Boje na masivu Marmolata (1915-1917)

Autor: Karel Oktábec 🕔︎︎ 👁︎ 44.926

Marmolata (italsky Marmolada) je rozsáhlý skalní masiv přibližně 25 km jihozápadně od Cortiny d´Ampezzo. Jeho nejvyšším vrcholem je Punta di Penia (3 344 m), přes který probíhala do roku 1919 hranice mezi Rakousko-Uherskem a Itálií. Jižní stranu masivu tvoří 800 m vysoká skalní stěna, zatímco severní strana, pokrytá v horní třetině ledovcem, klesá do průsmyku Fedaia.

Reklama

Od jara 1916 docházelo na Marmolatě pouze k drobným srážkám rakouských a italských vysokohorských hlídek. Potom však Rakušané vybudovali stanoviště polních stráží na Punta di Penia, Monte Serauta (3 218 m), Piz Serauta (3 035 m), v sedle Forcella Serauta (2876-2950 m) a na hřebeni Punta Serauta (3 288 m). Protože při tom obsadili část italského území (jiný důvod pro válčení v těchto nehostinných výšinách nelze při nejlepší vůli najít), Italové bravurní akcí svých horolezců zdolali 800 m vysokou jižní stěnu Marmolaty, dobyli hřeben Punta Serauta a provrtali ho celou sítí skalních kaveren a chodeb vybavených kulomety, horskými děly a světlomety. Rakušané na to odpověděli obsazením níže položených příčných skalních hřebenů Sasso delle Undici a Sasso delle Dodici a vyhloubením přibližně 8 kilometrů chodeb v ledovci, které umožňovaly nejen bezpečné zásobování předsunutých pozic, ale i ubytování pro několik stovek vojáků. Další rakouští vojáci byli bohužel ubytováni i na povrchu, takže jich v prosinci 1916 obzvlášť velká lavina (150 000 tun sněhu), která smetla celý barákový tábor u Sasso delle Dodici, zabila okolo tří set. Jejich velitel, který na lavinové nebezpečí včas upozorňoval a žádal o vyklizení ohrožených ubikací, byl krátce předtím - pro údajné bezpředmětné kverulantství - málem postaven před válečný soud...


Obrázek z knihy Milana Čepelky FRONTA V DOLOMITECH 1915-1917

Hlavní boje probíhaly na hřebenu Marmolaty. Západně od sedla Forcell Serata je mezi kótami 3065 a 3153 úzká skalní štěrbina Fessurascharte. V ní umístili Rakušané své hlavní vrcholové postavení, které nazvali „S“. Západně od něho zřídili postavení na kótě 3259, z něhož mohli horským kanónem ostřelovat italské linie jižně od Marmolaty. Obě pozice byly propojeny chodbami s „ledovcovým městečkem“, stejně jako níže položené obranné postavení na skalním hřebeni Sasso delle Undici.


Masiv Marmolaty. Modře rakouská postavení (včetně lanovek), červeně postavení italská


Nákres dnes již neexistujícího rakouského "ledového města" 

Od května 1916 do září 1917 zatlačili Italové Rakušany za sedlo Forcella Serauta, dobyli pozici „S“, krátce poté ale - po své porážce u Caporetta – své vytrvalé útoky, jejichž cílem bylo získat dalších pár metrů kamení, definitivně ukončili a Marmolatu, stejně jako ostatní postavení na dolomitské frontě, vyklidili. Zůstaly po nich jen dodnes přístupné skalní tunely na Punta Serauta...

Reklama

Zdroje:
Milan Čepelka - FRONTA V DOLOMITECH 1915-1917
Die Dolomitenfront 1915/17 (Kompass Carta turistica 1:50000)

Další mapy ZDE

Read more: Boje na Kleiner Lagazuoi (1915-1917)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více