Bojové stroje - F/A-18 Hornet

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 12.452

Americké ozbrojené síly mají ve výzbroji letoun, který je symbolem vůle zvítězit … protože zpočátku to letadlo nikdo nechtěl. Přepnutím přepínače se může změnit ze stíhačky v útočný letoun. Jedná se o první skutečně víceúčelový letoun v arzenálu amerických ozbrojených sil.

Po druhé světové válce bylo zřejmé, že budoucnost palubního letectva patří proudovým letounů. Americké námořnictvo pochopilo výhody proudových letadel. Ale jejich rychlému nasazení bránily určité potíže, s přistáváním na letadlové lodi. S přistáváním proudových letadel na lodích třídy Esex byla řada problémů. Prvním byla pevnost paluby. Proudové letouny byly těžší, než vrtulové a přistávaly vyšší rychlostí, takže hrozilo, že dřevěnou palubou propadnou. Přesto 21. července 1946, komandér James Davidson pilotující McDonnell Douglas FH-1, vzlétl z paluby lodi USS Franklin D. Roosevelt.

Reklama

V roce 1972 vyhlásil Kongres novou soutěž na vývoj lehké, relativně levné stíhačky, která bude vhodná pro manévrové souboje. Měla být vyzbrojená řízenými střelami Sidewinder a kanonem. Firma DGeneral Dynamics vyvinula prototyp YF-16 Falcon. Dosahoval rychlosti 2100 kilometrů za hodinu, měl výkonný motor a unesl velké množství výzbroje. Proti němu stál Northrop YF-17 Cobra. S dvěma motory dosahoval rychlosti 2000 kilometrů za hodinu. Byl stejně výkonný a také unesl velké množství výzbroje. Otázkou bylo, který je lepší.

13. ledna 1975 americké letectvo konečně vyhlásilo vítězem soutěže YF-16. Kongres se domníval, že nový F-16 bude výborně doplňovat i námořní F-14 Tomcat a tím se podaří ušetřit peníze z rozpočtu. Ale F-16 měla křehký podvozek a neměla sklápěcí křídla, takže se pro provoz na lodi moc nehodila.

Po náročných testech a vášnivých debatách Kongres rozhodl … nejlepší vlastnosti YF-17 budou zakomponované do nově navrženého a zkonstruovaného letadla. Letoun dostal označení F/A-18 F jako fighter – stíhací a A jako attack – útočný letoun. Stal se prvním víceúčelovým letounem v amerických ozbrojených silách.

Reklama

V březnu 1983 byly Hornety zařazeny do výzbroje. Letadlo, které ještě nedávno nikdo nechtěl, se teď stalo středem pozornosti. Teď ho chtěli všichni, námořnictvo, námořní pěchota a další objednávky přicházely ze všech konců světa.Ale letoun nebyl zatím nikdy bojově nasazen … příležitost se naskytla až 24. března 1984. Bylo zřejmé, že Libyjský vůdce plukovník Muhammar Kaddáfí podporuje v Evropě teroristické aktivity, namířené proti Spojeným státům. Vše vyvrcholilo pumovým útokem na noční klub v Berlíně, při kterém zahynuli i američtí vojáci. K odvetnému útoku vzlétly F-18 z letadlové lodi USS Coral Sea.

V lednu 1991 se jako součást koaličních sil OSN připravovaly k útoku na cíle v Iráku. Během 100 dní letecké války, provedlo 174 Hornetů přes 9000 vzletů. Když kampaň vrcholila, byl každý z Hornetů dvakrát denně ve vzduchu. Jejich osádky provedly 60 procent všech náletů na Irák.

V listopadu 1999 byla do výzbroje zavedena větší a lepší verze Hornetu, s označením F/A-18E Super Hornet. Éčko má o jeden a čtvrt metru delší trup a o čtvrtinu větší plochu křídla.Zbraně těchto letounů přišly znovu ke slovu po 11. září 2001. Během nepřetržitého nasazení nad Afghánistánem provedly Hornety přes 10 000 vzletů, při kterých útočily na nepřátelské pozice a podporovaly pozemní jednotky koalice.

K jejich dalšímu nasazení došlo v březnu 2003 na středním východě, v rámci operace Iraqi Freedom. Jediná peruť Sjúpr Hornetů operující z paluby letadlové lodi USS Abraham Lincoln, svrhla 160 000 tun výzbroje a zasahovala cíle s 98 procentní úspěšností.Letadlo, které zpočátku nikdo nechtěl, se stalo jedním z nejrozšířenějších stíhacích letadel současnosti.

Více zde: F/A-18 Hornet přehled verzí

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více