Bojové stroje - P-38 Lightning

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 14.307

Byl krásný, ale také nebezpečný. Bylo to letadlo, na kterém létala největší americká esa.Získal si výbornou pověst, jako nejuniverzálnější a nejúčinnější letadlo své doby. Lockheed P-38 Lightning.

Letecký sbor v únoru 1937 vydal oběžník číslo X608, ve kterém požadoval předložení návrhu na moderní přepadovou stíhačku.Specifikace požadovala rychlost minimálně 580 km/h, ve výšce přes 6000 metrů. To bylo o 160 km/h víc, než v té době dosahovaly běžné stíhací letouny. Letoun měl být vyzbrojen 20-ti milimetrovým kanonem.

Reklama

Zareagovalo šest výrobců, mezi nimi Lockheed. Hlavním konstruktérem firmy byl muž, jehož jméno se stalo legendou - Clarence „Kelly“ Johnson.Kely zpočátku studoval celou řadu možných konstrukčních uspořádání. Nakonec se rozhodl pro koncepci s centrální trupovou gondolou, ve které byla pilotní kabina a výzbroj, a dvěma ocasními nosníky, které tvořily prodloužení motorových gondol. V nosnících byla umístěna turbodmychadla. Výzbroj tvořily čtyři těžké kulomety rozmístěné kolem kanonu v přídi.

V době, kdy byla v Evropě válka na spadnutí, objednal letecký sbor americké armády 66 kusů sériových P-38. První stíhačka, která dosahovala magické hranice 400 mil čili 640 kilometrů za hodinu, dostala zelenou.

Začátkem roku 1939 objednaly Británie a Francie 667 P-38. Letouny, které Britové pojmenovali Lightning, měly mít motory se stejným smyslem otáčení a bez turbodmychadel. Lokheedovi konstruktéři této verzi říkali kastrovaný Lightning.

Reklama

P-38, který byl původně navržený jako přepadová stíhačka má na svém kontě skalp největšího japonského námořního stratéga – admirála Jamamota – tvůrce plánů útoku na Pearl Harbour. Američané vyslali 16 Lightningů. Dvanáct z nich tvořilo výškové krytí, čtyři tvořili „popravčí četu“. Měli jediný úkol – sestřelit bombardéry Betty. Na palubě jednoho z nich měl být admirál Jamamoto.

S P-38 Lightnig jsou spojena také slavná jména. Charles Lindbergh, který výrazně přispěl k prodloužení doletu těchto letounů a jména dvou největších amerických es Richarda Bonga a Thomase McGuirea.

 

Vice zde: P-38 Lightning

Reklama

Série článků o letounech, které nesly jméno Blesk: Lightnings in the air - Blesky na obloze

Nyní na webu: Živé vysílání


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více