Bojové stroje - F-22 Raptor

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 13.624

Tento letoun je nemodernějším strojem ve své kategorii. Byl postaven podle zásady: kdo protivníka první vidí, první střílí a první ho sestřelí. To všechno musí umět stíhačka určená pro vybojování vzdušné nadvlády ve 21. století. F-22 Raptor dělá čest svému jménu. Je to zabiják.

Sovětský svaz zahájil velmi rozsáhlý program, vývoje nových letadel, kterého se účastnily obě hlavní konstrukční kanceláře – Mikojan a Suchoj. Cílem bylo vyvinout protiváhu americkým stíhačkám a bylo zřejmé, že se bude jednat o moderně konstruované letouny. Výsledné MiG-29 a Su-27 byly důkazem.

Reklama

V říjnu 1982 se zástupci leteckého průmyslu sešli s veliteli letectva, aby si navzájem ujasnili, které parametry jsou pro novou stíhačku naprosto klíčové. V té době bylo ve Spojených státech 8 výrobců letadel. Sedm z nich na požadavek na návrh řešení odpovědělo. Nový letoun měl mít schopnost sjůprkruiz a bojový dolet 1200 až 1500 kilometrů.

Měl mít, pokud možno, vlastnosti stels, schopnost provozu na vzletových drahách dlouhých 600 metrů a jednodušší obsluhu než stíhačka F-15.Program vývoje pokročilého stíhacího letounu ATF byl zahájen – začal se rodit stíhací letoun páté generace – Raptor.

Reklama

Ve fázi předkládání koncepčních řešení velení letectva rozhodlo, že pro fázi předvádění a posuzování letounu je nutné postavit dva zkušební předsériové letouny, které projdou porovnávacími testy.Nemusely mít plnou výzbroj, nemusely mít kompletní avioniku a nemusely mít absorpční nátěr.Ale stavba prototypů je velmi nákladná.

Žádný z výrobců si ji nemohl dovolit financovat ze svého.Všichni výrobci, kteří se účastnili fáze předvádění a posuzování letounu nakonec souhlasili, že vítězná firma bude hlavním dodavatelem a ostatní budou subdodavateli hlavních konstrukčních celků.

Všech sedm výrobců předložilo projekty, které byly realizovatelné, a letouny bylo možné postavit. Otázkou bylo, který z návrhů je nejlepší. Do čela se dostali dva výrobci, kteří měli největší zkušenosti se stels technologiemi.

Northrop se zkušenostmi z programu B-2

a Lockheed se zkušenostmi z programu F-117.

31. října 1986 byly návrhy firem Lockheed a Northrop vyhlášeny vítězi soutěže programu ATF. Oba týmy měly postavit dva zkušební letouny pro porovnávací zkoušky. Firma Lockhee, všechny šokovala, když pouhých 9 měsíců po tom, co dostala souhlas ke stavbě zkušebních letounů pro vojskové porovnávací testy, svůj první návrh zahodila do koše.

Reklama

1. dubna 1991 vyhlásilo letectvo vítězem tým firem Lockheed, Bouing a General Dynamics, které předložily návrh letounu F-22 a přidělilo jim kontrakt za 9,5 miliardy dolarů. Letoun překonává všechny protivníky. Při porovnávacích testech dokázal jeden F-22 sestřelil 8 F-15.

Více zde: F-22 Raptor

F-22A Raptor

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více