Bojové stroje - Torpédoborec Fletcher

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 23.465

Jedna kategorie lodí, byla během krvavých bojů v Tichomoří permanentně nasazována do nejnáročnějších akcí.Chránily velké lodě, bombardovaly palbou nepřátelské jednotky, potápěly ponorky, bojovaly proti hrozbě kamikaze a vyzvedávaly sestřelené piloty. Byly cílem nejdivočejších japonských útoků – a přesto vítězily. Byly očima i ušima amerického námořnictva. Byly to torpédoborce.

Historie torpédoborců začala kolem roku 1870, kdy začaly být k útokům na bitevní lodě používané motorové torpédové čluny. Byly malé, ale mimořádně rychlé, většinou vyzbrojené jedním torpédometem a několika kulomety nebo rychlopalnými kanony. Na potírání této hrozby byly vyvinuté torpédoborce, které na začátku druhé světové války, tvořily páteř většiny námořních sil světa.

Reklama

Ve dvacátých letech Japonci zahájili budování silného loďstva. Vyvinuli a začali vyrábět novou třídu torpédoborců. Byly to rychlé lodě, se silnou vyzbrojí tvořenou 127 milimetrovými kanony. Překonávaly vše, co proti nim Západ mohl postavit. K rozšiřování svého loďstva přistoupila i Itálie a Německo. Na vodu byla spouštěná jedna loď za druhou. Spojené státy dělaly jen nezbytné minimum, aby této hrozbě čelily.

Americké torpédoborce byly na konci 20-tých a začátku 30-tých let zastaralé. Hodně jich bylo zrušeno a nové se nestavěly. Většina torpédoborců, které mělo americké námořnictvo v té době ve výzbroji, byly staré jednotky tzv. Flush deckery s hladkou palubou, stavěné v nouzovém programu během první světové války. Bylo nutné zahájit stavbu nových, rychlých a dobře vyzbrojených torpédoborců.

V roce 1940 schválila admiralita plány nového torpédoborce třídy Fletcher. Byly to největší torpédoborce, jaké kdy byly postaveny. Konstruktéři se snažili na klasickém trupu postavit loď s vyváženými vlastnostmi, Rychlou, odolnou a dobře vyzbrojenou. Torpédoborec Fletcher byl při délce 144 metů a plném výtlaku 2900 tun větší, než všechny do té doby postavené americké torpédoborce. Výzbroj tvořilo pět 127-mi milimetrových děl, deset torpédometů ráže 533 milimetrů, čtyři 40-ti milimetrové kanony a čtyři 20-ti milimetrové kanony. Kromě toho nesl 28 hlubinných náloží. Fletcher byl první třídou torpédoborců vybavených radary na zjišťování hladinových a vzdušných cílů.

Reklama

Stavbou nových torpédoborců bylo pověřeno 11 různých loděnic. Celková produkce dosáhla za války 175 kusů, takže je dodnes nejpočetnější třídou torpédoborců na světě. Prvních pět torpédoborců třídy Fletcher připlulo do Tichomoří, a začátkem roku 1943 už byly v plném bojovém nasazení. Úkolem svazu známého jako Cactus Force bylo vyhledávat a ničit japonské zásobovací konvoje, které převážely jednotky potřebné k dalším invazím na Tichomořské ostrovy.

Prvním ztraceným torpédoborcem třídy Fletcher byl USS De Haven. Byl celkem patnáctou americkou lodí ztracenou během krvavých bojů u ostrova Guadalcanal. Nehynoucí slávu si posádky „plechovek“ vybojovaly Během bitvy v Leytském zálivu.25. října poskytovaly čtyři torpédoborce třídy Fletcher doprovod operačnímu uskupení, které podporovalo invazní jednotky námořní pěchoty při vylodění na ostrov Leyte. Byly mezi nimi i torpédoborce USS Johnston a USS Hoel.

Při této akci se utkaly s japonským Středním svazem, který tvořily čtyři bitevní lodě, 8 křižníků a 11 torpédoborců. Přitom Jamato byla největší bitevní lodí na světě. Měla devět děl ráže 460 milimetrů. Jeden granát vážil přes 1300 kilogramů. Torpédoborce měly děla ráže 127 milimetrů a střely vážily 25 kilogramů. Přesto se posádky torpédoborců se postavily přesile, aby chránily eskortní letadlové lodě a invazní jednotky.

Reklama

Více zde: USS Fletcher DD 445

Ostatní torpédoborce USN

Nyní živě i na webu

 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více