Zbraňový komplet HK pro náboj 4,6 x 30 mm

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 46.986

Vznik zbraně PDW

Analýzy vojenských konfliktů posledních desetiletí potvrdily, že zhruba 70 % vojenského personálu není během válečného nasazení v přímém bojovém kontaktu s nepřítelem, a nepotřebuje proto útočnou pušku. To platí především pro piloty, řidiče, obsluhy dělostřelecké a raketové techniky, personál logistických útvarů, zdravotníky atd. Pro ně se zdá být ideální nový zbraňový systém PDW (Personal Defence Weapon). Zvláštní cílovou skupinou nového systému jsou ovšem také vojenské jednotky zvláštního určení (v německém Bundeswehru například Kommando Spezialkräfte – KSK). Proto je už od roku 2001 ve výzbroji KSK právě zbraň PDW firmy Heckler a Koch (HK) s označením MP7 A1 pro nový náboj 4,6 mm x 30. KSK prakticky využívalo tyto zbraně už během svých operací v Afghánistánu a na Balkáně. Systém PDW je také součástí projektu Pěšáka budoucnosti (Infanterist der Zukunft),který zahrnuje vývoj základních technik a technologií moderního pěšáka se zaměřením na jeho oblečení, ochranu, identifikaci, orientaci i výzbroj. Od září 2003 užívají zbraně HK PDW také vybrané složky amerických ozbrojených sil operujících v Iráku. O praktických zkušenostech z nasazení zbraní MP7 A1 však dosud chybějí bližší informace.


Raný funkční vzorek zbraně postavený ke zkoušce systému s nábojem

Zbraň HK MP7

Reklama

Koncem roku 1999 představila firma Heckler a Koch první prototypy své zbraně PDW s označením HK MP7, kterou prý tajně řešila souběžně s puškou G11. Zbraň je konstruována pro náboj s oficiálním firemním označením 4,6 mm x 30, který – přestože má firma HK dlouholeté zkušenosti s experimentálním nábojem 4,6 x 36 CETME (společný projekt obou firem vyústil už v roce 1968 v samonabíjecí pušku HK36) – vyvinula britská firma BAE Systems RO Defence, Radway Green, dnes Royal Ordnance-Radway Green, stejně jako firma HK součást koncernu Royal Ordnance. Zbraň pak prošla dalším vývojem až k sériovému MP7 A1 (s podtitulem „Close Range Weapon“ – zbraň ke střelbě na krátké vzdálenosti). Varianta A1 se liší od předchozí na první pohled především štěrbinovým tlumičem výšlehu na hlavni a pojistkou „á la Glock“ v jazýčku spouště.


Příslušník speciální jednotky a jeho MP7A1 s tlumičem hluku výstřelu

Zbraň MP7 A1

Tato zbraň, připomínající svou konvenční koncepcí klasický samopal, je zajímavým hybridem prvků útočné pušky G36 (závěrový systém s podvěšeným rotačním závorníkem), M16 (napínací táhlo závěru) a polského malého samopalu PM-63 (ostruha před ústím hlavně a sklápěcí přední pažbička). Teleskopická ramenní opěrka naopak připomíná hned celou řadu zbraní, např. francouzský samopal MAT 49.


Vojenské zátiší s „MP-sedmičkou

Koncepce a uspořádání

Automatika využívá principu odběru prachových plynů z vývrtu hlavně a uzamčeného závěru.V expanzním pouzdru-plynovém násadci na přední části hlavně je volný píst s krátkým zdvihem, který úderem předává impuls prachových plynů nosiči závorníku. V něm se otáčí podvěšený závorník se šesti uzamykacími ozuby. Závorník řídí tvarová drážka nosiče, ve které se pohybuje příčný čep závorníku (koncepce závěru útočné pušky G36). Úderníková pojistka ve tvaru dvouramenné páky jistí úderník proti výstřelu, dokud není stisknuta spoušť. Bicí mechanismus je kladívkový, zbraň střílí z uzavřeného a uzamčeného závěru, což přispívá k přesnosti střelby. Odpružený kolík vyhazovače zasahuje do lůžka pro dno nábojnice, výstupek za výhozním okénkem (vpravo nad pistolovou rukojetí) slouží jako odražeč nábojnic.Vratná pružina z drátu obdélníkového průřezu tvoří s vodicí tyčkou a oběma koncovými podložkami jeden celek, který lze vkládat do zbraně libovolně. Závěr se napíná ručně táhlem typu M16, vyčnívajícím vzadu z uzávěry pouzdra závěru. Při pohybu závěru během střelby táhlo stojí.

