Friedrich August Freiherr von der Heydte

Autor: Gebirgsjäger 🕔︎︎ 👁︎ 25.509

Po vzoru svého otce, který udělal úspěšnou vojenskou kariéru během 1. světové války, vstoupil po dokončení školy do Reichswehru. Nejdříve sloužil u pěchoty, později nastoupil jako kadet u jezdeckého pluku. Vojenskou službu přerušil a odešel na innsbruckou univerzitu studovat práva. Absolvoval v roce 1927, pak pokračoval ve studiích na diplomatické škole ve Vídni. Aby se vyhnul stíhání gestapem kvůli potyčce s nacistickými studenty, vrátil se ke svému pluku. V roce 1935 byl povýšen na poručíka. Kvůli studiu na Rakouské konzulární akademii dočasně armádu opustil. Poté, co napadl nacistického studenta, který hanobil katolickou církev, mu znovu hrozilo stíhání, kterému se opět vyhnul návratem do vojenské služby.

Jeho jízdní pluk se reorganizoval na protitankový. V roce 1938 Heydte nastoupil do školy pro důstojníky generálního štábu. K pluku se vrátil před tažením do Polska, během něhož velel protitankové rotě a byl vyznamenán Železným křížem 1. třídy.

Reklama

Prvního srpna 1940 byl převelen k letectvu a po parašutistickém výviku velel 14. rotě 3. výsadkového pluku. Při operaci Merkur (invaze na Krétu) průzkumná jednotka Heydteho praporu pronikla do města Chanie a Heydte z rukou starosty přijal kapitulaci města. Za projevené hrdinství při operaci Merkur byl Heydtemu propůjčen Rytířský kříž.

Pro plánovanou operaci Herkules, invazi na Maltu, byla sestavena Fallschirmjäger Brigade Ramcke, do které byl začleněn i Heydtův prapor. Operace byla odvolána a dobytí Kréty tak bylo jedinou velkou německou výsadkovou operací. Po zbytek války byli výsadkáři úspěšně nasazováni jako elitní pěchota.

V říjnu 1941 velel Ramcke praporu na východní frontě jižně od Leningradu. Prapor byl vyslán čelit ruskému protiútoku u města Tichvina. V boji muž proti muži utrpěl malé ztráty, ale hrůzy z boje vedeného polními lopatkami, bodáky a výsadkářskými noři vojáky vyčerpával. Sám Heydte byl raněn a krátce poté byl prapor stažen.

V červnu 1942 byl Heydte s Ramckeho brigádou převelen do severní Afriky. Po bitvě u El Alamejnu ustoupila brigáda do Tunisu a nakonec se evakuovala.


http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_August_Freiherr_von_der_Heydte

Reklama

V září 1943 se Heydte podílel na odzbrojování italských jednotek v Římě a jeho okolí. Při průzkumném letu nad ostrovem Elba jeho letadlo havarovalo a Heydte byl těžce zraněn - čtyři měsíce se zotavoval.

Během pobytu v nemocnici dostal rozkaz, aby vybudoval nový 6. výsadkový pluk, s kterým sa později přesunul do Normandie. Vojáci 6. výsadkového pluku měli přidělenou část polostrova Cotentin severně od Péries. V noci 22. června zahájili Američané útok a brzy pronikli do prostoru bráněného 3. praporem. Major von der Heydte nasadil do protiútoku 16. rotu, která sa střetla s nepřítelem v síle praporu. Parašutisty podpořil pouze jeden tank, ale i to stačilo na to, aby se Američané vzdali. Pluk nakonec obdržel rozkaz, aby se přesunul k St. Lô a zmařil americký pokus o průlom. Nepřátelský tlak byl však tak drtivý, že se dostali třikrát do obklíčení. Vždy se však dokázali probojovat, ale s obrovskými ztrátami. Za boje v Normandii získal Heydte 18.10.1944 dubové listy k Rytířskému kříži.

V září 1944 se němečtí výsadkáři zasloužili o neúspěch spojenecké operace Maket Garden v Holandsku. Von der Heydteho skupina se utkala severně od Einhovenu s americkou 101. výsadkovou divizí.

Při operaci Greif během německé ofenzivy v Ardenách v prosinci 1944 velel plukovník von der Heydte vzdušnému výsadku do oblasti Elsenbornu, kde měla jeho bojová skupina v noci na 17.12.1944 zablokovat spojení na jih přes Schnee-Eifel a tím zabránit přísunu posil ze severu. Kvůli navigační chybě pilotů byl výsadek rozptýlen, k cíli se dostala jen desetina mužů. Heydte skupinu rozpustil a příkázal výsakářům, aby se po malých skupinkách pokusili překročit linie. Von der Heydte, který si při výsadku zlomil ruku, se Američanům vzdal 23. prosince v Monschau.

Po válce musel čelit nepodloženým obviněním z válečných zločinů. 12.07.1944 byl propuštěn ze zajetí v Anglii. Pracoval na univerzitě a až do důchodu se věnoval politické kariéře. Byl povýšen na generála v záloze výsadkových vojsk Bundeswehru.

Zdroje:
www.panzernet.net
www.palba.cz
www.fronta.cz
Chris McNab: Němečtí výsadkáři
Jean-Yves Nasse: Zelení ďáblové

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více