Bojové stroje - AH-64 Apache

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 16.578

První věc, kterou protivník uslyší je hluk motorů a svištění listů rotoru. Když AH-64 zahlédnou, uvidí vířící listy rotoru, podvěšené rakety, oči zobrazovacích jednotek … jako obří hmyz. Pro většinu nepřátel je to poslední věc, kterou v životě spatří.

17. ledna 1991, ve dvě hodiny ráno, vzlétla ze základny al Jouf skupina šesti vrtulníků AH-64A Apache), 101. vrtulníkového pluku. Jejich cílem byly dvě páteřní radiolokační stanice v západním Iráku. Oba radary neustále pročesávaly oblohu a pátraly po útočících nepřátelských letounech. Obě věže bylo nutné zničit, aby se vytvořila mezera v systému irácké protivzdušné obrany.

Reklama

Vrtulníky Apache měly 90 minutový náskok před hlavním úderným svazem sedmi set spojeneckých letadel, která měla mezerou proklouznout a zničit 500 cílů po celém Iráku.Vrtulníky Apache úspěšně vytvořily 25 kilometrů širokou mezeru v iráckém systému včasné výstrahy. Zároveň vypálily první výstřely operace Desert Storm a během těch pár minut se staly předvojem celé letecké ofenzívy.

V 70-tých letech představovala největší nebezpečí, možnost konfliktu se Sovětským svazem. Zástupci armády věděli, že Sovětský svaz disponuje velkým množstvím bitevních vrtulníků a že má mnohem větší počet výkonných tanků než Spojené státy. Americká armáda oslovila celo řadu firem, aby předložily své návrhy nového bitevního vrtulníku, který by převahu Sovětského svazu zvrátil. V soutěži nakonec zůstali dva hlavní rivalové. Bell YAH-63 a Hughes YAH-64.Oba vrtulníky byly rychlé a odolné.

Dlouhé měsíce byly vrtulníky namáhané až na hranici možností. Naměřené hodnoty byly neustále porovnávané a přehodnocované. Nakonec byl 10. prosince 1976 vyhlášen vítěz … byl jím Hughes YAH-64. Souboj byl velmi vyrovnaný, ale vrtulník firmy Hughes prokázal vyšší odolnost, schopnost snášet bojové poškození a vrátit se zpět na základnu.Krátce na to byla ve firmě Hughes zahájena sériová výroba. 26. března 1983, po 4000 hodinách letových testů byl ve výrobním závodě Mesa v Arizoně proveden slavnostní roll out nového vrtulníku.

Reklama

Během války v Perském zálivu zničily vrtulníky AH-64 Apache 278 tanků a 500 jiných obrněných vozidel, 120 dělostřeleckých postavení a 42 odpalovacích zařízení protiletadlových raket a asistovaly při zajímání 4700 iráckých vojáků.Vysloužily pověst účinného bitevního vrtulníku. Ale jejich dobré jméno ještě získalo na váze, po 11. září, když byly nasazeny v Afghánistánu - do války proti terorizmu.

V polovině 90-tých let byly zahájeny dodávky nové verze AH-64D Longbow Apache. AH-64D má zdokonalenou avioniku a je vybaven radarem, který mu umožňuje operovat za každého počasí.Zbraňový systém je schopný vyhledat a sledovat 128 různých cílů, vyhodnotit 16 nejnebezpečnější z nich a informace předat ostatním vrtulníků, které mohou provést útok. Celý proces netrvá déle než 30 sekund. Armáda Spojených států, ho považuje za natolik dobrý, že počítá, že bude létat minimálně do roku 2030.

Vice zde: AH-64A Apache

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více