Reklama


MP7 v pohledu zezadu s povytaženým táhlem závěru a povytaženou opěrkou

Střelba

Zbraň střílí jednotlivými ranami nebo dávkami. Oboustranný přepínač režimů střelby je kombinován s pojistkou, jednotlivé polohy označují na obou stranách pouzdra kryptogramy, typické pro vojenské zbraně HK: nahoře bílá škrtnutá střela, uprostřed jedna a dole čtyři červené střely. Nad lučíkem spouště je oboustranná páčka střelecké pohotovosti-záchytu závěru v zadní poloze. Do jazýčku spouště je vložena páčková pojistka typu Glock.


Plně „ověšená“ MP7 A1 s dlouhým zásobníkem pro 40 nábojů, optickým zaměřovačem ELCAN (3x) s noktovizní předsádkou NSV 80, lehkým modulem laser-svítilna (Oerlikon-Contraves LLM01) a tlumičem hluku výstřelu

Zásobování

Zásobník v pistolové rukojeti drží oboustranný páčkový záchyt pistolí řady HK USP. Základní zásobník, celý ukrytý v rukojeti, pojme 20, delší zásobník pak 40 nábojů 4,6 x 30 mm. Rukojeť není příliš rozměrná, i když je celková délka náboje (38 mm) značná. Rukojeť je posunuta hodně dopředu, aby bylo možno zbraň ovládat jen jednou rukou jako pistoli a také aby se s úbytkem nábojů minimálně přesouvalo její těžiště. K držení druhou rukou slouží přední rukojeť, kterou lze v klidové poloze sklopit dozadu, takže tvoří s lučíkem plynulou linii předpažbí, k zapření do ramene pak prutová teleskopická ramenní opěrka.


Detailní pohled na výhozní okénko s otevřeným závěrem

Opěrka

Ramenní opěrka se dvěma bočními vodítky se vysouvá pro střelbu od ramene z uzávěry pouzdra se západkou směrem dozadu. Vzadu má mohutnou, pryží změkčenou botku. Zbraň se zasunutou ramenní opěrkou je velmi kompaktní, malých rozměrů (380/590 x 172 x 42 mm) a váží bez zásobníku pouhý 1,6 kg.


Pohled shora na sklopenou čepovou mušku.

Pouzdro

Celý právě popsaný systém zbraně je uložen v pouzdru zbraně z plastu zpevněného skleněnými vlákny. Nad spouští je v plastu pouzdra zastříknuta ocelová spojovací součást, do které je zpředu zašroubována 180 mm dlouhá hlaveň zajištěná převlečnou maticí a která nese vzadu uzamykací ozuby pro závorník. Vývrt hlavně je polygonální, tvrdě chromovaný. Na přední části hlavně je navlečen plynový násadec a tlumič výšlehu se šesti podélnými průřezy


Detail střední části zbraně s pákami záchytu závěru, pojistky-přepínače režimů palby, pojistky „á la Glock“ v jazýčku spouště a záchytu zásobníku v dolním kořenu lučíku

Lišty NATO

Prakticky nad celým pouzdrem zbraně je upevněna lišta NATO (MIL-STD-1913), na kterou lze
montovat různé typy optoelektronických zaměřovačů (kolimátorů, noktovizorů). Standardně se užívá speciální armádní kolimátor (optický zaměřovač s červeným bodem) RSA firmy Hensoldt a reflexní-holografický zaměřovač EOTech s červeným bodem a červeným kruhem. Na obou koncích lišty je kombinace sklápěcích mechanických otevřených/dioptrických mířidel (hranolovou nebo čepovou mušku a stavitelné hledí se zářezem nebo otvorem si volí střelec jejich překlopením); mířidla se sklápějí pro použití optiky. Kratší lišta NATO pro montáž přídavného zařízení (svítilny, laserového zaměřovače apod.) je také na levém/pravém boku pouzdra.


