si vybral záměrně. Chtěl jsem nějakou atypickou ráži a vzhledem k účelu použití této zbraně (je totiž koncipována jako naháňková) je tato ráže docela příhodná až do zhruba 70 m. Střela je totiž těžká a pomalá, a zhruba po 70 m už padá.

Reklama


Celkový pohled na kulový dvoják Bohemia Express

Pušku jste dělal na prodej? A jaká je zhruba její cena?

Dvoják jsem dělal spíše jako určitý reprezentační vzorek, aby se mohl případný zákazník podívat, co všechno lze vyrobit. Požadovanou ráži si pak vybere sám. A cena? Vzhledem k tomu, že jsou na ní damaškové lišty hlavní, damaškové je i víko schránky na náboje a botka pistolové rukojeti, zbraň je uložena v kufru a k soupravě náleží i damaškový nůž v koženém pouzdru, cením si celou soupravu zhruba na 158 000 Kč. Cena je pochopitelně závislá na jednotlivých detailech, které si zákazník objedná.

Ty damaškové lišty a doplňky vzorem vzájemně korespondují?

Přímo vzájemně nekorespodnují, odpovídá jen použitý materiál. Na lištách hlavní je totiž damašek kvůli zajímavému vzorku tordovaný (šroubovitě stáčený).

O rytině například zámkových desek neuvažujete?

Ne, o rytině neuvažuji, protože pak by damašek vůči rytině zanikal. Na desky nechám pravděpodobně pouze vyrýt firmu nebo jen svoje logo a ráži.

Pažbu jste si dělal také sám?

Ano. Zkoušel jsem sice několik pažbařů, kteří dělali dobře, ale rychle, takže provedení nebylo dotaženo do úplných detailů. Sám jsem si dělal i jemnou rybinu o hustotě 22 linek na palec.

Reklama


Horní hlavňová lišta z damascenské oceli s vybráním pro kámen optiky a s tříplátkovým naháňkovým hledím

Co asi na takovou zbraň řekne běžný český myslivec?

Čeští myslivci mají zažité lovecké ráže, které ovšem není problém realizovat ani v tomto případě. Jinak je česká myslivecká veřejnost – bez urážky – spíše konzervativní. Jezdím celkem pravidelně na slavnosti na Ohradě (Národní myslivecké slavnosti na loveckém zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou.) Když pak přijdou myslivci, říkají: „A jé, zase nějaká Afrika.“ Musím jim odpovědět, že to není zas až tak výkonný náboj, úsťovou energii má asi 3200 J, ale ve 100 už je to jen asi 2800 J.

Co cena náboje? Není tento náboj zbytečně drahý?

Drahý? Ani ne. Když jsem je kupoval dříve, stál náboj 45, teď je měli v akci 29 Kč. Původně jsem uvažoval také o přebíjení, ale vzhledem k 29 Kč za náboj to za to ani nestojí.


Kazeta se zbraní, příslušenstvím, krabičkou nábojů a nožem v pochvě; řemen chybí

A zajímavosti na zbrani?

Baskuli z brněnské brokové dvojky ZP, která je základem zbraně, jsem zušlechtil na vyšší pevnost a vybavil novými zápalníkovými šrouby, aby byla naprosto bezpečná pro aplikaci poměrně výkonného kulového náboje. Pro vyšší bezpečnost při lovech se bicí mechanismy obou hlavní napínají šoupátkem na krku pažby až těsně před výstřelem, jak je to dnes moderní. Nedojde-li k výstřelu, vypínají se stejným šoupátkem nebo se vypnou automaticky při „zlomení“ zbraně (otevření závěru). Pravý spoušťový mechanismus je vybaven francouzským napínáčkem, zámkové desky jsou leskle brynýrované.

Hlavně jsou osmihranné, černě brynýrované a jsou zapájeny a zakolíkovány do hlavňové objímky, která se obrábí současně s baskulí, na které tak osmihran pokračuje. Objímku z kvalitního materiálu lze proto zušlechtit na vysokou pevnost, aniž by se tato pevnost ztratila při pájení hlavňového svazku. Hlavňový svazek si kompletuji také sám, horní i dolní lišta hlavní jsou z vlastnoručně vyrobené damaškové oceli. Na horní liště je lůžko pro kámen otočné montáže a rybinové drážky k upevnění optického zaměřovače, naháňkové hledí je typu Express s jedním pevným a dvěma sklopnými plátky, nad ústím hlavně je pak poměrně vysoká základna mušky. K rychlému zamíření při naháňce slouží pevný plátek se širším zářezem a hrubá muška (vztyčená hrubší zadní část), pro přesnější zamíření stačí naopak vztyčit plátek hledí s jemnějším výřezem a zadní hrubou část mušky sklopit.


Damascenský lovecký nůž s kvalitní koženou pochvou, součást soupravy zbraně

Pažba s pistolovou rukojetí a lícnicí je z kvalitního ořechového dřeva, olejovaná a na úcho- pových plochách pistolové rukojeti i předpažbí zdrsněná jemnou rybinou (22 linek na palec), ve spodním hřbetu hlaviště pažby je schránka pro čtyři náboje, krytá odpruženým víkem. Víko schránky i botka pistolové rukojeti jsou opět z damaškové oceli. Za závěsem víka je zadní, rychlosnímací poutko na řemen (přední poutko nese spodní lišta hlavní). Doplňky jsou od německé firmy Recknagel. Pružná pryžová botka je vysoká 30 mm, aby dobře tlumila zpětný ráz, který ostatně není vzhledem k použité ráži tak vysoký, není to také ostrý úder, ale spíše takový táhlý, plynulý tlak.

Uzamykatelná kazeta z ořechového dřeva k uložení a transportu zbraně má přihrádky pro obě její hlavní části, příslušenství (řemen a optický zaměřovač) a krabičku nábojů a je vyložená sametem. Zbraň doplňuje v kazetě lovecký nůž vykovaný z jednoho kusu damascenské oceli a v kvalitním koženém pouzdře. Základní data vzorku: náboj 45-70 Government, délka hlavní 600 mm, celková délka 1015 mm, prázdná hmotnost 4,45 kg, rozměry kazety 340 x 680 mm.


Střední část zbraně s částí rybiny předpažbí a pistolové rukojeti a s nábojem; na horní liště je vidět boční rybinu a lůžko pro kámen optických zaměřovačů

Poměrně vysoká hmotnost zbraně je dána zvláště v zadní části masivními hlavněmi a hlavňovou objímkou diktovanými značně výkonným nábojem. Technická data se pochopitelně budou lišit v závislosti na parametrech, které si objedná zákazník.

Poděkování

Závěrem jsem poděkoval panu Petru Soukupovi za jeho čas a poměrně obšírné technické informace i zevrubný popis technologie výroby.

Další informace: www.zbrane-soukup.ic.cz,

e-mail: kovarstvi.soukup@seznam.cz.

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 5/2011 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více