Boje na Monte Zebio (1917)

Autor: Karel Oktábec 🕔︎︎ 👁︎ 29.145

Hora Monte Zebio, vzdálená šest kilometrů severně od Asiaga, byla od léta 1916 ústředním pilířem rakousko-uherské obranné linie mezi Monte Ortigara na severu a bývalou italskou pevností Interrotto nad Asiagem na jihu.

Stejně jako na sousedních horských vrcholech (Monte Mosciagh, Monte Chiesa, Monte Campigoletti a Monte Ortigara) vybudovali i zde rakousko-uherští ženisté odolný systém zákopů, betonových kulometných hnízd a skalních kaveren, chráněných předsunutými zátarasy z ostnatého drátu. Tato opevnění, hájená vojáky 22. zeměbranecké pěší divize III. sboru rakousko-uherské 11. armády, odolala zatím všem útokům. V rámci italské ofenzivy, zahájené 10. června 1917 v úseku Monte Mosciagh-Monte Zebio-Monte Ortigara, však měla konečně podlehnout.

Reklama


Rakousko-uherská a italská postavení na Monte Zebio v červnu 1916

Italští ženisté XXII. sboru (generál Negri Lampara ) vyhloubili podkopovou štolu pod rakousko-uherská postavení, naplnili ji výbušninami, k jejichž výbuchu mělo dojít v den útoku. Bohužel k němu došlo o dva dny dříve (jako důvod je italskou stranou uváděna letní bouřka), přičemž největší ztráty (40 důstojníků a 120 mužů) utrpěli vojáci italské brigády Catania. Rakušané vzápětí nabídli příměří, aby umožnili záchranu zraněných nepřátel...


Průběh rakousko-uherské první linie

Dne 10. června 1917 v 5,15 hodin zahájily italské dělostřelecké baterie palebnou přípravu. Jako jedni z prvních jí byli bohužel zasaženi vojáci italské brigády Sassari, která tak ještě před započetím vlastního útoku ztratila palbou vlastního dělostřelectva okolo 500 mužů. Následný útok byl odražen a celkově neutěšenou situaci italských jednotek na tomto úseku vyřešil až jejich ústup po porážce ve dvanácte bitvě na Soči...

Zdroj:
http://digilander.libero.it/ysland/trincee_monte_zebio.html
http://www.montagnando.it/montagne/zebiolunetta/montezebiolunetta.php
http://www.magicoveneto.it/Altipian/Asiago/MZebio.htm

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více