Pohled na vztyčené hledí a na západku a botku ramenní opěrky

Rozkládání k čištění

Reklama

Zbraň se rozebírá k čištění vytažením dvou příčných demontážních čepů vzadu v uzávěře pouzdra. Pak už lze směrem dozadu vyjmout uzávěru s teleskopickou ramenní opěrkou a táhlem závěru (k vyháknutí ozubu táhla z nosiče je třeba stáhnout nosič poněkud vzad), vratnou pružnou a eventuálně i bicí mechanismus s kohoutem.

Příslušenství

ke zbraním zahrnuje kromě čisticích potřeb, krytky ústí hlavně, nástavce pro střelbu cvičnýmimi náboji a zásobníků obou délek také (na objednávku) přídavnou boční ozubenou lištu, 3x zvětšující denní optický zaměřovač ELCAN, možný kombinovat s noktovizní předsádkou NSV 80, kolimátor (AimPoint, RSA firmy Hensoldt, holografický EOTech), laserový zaměřovač v kombinaci s taktickou svítilnou (Oerlikon Contraves LLM01) a tlumič hluku výstřelu (konstrukce HK nebo tlumič ROTEX firmy Brügger&Thomet). Montážním nástavcem lze zvýšit uložení optoelektronických zaměřovačů nad pouzdrem závěru.


Druhý člen zbraňového kompletu – pistole HK UCP (P46) pro stejný náboj 4,6 x 30 mm

Zbraň MP7 A1, varianta pro program „Infanterist der Zukunft“, je osazena štěrbinovým tlumičem výšlehu, kolimátorem RSA firmy Hensoldt a krátkým zásobníkem, varianta pro KSK zásobníkem na 40 nábojů, tlumičem hluku výstřelu ROTEX a holografickým zaměřovačem EOTech. Obě varianty nesou standardně sklápěcí mechanická mířidla.

Zbraň MP7 A1 splnila prakticky beze zbytku velmi tvrdá kritéria zadání stanovená pro zbraně PDW (zvláště průbojnost na 100 metrů, rozměry a hmotnost). Důležitou součástí systému je samozřejmě také široká škála střeliva (viz dále).

Poznámka: Spekuluje se, že má být brzy v prodeji také civilní (pouze samonabíjecí) verze zbraně PDW MP7 A1.

PISTOLE HK UCP (P46)

Firma Heckler a Koch, zřejmě inspirovaná zbraňovým kompletem firmy FN na bázi náboje 5,7 x 28 mm (tvořeným tímto nábojem, puškou/samopalem FN P90 a pistolí Five- seveN), vytvořila ke svému náboji 4,6 x 30 mm a zbrani PDW MP7 A1 ještě služební pistoli tak, aby byl zbraňový komplet pro speciální jednotky úplný.

Pistole HK UCP P46 (P46=4,6 mm) vypadá na první pohled jako vpředu poněkud štíhlejší a prodloužený starší model HK P2000. Tento pohled je ale klamný, protože pod starou známou slupkou se údajně skrývá nová zbraň s úplně novým principem brzděného závěru, který prý „slouží oberndorfským tvůrcům služebních zbraní ke cti“. Bohužel ale zatím není možno – kvůli stále ještě probíhajícímu patentovému řízení – o tomto „delayed“ závěrovém systému nic bližšího říci.

Koncepce zbraně

Hlaveň je dlouhá 130 mm, rozměry zbraně činí 212 x 137 x 35 mm a prázdná hmotnost jen 843 g. Kapacita zbraně je 20 + 1 náboj, vo dosahuje 603 m.s-1. Obvyklé ovládací prvky, tedy záchyt zásobníku, křídlo pojistky (polohu zajištěno označuje bílá značka na rukojeti) a dlouhá páka záchytu závěru jsou oboustranné, páčka na levé straně vpředu nad lučíkem slouží k demontáži.V jazýčku spouště je opět aplikována mechanická pojistka typu Glock, stejná jako ve spoušti zbraně PDW MP7 A1. Výměnný hřbet rukojeti plastového těla zbraně slouží – už klasicky – ke změně jejího objemu a přizpůsobení velikosti ruky. Dolní okraj bočních ploch rukojeti nese půlkruhová zahloubení pro snazší úchop zásobníku, za lučíkem jsou výrazná odlehčení–lůžka pro ukazovák pravé či levé střílející ruky.


HK UCP (P46) s pod hlavní podvěšenou taktickou svítilnou M3 Tactical Illuminator

Zbraň zaujme dlouhou a nezvykle štíhlou hlavňovou částí a poměrně značnou šířkou rukojeti (vždyť náboj je 38 mm dlouhý). Lučík je svislý, přímý a zdrsněný pro střelbu oběma rukama. Mířidla jsou klasická, otevřená, s hranolovou muškou a pravoúhlým zářezem hledí; hledí i muška jsou stranově posuvné v rybině. Zadní plochy mířidel jsou opatřeny kontrastními tečkami.

První vzorky

Počátkem roku 2003 mohlo vidět několik málo zasvěcenců první vzorky ještě nehotové pistole „Ultimate Combat Pistol/UCP“, ještě s jednoduchou šikmou rukojetí a s hlavní prodlouženou pro tlumič hluku, během odborného předvádění a testů NATO. Ani tehdy už nechyběla lišta Picatinny pod hlavní, protože dnes už si nikdo neumí představit pistoli pro speciální jednotky bez taktické svítilny nebo laseru. Až během února roku 2005 ale dostala redakce německého odborného časopisu VISIER možnost vyzkoušet si pistoli UCP praktickou střelbou přímo v továrně.

První dojmy

Pokud by prý střelbu nedoprovázel silnější výšleh plamene a vysokofrekvenční třesk před ústím hlavně, měl by střelec kvůli malému zpětnému rázu dojem, že střílí z malorážkové pistole. Díky pouze dvougramové střele se také ústí zbraně jen málo vychyluje ze záměrné. Podle továrních zkoušek ale prostřeluje tato z pistole vypálená dvougramová střela ráže 4,6 mm testovací panel CRISAT I (1,6 mm tlustý titanový plát a za ním 20 vrstev kevlarové tkaniny) až do vzdálenosti 50 m. Z neoficiálních míst Bundeswehru bylo prý hned po zavedení HK UCP koncem července 2005 slyšet, že „dny služebních pistolí ráže 9 mm jsou sečteny“.

Nasazení

Moderní pěchota už má ve výzbroji střelců z kulometů a protipancéřových zbraní, obsluh dělostřeleckých a raketových zbraní, obrněných vozidel i leteckých služeb zavedeny místo pistolí malé samopaly. HK UCP by tak mohla nahradit pouze malé počty pistolí 9 x 19 Luger, které se ještě vyskytují ve štábech a ve výzbroji některých služeb. Zatím se proto může komplet na bázi náboje 4,6 x 30 mm uplatnit především v oblasti bezpečnostních a speciálních sil.

A budoucnost?

V Oberndorfu už prý uvažují i o kompaktnější verzi této služební pistole. Munice i pistole HK UCP by mohla být brzy zajímavá také pro sportovní střelce, zvláště objeví-li se také slibovaná civilní, pouze samonabíjecí verze MP7 A1.

Známá technická data HK UCP (P46):  
rozměry zbraně: 212 x 137 x 35 mm
délka hlavně: 130 mm
prázdná hmotnost zbraně: 843 g
záměrná délka: 190 mm
kapacita: 20 + 1
vo 603 m.s-1
Technická data zbraně MP7 A1:  
ráže: 4,6 mm
náboj: 4,6 x 30 mm (4,6 x 30 mm)
celková délka: 380/590 mm
celková výška: 172 mm
celková šířka: 42 mm
délka hlavně: 180 mm
délka záměrné: 250 mm
hmotnost zbraně bez zásobníku: 1600 g
hmotnost zásobníku na 20 nábojů: 100 g
hmotnost zásobníku na 40 nábojů: 200 g
hmotnost zbraně s plným zásobníkem (s 20 náboji): 2000 g
obsah zásobníku: 20, 40 nábojů
teoretická kadence: 950 ran za min.
vo: 750 m.s-1
Eo: 447 J
efektivní dostřel: 200 m
maximální dostřel: 1720 m

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více